Instagram: Πρόστιμο €405 εκατ. επειδή αποκάλυπτε πληροφορίες για λογαριασμούς ανήλικων χρηστών

Σε νέους μπελάδες μπήκε η Meta, καθώς η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) της επέβαλε πρόστιμο ύψους €405 εκατομμυρίων διότι το Instagram μοιράζεται τις διευθύνσεις email και τους αριθμούς τηλεφώνου ανήλικων χρηστών που διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα.

Το Instagram μοιραζόταν αυτόματα τις πληροφορίες επικοινωνίας των παιδιών - δημιουργών περιεχομένου μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι. Η DPC δεν αναφέρει ακριβή αριθμό, αλλά εκτιμά πως έχουν εκτεθεί εκατομμύρια λογαριασμοί ανήλικων χρηστών στην ΕΕ και τα προαναφερθέντα στοιχεία ενδεχομένως έχουν φτάσει στα χέρια ενήλικων.

Εκπρόσωπος της Meta σχολίασε το πρόστιμο αναφέροντας τα εξής:

Η έρευνα είναι βασισμένη σε παλαιότερες ρυθμίσεις που ανανεώσαμε πριν από 1 χρόνο και από τότε έχουμε προσθέσει πολλά νέα χαρακτηριστικά για να κρατήσουμε ασφαλείς τους λογαριασμούς των ανήλικων χρηστών και να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα τους. Οι λογαριασμοί των χρηστών ηλικίας κάτω των 18 ετών είναι αυτόματα ρυθμισμένοι σε Private όταν γίνονται μέλη του Instagram, επομένως, μόνο οι επαφές τους μπορούν να δουν τις αναρτήσεις τους και οι ενήλικοι δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα σε ανήλικους που δεν τους ακολουθούν. Συνεργαζόμαστε με την DPC στην συγκεκριμένη έρευνα και περιμένουμε την τελική απόφαση της επιτροπής.

Η DPC θα αποκαλύψει αναλυτικές λεπτομέρειες για την έρευνα της την επόμενη εβδομάδα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ταυτόχρονα διεξάγονται ακόμη 6 έρευνες σχετικά με τις πρακτικές της Meta. Το πρόστιμο των €405 εκατομμυρίων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβάλει ποτέ η DPC μετά τα €746 εκατομμύρια κατά της Amazon επειδή η τελευταία είχε πρόσβαση σε δεδομένα που δεν θα έπρεπε.

[via]

Loading