Η NASA αποκαλύπτει τον πιο ισχυρό πύραυλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ

Δύο χρόνια μετά την πρώτη δοκιμή του Space Launch System (SLS), η NASA προχώρησε στα επίσημα αποκαλυπτήρια του “ισχυρότερου πυραύλου που έχει κατασκευαστεί ποτέ” για το κοινό. Ο διευθυντής της Διαστημικής Υπηρεσίας, κ. Jim Bridestine, τόνισε ότι ολοκληρώθηκε με μερική επιτυχία ακόμα μία πολύ σημαντική δοκιμή για το SLS, αυτή τη φορά για τη δεξαμενή καυσίμου.

Για τη δοκιμή αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα αντίγραφο της πραγματικής δεξαμενής υγρού υδρογόνου όπου εκτέθηκε σε συνθήκες υψηλής συμπίεσης, τάσης και λυγίσματος, με την αντοχή να προσμετράται με τη βοήθεια χιλιάδων αισθητήρων που ελέγχουν την ένταση, την πίεση και τη θερμοκρασία. Η NASA χρησιμοποίησε, επίσης, κάμερες και μικρόφωνα για να εντοπίσει τυχόν εξογκώματα μέσα στη δεξαμενή.

Η δοκιμή, όπως προαναφέραμε, ήταν μερικώς επιτυχημένη διότι η δεξαμενή έφτασε στο όριο που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες και έπειτα κατέρρευσε. Αυτό σημαίνει ότι τα μοντέλα ήταν απόλυτα σωστά και μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις για να περάσει οριστικά το τεστ. Με το πέρας αυτών των ελέγχων θα έχει ολοκληρωθεί οριστικά το βασικό στάδιο συναρμολόγησης και ελέγχου του κεντρικού σώματος του SLS.

Το πλάνο για το SLS έχει πάει αρκετά πίσω σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος ήταν να είναι έτοιμο το 2019, αλλά πλέον ο πρόγραμματισμός αναφέρει ότι η πρώτη δοκιμή εκτόξευσης θα γίνει το 2021 και αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιμο για την αποστολή Artemis στη Σελήνη το 2024.

[NASA]

Loading