Η Meta στο στόχαστρο της ΕΕ για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει την επίθεσή της κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και η Meta βρίσκεται τώρα στο στόχαστρό της. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τις επιπτώσεις στην ακεραιότητα των εκλογών, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η Meta ενδέχεται να παραβιάζει τον νόμο DSA (Digital Services Act), ιδίως όσον αφορά τον τρόπο παρουσίασης πολιτικού περιεχομένου και τον χειρισμό παράνομου περιεχομένου. Η έλλειψη διαφάνειας και τα «φτωχά» εργαλεία που είναι στη διάθεση των χρηστών είναι τα βασικά σημεία ανησυχίας που οδηγούν σε αυτή την έρευνα.
Ο ρόλος του CrowdTangle. Πρόκειται για ένα απαραίτητο εργαλείο για τους ερευνητές και τους δημοσιογράφους για την παρακολούθηση της διάδοσης ορισμένων τύπων περιεχομένου στις πλατφόρμες Meta. Αγοράστηκε το 2016 και ενσωματώθηκε δωρεάν το 2017, ωστόσο, η εταιρεία πήρε την απόφαση να το καταργήσει από τον προσεχή Αύγουστο, κάτι που σήμανε συναγερμό για το θέμα της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Χωρίς αυτό το εργαλείο είναι δύσκολο να έχουμε την ίδια διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει στις υπηρεσίες της Meta, και ως εκ τούτου είναι επίσης δύσκολο να εντοπίσουμε ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι η εταιρεία του Zuckerberg έχει παραβιάσει το DSA με τις πρακτικές της σχετικά με τη διάδοση της παραπληροφόρησης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους έως και 6% επί του συνολικού τζίρου της. Τα έσοδα της το 2023 ήταν 134,9 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε το μέγιστο πρόστιμο για τη Meta θα ήταν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και θα ήταν πολύ περίεργο αν έφτανε άμεσα αυτό το όριο. Αυτό που θα μπορούσε να έρθει μαζί με το πρόστιμο είναι συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ευθυγράμμιση των πολιτικών της Meta με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
[via]