up_icon
iOS Software Apple

iOS 17: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος για iPhone

06 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

iOS 17: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος για iPhone

Το iOS 17 όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης της Apple για την έναρξη του συνεδρίου WWDC 2023, με τον αντιπρόεδρο Craig Federighi και την υπόλοιπη ομάδα του τμήματος Software Engineering να αναλύουν τα νέα χαρακτηριστικά της επόμενης μεγάλης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας για iPhone, το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο μαζί με την έλευση της σειράς iPhone 15.

Ας δούμε όλα τα νέα χαρακτηριστικά.

ios-17-phone.jpg

Εφαρμογή Phone: Μεγάλη αναβάθμιση με προσωποποιημένες καρτέλες για κάθε επαφή, καθώς προσφέρονται πολλές επιλογές παραμετροποίησης με εικόνες, memoji, χρώματα και γραμματοσειρές για να βλέπεις κάθε επαφή που σε καλεί με ξεχωριστό τρόπο τόσο στην εφαρμογή Phone για iPhone, όσο και στα Apple Watch. Η εταιρεία ανοίγει και το αντίστοιχο API για τους developers προκειμένου να φαίνονται οι νέες καρτέλες των επαφών και στις third-party εφαρμογές.

ios-17-live-voicemail.jpg


Live Voicemail: Όσοι δέχονται μηνύματα στον τηλεφωνητή τους θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο μια μεταγραφή του φωνητικού μηνύματος σε γραπτή μορφή έτσι ώστε να αποφασίζουν αν θα σηκώσουν το τηλέφωνο εκείνη τη στιγμή. Σε περίπτωση που κάποια κλήση χαρακτηριστεί ως spam δεν θα εμφανίζεται στο Live Voicemail και θα απορρίπτεται αυτόματα. Όλη η διαδικασία της μεταγραφής του φωνητικού μηνύματος γίνεται αποκλειστικά στη συσκευή του χρήστη για προστασία της ιδιωτικότητας.

FaceTime: Νέες προσθήκες στο FaceTime, το οποίο θα υποστηρίζει την αποστολή φωνητικών και video μηνυμάτων που θα μπορείς να παρακολουθήσεις αργότερα. Επίσης, οι χρήστες θα βρουν νέους τρόπους έκφρασης με Reactions (καρδιές, μπαλόνια, πυροτεχνήματα, δέσμες laser, βροχή κλπ.), τα οποία ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της κλήσης με απλές χειρονομίες και μάλιστα θα εμφανίζονται και σε ορισμένες third-party εφαρμογές τηλεδιασκέψεων (π.χ. Zoom, Webex).

Να σημειωθεί ότι έρχεται για πρώτη φορά το FaceTime και στις συσκευές Apple TV 4K! Ο χρήστης θα μπορεί να ξεκινήσει μια video κλήση απευθείας από την τηλεόραση του μέσω του Apple TV και να χρησιμοποιεί την κάμερα του iPhone ή να ξεκινήσει την κλήση από το iPhone και να την στείλει στην τηλεόραση του. Υποστηρίζεται και το Center Stage που κρατά τον χρήστη πάντοτε στο επίκεντρο σε περίπτωση που κινείται στον χώρο.

Messages: Προσθήκη νέων emoji stickers και δυνατότητα να δημιουργείς τα δικά σου Live Stickers αφαιρόντας αντικείμενα από πραγματικές φωτογραφίες, ακόμα και με κίνηση! Τα stickers που δημιουργείς θα είναι διαθέσιμα σε μια νέα ενότητα στο πληκτρολόγιο για να τα βρίσκεις και να τα χρησιμοποιείς πανεύκολα.

Επιπλέον, το περιβάλλον χρήσης έχει επανασχεδιαστεί και το σύστημα αναζήτησης είναι ακόμα πιο ακριβές με τα φίλτρα που χρησιμοποιεί ο χρήστης, προκειμένου να βρίσκει άμεσα συγκεκριμένα μηνύματα μέσα σε μια συνομιλία. Στα νέα χαρακτηριστικά και το βελάκι που σου δείχνει ποιο είναι το τελευταίο μήνυμα που διάβασες (βολικό σε ομαδικές συνομιλίες) και πλέον θα μπορείς να απαντάς σε κάποιο μήνυμα σέρνοντας το δάκτυλο προς τα δεξιά. Εάν κάποιος συνομιλητής μοιράζεται την τοποθεσία του θα βλέπεις τις κινήσεις του σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα ηχητικά μηνύματα μεταγράφονται αυτόματα σε κείμενο αν δεν μπορείς να τα ακούσεις τη δεδομένη στιγμή.

ios-17-messages-check-in.jpg

Μια νέα λειτουργία για την εφαρμογή Messages είναι και το Check In. Χάριν σε αυτό θα μπορείς να ενημερώνεις άμεσα την οικογένεια ή τους φίλους σου ότι έφτασες στον προορισμό σου (π.χ. στο σπίτι μετά από ένα ταξίδι). Σε περίπτωση που καθυστερείς σημαντικά, οι άλλοι χρήστες της συνομιλίας θα μπορούν να βλέπουν χρήσιμες πληροφορίες όπως την τοποθεσία σου, το επίπεδο της μπαταρίας στην συσκευή σου και την κατάσταση του σήματος. Όλες οι πληροφορίες είναι προστατευμένες από end-to-end κρυπτογράφηση.

AirDrop και NameDrop: Το σύστημα διαμοιρασμού AirDrop ενισχύεται με μια συμπληρωματική λειτουργία που ονομάζεται NameDrop. Ουσιαστικά μπορείς να μοιράζεσαι την καρτέλα με τις πληροφορίες για κάποια επαφή σου (π.χ. τηλέφωνο, διεύθυνση κλπ.) απλά πλησιάζοντας το iPhone σου δίπλα στο iPhone ή το Apple Watch του άλλου χρήστη. Με τον ίδιο τρόπο για μπορείς να μοιράζεσαι περιεχόμενο ή να ξεκινάς SharePlay για να ακούς μουσική, να βλέπεις μια ταινία ή να παίζεις ένα παιχνίδι με κάποιον άλλο χρήστη iPhone σε κοντινή απόσταση.

Autocorrect και Dictation: Η Apple ενισχύει το σύστημα αυτόματης διόρθωσης των κειμένων με ένα νέο γλωσσικό μοντέλο που μαντεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια την λέξη ή/και την πρόταση που επιθυμεί να γράψει ο χρήστης. Το ίδιο και για το σύστημα υπαγόρευσης (Dictation) που βασίζεται επίσης σε νέο μοντέλο αναγνώρισης ομιλίας για μεγαλύτερη ακρίβεια.

ios-17-standby.jpg

StandBy: Μια νέα λειτουργία για τα iPhone με iOS 17, το StandBy θα τα μετατρέπει σε οθόνες για την προβολή χρήσιμων πληροφοριών που θα μπορείς να βλέπεις από απόσταση. Για παράδειγμα, θα μπορείς να τοποθετήσεις το iPhone σε οριζόντια θέση δίπλα στο κρεβάτι σου για να λειτουργεί σαν ρολόι- ξυπνητήρι ή ακόμα και για να βλέπεις περιεχόμενο από διάφορα widgets όπως καιρός, ημερολόγιο, φωτογραφίες κλπ.

ios-17-journal.jpg

Journal: Η νέα εφαρμογή που προστίθεται στο iOS 17 είναι το Journal, το προσωπικό ημερολόγιο του χρήστη που θα τον παρακινεί να κρατά σημειώσεις με βάση προσωποποιημένες προτάσεις βγαλμένες από τις δραστηριότητες του (π.χ. φωτογραφίες, τοποθεσίες, προπονήσεις κλπ.). Όλες οι πληροφορίες είναι απόλυτα προσωπικές και προστατευμένες από end-to-end κρυπτογράφηση και η εφαρμογή Journal είναι κλειδωμένη για να έχει πρόσβαση μόνο ο κάτοχος του iPhone.

Safari: Ο web browser του iOS 17 ενισχύει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών, αποκλείοντας ολοκληρωτικά κάθε είδους tracker στο Private Browsing mode, το οποίο μάλιστα θα είναι κλειδωμένο όταν αφήνει ο χρήστης στην άκρη τη συσκευή του για να μην έχει κανείς άλλος πρόσβαση στις καρτέλες του.

iCloud Keychain: Ακόμα πιο εύκολος και ασφαλής διαμοιρασμός των passwords και των passkeys με άλλες έμπιστες επαφές του χρήστη, πάντοτε με καθολική προστασία από end-to-end κρυπτογράφηση.

ios-17-health.jpg

Health: Η εφαρμογή για την Υγεία και την Ευεξία του χρήστη αποκτά περισσότερες λειτουργίες που αφορούν την Ψυχική Υγεία. Ο χρήστης μπορεί να καταγράφει καθημερινά την ψυχική διάθεση του και τα συναισθήματα του, ούτως ώστε να παρατηρεί μοτίβα που ενδεχομένως επηρεάζουν την καθημερινότητα του. Προστίθεται, επίσης, η επιλογή Screen Distance που παρακινεί τον χρήστη να κρατά σε μεγαλύτερη απόσταση το iPhone από τα μάτια του για να μειώνει την κούραση των ματιών του.

ios-17-maps.jpg

Maps: Προστίθεται η δυνατότητα να κατεβάζεις χάρτες για συγκεκριμένες περιοχές και να έχεις πρόσβαση για offline πλοήγηση, βλέποντας κανονικά τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης και σημαντικές τοποθεσίες. Ειδικά για τις ΗΠΑ θα υποστηρίζονται και ενημερώσεις για τον χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

AirTag: Οι πληροφορίες τοποθεσίας και η εξ αποστάσεως διαχείρισης των AirTags θα μπορούν να μοιραστούν με έως 5 χρήστες για να βλέπουν όλοι την πορεία, να παίζουν ήχους και να εκμεταλλεύονται την λειτουργία Precision Finding μέσω του δικτύου Find My.

ios-17-apple-music.jpg

Apple Music: Προσθήκη των Collaborative Playlists στη μουσική υπηρεσία, για να δημιουργείς λίστες παρέα με τους φίλους σου και να έχουν πρόσβαση στο SharePlay όλοι οι επιβάτες ενός οχήματος, ακόμα και αν δεν διαθέτουν συνδρομή στο Apple Music.

AirPods: Η Apple αναβαθμίζει το λογισμικό των AirPods με τα Adaptive Audio, Personalised Volume και Conversation Awareness, τρεις λειτουργίες που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την εμπειρία χρήσης. Το Adaptive Audio μεταβάλλει αυτόματα και ανάλογα με τον περιβαλλοντικό θόρυβο το επίπεδο της ενεργής ακύρωσης θορύβου, το Personalized Volume ρυθμίζει αυτόματα το επίπεδο της έντασης, ενώ το Conversation Awareness αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει η ανάγκη να βγεις από την απομόνωση για να συνομιλήσεις με κάποιον περαστικό.

Home: Οι χρήστες αποκτούν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ιστορικό εώς 30 ημερών των συνδεδεμένων συσκευών στην εφαρμογή Home (π.χ. έξυπνες κλειδαριές, κάμερες, αισθητήρες κλπ.).

Siri: Η πρόσβαση στην ψηφιακή βοηθό Siri γίνεται πλέον χωρίς το «Hey» (απλά λες Siri) και μπορείς να δίνεις πολλαπλές εντολές με μία ενεργοποίηση.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

iOS 17 και iPadOS 17 διαθέσιμα από σήμερα με πληθώρα νέων χαρακτηριστικών

18 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Η Apple ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα την διανομή των νέων μεγάλων εκδόσεων των λειτουργικών συστημάτων iOS και iPadOS, με τους χρήστες στην Ελλάδα να βλέπουν σιγά σιγά τα iOS 17 και iPadOS 17 να εμφανίζονται στις...

iOS 17: Πότε θα είναι διαθέσιμο, σε ποια μοντέλα iPhone και όλα τα νέα χαρακτηριστικά

13 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση Wonderlust της Apple μας σύστησε και επίσημα πλέον τα νέα iPhone 15 και iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max, αλλά και τα Apple Watch Series 9 και Apple Watch Ultra 2. ...

iPhone 15 και iPhone 15 Plus: Επίσημα με Dynamic Island, κάμερα 48MP και USB-C

12 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Αφού γνωρίσαμε τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max, ήρθε η ώρα να περάσουμε στα πιο ταπεινά iPhone 15 και iPhone 15 Plus, για τα οποία επίσης επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των προηγούμενων εβδομάδων. ...

Mario Kart Tour: Τέλος στο νέο περιεχόμενο από τις 4 Οκτωβρίου 2023

12 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Μετά από 4 χρόνια πολύ επιτυχημένης πορείας σε συσκευές Android και iOS, η Nintendo αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη του Mario Kart Tour με νέο περιεχόμενο, κάτι που θα ισχύσει από τις 4 Οκτωβρίου 2023. ...

Samurai Shodown: Διαθέσιμο για Android και iOS μέσω Netflix Games

30 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Μία από τις κορυφαίες σειρές fighting games όλων των εποχών, το Samurai Shodown της SNK, έκανε την απόβαση της στα Netflix Games, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα την προσθήκη του πιο πρόσφατου επεισοδίου ...

Command & Conquer: Legions, το νέο mobile game της σειράς έρχεται μέσα στο 2023

24 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Η δημοφιλής σειράς RTS Command & Conquer θα επεκταθεί με ένα ακόμη mobile game, μετά το Rivals που κυκλοφόρησε το 2018 για συσκευές Android και iOS. Ο νέος τίτλος είναι το Command & Conquer: Legions, το οποίο ...

Gmail: Αποκτά λειτουργία αυτόματης μετάφρασης και στις mobile εκδόσεις

09 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Η υπηρεσία Gmail υποστηρίζει την δυνατότητα μετάφρασης σε 100+ γλώσσες στις desktop εκδόσεις της εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μόλις τώρα προστίθεται η ίδια δυνατότητα στις mobile εκδόσεις για συσκευές Android και...

iPhone 15: Επίσημη παρουσίαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2023;

04 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Το πολυαναμενόμενο Apple Event για την παρουσίαση της σειράς iPhone 15 και των νέων Apple Watch φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Η Apple μας έχει ...

Αναβαθμίστε άμεσα τις Apple συσκευές σας στις νέες εκδόσεις για λόγους ασφαλείας

25 Ιουλίου 2023 Christos Elpidis

Η Apple κυκλοφόρησε τις νέες αναβαθμίσεις για όλα τα λειτουργικά συστήματα της, με τα iOS 16.6, iPadOS 16.6, macOS Ventura 13.5, watchOS 9.6 και tvOS 16.6 να λανσάρονται σε όλες τις συμβατές συσκευές εδώ και ...

My Netflix: Νέα καρτέλα στη mobile εφαρμογή για να βρίσκεις ευκολότερα τι θέλεις να δεις

25 Ιουλίου 2023 Christos Elpidis

Η Netflix ανακοίνωσε επίσημα την προσθήκη μιας νέας ενότητας στις mobile εφαρμογές της πλατφόρμας της, η οποία ονομάζεται My Netflix και προορίζεται για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους χρήστες στο να ...

Loader
please wait
techgear_icon