Intel XeSS: Η απάντηση στο DLSS της Nvidia

Η Intel ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τις δικές της ξεχωριστές κάρτες γραφικών Intel Arc, με τις οποίες φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί ισάξια τις Νvidia και AMD. Για την ώρα κρατά τις ακριβείς λεπτομέρειες για μεταγενέστερο χρόνο, αλλά τουλάχιστον προχώρησε σε αποκαλύψεις για την περίφημη τεχνολογία XeSS, κάτι αντίστοιχο με το DLSS της Nvidia.

Η τεχνολογία XeSS μοιάζει με πρώτη ανάγνωση ως ο συνδυασμός των κορυφαίων τεχνολογιών που προσφέρουν οι AMD και Nvidia. Χρησιμοποιεί νευρωτικό δίκτυο που έχει εκπαιδευτεί με χιλιάδες εικόνες από video games προκειμένου να επαναχτίζει τις λεπτομέρειες στα γειτονικά pixels για να αποδίδει με σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα και λεπτομέρεια το τελικό rendering των γραφικών.

Στο demo που έδειξε η Intel βλέπουμε μια σκηνή ανάλυσης 1080p να γίνεται upscale σε 4K σε βαθμό που φτάνει σχεδόν την ποιότητα ενός native 4K video. Το demo “τρέχει” μάλιστα σε νέα κάρτα γραφικών Intel Alchemist, για την οποία βέβαια δεν έχουμε τεχνικές λεπτομέρειες. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το XeSS προσφέρει διπλάσια απόδοση στο rendering των γραφικών, αλλά δεν έχει δείξει υλικό από πραγματικό video game ούτε αναφέρει αν υπάρχουν τίτλοι που να το υποστηρίζουν. Ισχυρίζεται, ωστόσο, πως αρκετοί developers εργάζονται ήδη επάνω στην τεχνολογία XeSS.

intel-xess-1.jpg

Παρά την ομοιότητα με το DLSS της Nvidia, το XeSS θα είναι διαφορετικό επειδή θα υποστηρίζει δύο modes. Το ένα από αυτά εκμεταλλεύεται τους πυρήνες XMX (Xe Matrix Extension) για την διαχείριση του supersampling μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (όπως οι πυρήνες Tensor στις κάρτες Nvidia RTX), ενώ το δεύτερο mode θα εκμεταλλεύεται μια έκδοση του DP4a (χρησιμοποιείται για διεργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης) για να λειτουργεί και σε κάρτες που δεν θα διαθέτουν πυρήνες XMX. Εκεί θέλει να πατήσει η Intel για να πετύχουν οι κάρτες γραφικών Intel Arc. Το DLSS της Nvidia λειτουργεί αποκλειστικά στις κάρτες RTX, ενώ το XeSS θα υποστηρίζεται από όλες τις κάρτες.

Όλα ακούγονται ωραία στη θεωρία, αλλά θα πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη οι ισχυρισμοί της Intel. Λογικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading