Η Qantas πραγματοποίησε την πρώτη non-stop πτήση διάρκειας 19 ωρών

Το παγκόσμιο ρεκόρ non-stop πτήσης έσπασε από την Qantas, την αεροπορική εταιρεία από την Αυστραλία που κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη εμπορική non-stop πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Σίδνει μέσα σε 19 ώρες και 16 λεπτά, στο πλαίσιο του πειραματικού Project Sunrise που μελετά την επίδραση των πολύωρων πτήσεων στους πιλότους και του επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης μελετούσαν διαρκώς την εγκεφαλική δραστηριότητα των πιλότων, τα επίπεδα μελατονίνης και γενικότερα την εγρήγορση τους. Σε ό,τι αφορά τους επιβάτες, το βάρος έπεσε κυρίως στα μέτρα αντιμετώπισης του jetlag, με αλλαγές στο φωτισμό της καμπίνας και τα γεύματα, ενώ τους παρότρυναν να συμμετέχουν σε ορισμένες ασκήσεις για να διατηρήσουν την ευκαμψία του σώματός τους.

Τα οφέλη από την non-stop πτήση είναι προφανή. Η απογείωση έγινε τρεις μετά την κλασική πτήση με μία στάση που πραγματοποιεί η Qantas, αλλά το αεροπλάνο έφτασε στον προορισμό του νωρίτερα. Επίσης, η απόφαση της Qantas να αφήσει ανοιχτά τα φώτα της καμπίνας για τις πρώτες 6 ώρες της πτήσης, με σκοπό να προσομοιώσει τις συνθήκες στο Σίδνει, βοήθησε σημαντικά στη διαχείριση του jetlag.

Δεν ήταν όλα ρόδινα, όμως. Η Qantas αναγκάστηκε να θέσει αυστηρά όρια στον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην καμπίνα. Επιλέχθηκαν μόλις 49 επιβάτες, αντί των 280 που χωρούν κανονικά σε ένα Boeing 787-9, άρα σε περίπτωση που αποφασιστεί να μπει κανονικά στα δρομολόγια της μια τέτοια non-stop πτήση, το εισιτήριο θα είναι σημαντικά πιο ακριβό.

Σειρά θα πάρουν ακόμα δύο πολύωρες non-stop πτήσεις, από το Λονδίνο στο Σίδνει και από τη Νέα Υόρκη στο Σίδνει, αμφότερες προγραμματισμένες για τον προσεχή Δεκέμβρη.

[via]

Loading