IONIAN: Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία

Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον το νέο υπερσύγχρονο σύστημα μεταφοράς δεδομένων IONIAN που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Islalink. Με έδρα την Ισπανία, η Islalink έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή και λειτουργία υποβρυχίων καλωδίων, ενώ ανήκει στο Καναδικό Επενδυτικό Κεφάλαιο Fiera Infrastructure. Το σύστημα IONIAN έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την απόδοση, την ποιότητα και την ισχύ της διεθνούς συνδεσιμότητας της Ελλάδας και να συμβάλει στο όραμα να καταστεί η χώρα μας ευρωπαϊκός κόμβος δεδομένων. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων του IONIAN που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Carles Maria Casajuana Palet, καθώς και εκπροσώπων φορέων από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής και της επιχειρηματικής κοινότητας γενικότερα.

islalink-ionian.jpg

Το σύστημα IONIAN αποτελείται από ένα υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει την ιταλική πόλη του Κρότωνα με την Πρέβεζα στην Ελλάδα, μήκους 330 km, το οποίο περιλαμβάνει 24 ζεύγη οπτικών ινών, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταδώσει έως και 15 Tbps, με τη συνολική δυνητική χωρητικότητα να ανέρχεται σε 360 Tbps. Το υποβρύχιο καλώδιο επεκτείνεται με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο και τη Ρώμη.

Σκοπός του συστήματος IONIAN είναι να εξυπηρετήσει τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για εξαιρετικά υψηλό εύρος ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Η διαδρομή του καλωδίου, η οποία περνά κυρίως μέσα από τα βαθιά νερά του Ιονίου, έχει επιλεγεί για να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια έναντι ανθρωπογενών κινδύνων. Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις σε υποδομές συνδεσιμότητας υψηλών ταχυτήτων και σε Κέντρα Δεδομένων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για περισσότερο εύρος ζώνης και εναλλακτικές διαδρομές. Η νέα συνδεσιμότητα που προσφέρει το IONIAN ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη και ως εκ τούτου υποστηρίζει την ανάπτυξη υπερ-ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και την εξέλιξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε περιφερειακούς κόμβους για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών.

islalink-ionian-1.jpg

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων του υποβρύχιου καλωδίου, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: 

Με μεγάλη χαρά η Ελλάδα υποδέχεται τη νέα επένδυση της Islalink και την υλοποίηση του συστήματος εξαιρετικά υψηλού εύρους ζώνης ΙΟΝΙΑΝ. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού δικτύου απαιτούν επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη και η Ελλάδα ενισχύεται διαρκώς για την κάλυψη της ζήτησης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου. Ένα σταθερό πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον συνεπάγεται ασφάλεια, αναβάθμιση της θέσης της χώρας στο ανταγωνιστικό διεθνές στερέωμα και φέρνει υψηλότερο επίπεδο ζωής και νέες δυνατότητες για τους πολίτες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: 

Είμαι πολύ χαρούμενος που έστω και στη λήξη της θητείας μου προλάβαμε να εγκαινιάσουμε το υπερσύγχρονο σύστημα μεταφοράς δεδομένων της Islalink. Η επένδυση αυτή είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια μας να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό hub δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην Ελλάδα πολύ σημαντικές επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ στα επόμενα τρία χρόνια η χώρα μας θα διαθέτει 14 data centers. Επομένως, η ανάγκη για συνδεσιμότητα αυξάνεται κατακόρυφα και η υποδομή της Islalink είναι υψίστης σημασίας για να επιτύχουμε τον στόχο μας.

Από την πλευρά της, η CEO της Islalink, κα Esther Garcés, δήλωσε: 

Με το IONIAN, θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και στην ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Το υπερσύγχρονο υποβρύχιο καλώδιο μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς υπερβαίνει κατά 70 φορές την υπάρχουσα χωρητικότητα. Εξίσου σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι το IONIAN προσφέρει μια εντελώς εναλλακτική οδό από τα υφιστάμενα καλώδια και παρέχει την πιο ασφαλή διαδρομή, με αποτέλεσμα να προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια στο διεθνές δίκτυο της Ελλάδας.

Σχετικά με την Islalink: Με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, η IslaLink είναι ένας ανεξάρτητος και ουδέτερος πάροχος υποδομής οπτικών ινών, που ειδικεύεται σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών και συναφείς δραστηριότητες. Η Islalink έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας, έχει εγκαταστήσει περισσότερα από δύο χιλιάδες εξακόσια χιλιόμετρα υποβρύχιου καλωδίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία 11 επιχειρήσεις προσαιγιάλωσης. Εκτός από το IONIAN, η Islalink λειτουργεί σήμερα ένα αντίστοιχο σύστημα που συνδέει τις Βαλεαρίδες Νήσους με την ηπειρωτική Ισπανία. Η Islalink είναι αποκλειστικά πάροχος χονδρικής: δεν παρέχει υπηρεσίες λιανικής, συνεπώς δεν ανταγωνίζεται με τους πελάτες της. Η Islalink ανήκει κατά 100% στην Fiera Infrastructure.

Σχετικά με τη Fiera Infrastructure: Η Fiera Infrastructure είναι ένας κορυφαίος παγκόσμιος άμεσος επενδυτής υποδομών μεσαίας αγοράς που δραστηριοποιείται σε όλους τους υποτομείς της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων υποδομής. Με επικεφαλής μια ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων επαγγελματιών, η εταιρεία αξιοποιεί ισχυρές παγκόσμιες σχέσεις, με τοπική παρουσία στο Τορόντο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Η αυστηρή προσέγγισή της στις επενδύσεις και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ευθυγραμμίζεται με τη μακροπρόθεσμη προσέγγισή της. Η Fiera Infrastructure έχει περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και δεσμεύσεις ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (30 Σεπτεμβρίου 2022). Η Fiera Infrastructure έχει επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία υποδομής σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ΣΔΙΤ.

Loading