iOS 17: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος για iPhone

Το iOS 17 όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης της Apple για την έναρξη του συνεδρίου WWDC 2023, με τον αντιπρόεδρο Craig Federighi και την υπόλοιπη ομάδα του τμήματος Software Engineering να αναλύουν τα νέα χαρακτηριστικά της επόμενης μεγάλης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας για iPhone, το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο μαζί με την έλευση της σειράς iPhone 15.

Ας δούμε όλα τα νέα χαρακτηριστικά.

ios-17-phone.jpg

Εφαρμογή Phone: Μεγάλη αναβάθμιση με προσωποποιημένες καρτέλες για κάθε επαφή, καθώς προσφέρονται πολλές επιλογές παραμετροποίησης με εικόνες, memoji, χρώματα και γραμματοσειρές για να βλέπεις κάθε επαφή που σε καλεί με ξεχωριστό τρόπο τόσο στην εφαρμογή Phone για iPhone, όσο και στα Apple Watch. Η εταιρεία ανοίγει και το αντίστοιχο API για τους developers προκειμένου να φαίνονται οι νέες καρτέλες των επαφών και στις third-party εφαρμογές.

ios-17-live-voicemail.jpg


Live Voicemail: Όσοι δέχονται μηνύματα στον τηλεφωνητή τους θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο μια μεταγραφή του φωνητικού μηνύματος σε γραπτή μορφή έτσι ώστε να αποφασίζουν αν θα σηκώσουν το τηλέφωνο εκείνη τη στιγμή. Σε περίπτωση που κάποια κλήση χαρακτηριστεί ως spam δεν θα εμφανίζεται στο Live Voicemail και θα απορρίπτεται αυτόματα. Όλη η διαδικασία της μεταγραφής του φωνητικού μηνύματος γίνεται αποκλειστικά στη συσκευή του χρήστη για προστασία της ιδιωτικότητας.

FaceTime: Νέες προσθήκες στο FaceTime, το οποίο θα υποστηρίζει την αποστολή φωνητικών και video μηνυμάτων που θα μπορείς να παρακολουθήσεις αργότερα. Επίσης, οι χρήστες θα βρουν νέους τρόπους έκφρασης με Reactions (καρδιές, μπαλόνια, πυροτεχνήματα, δέσμες laser, βροχή κλπ.), τα οποία ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της κλήσης με απλές χειρονομίες και μάλιστα θα εμφανίζονται και σε ορισμένες third-party εφαρμογές τηλεδιασκέψεων (π.χ. Zoom, Webex).

Να σημειωθεί ότι έρχεται για πρώτη φορά το FaceTime και στις συσκευές Apple TV 4K! Ο χρήστης θα μπορεί να ξεκινήσει μια video κλήση απευθείας από την τηλεόραση του μέσω του Apple TV και να χρησιμοποιεί την κάμερα του iPhone ή να ξεκινήσει την κλήση από το iPhone και να την στείλει στην τηλεόραση του. Υποστηρίζεται και το Center Stage που κρατά τον χρήστη πάντοτε στο επίκεντρο σε περίπτωση που κινείται στον χώρο.

Messages: Προσθήκη νέων emoji stickers και δυνατότητα να δημιουργείς τα δικά σου Live Stickers αφαιρόντας αντικείμενα από πραγματικές φωτογραφίες, ακόμα και με κίνηση! Τα stickers που δημιουργείς θα είναι διαθέσιμα σε μια νέα ενότητα στο πληκτρολόγιο για να τα βρίσκεις και να τα χρησιμοποιείς πανεύκολα.

Επιπλέον, το περιβάλλον χρήσης έχει επανασχεδιαστεί και το σύστημα αναζήτησης είναι ακόμα πιο ακριβές με τα φίλτρα που χρησιμοποιεί ο χρήστης, προκειμένου να βρίσκει άμεσα συγκεκριμένα μηνύματα μέσα σε μια συνομιλία. Στα νέα χαρακτηριστικά και το βελάκι που σου δείχνει ποιο είναι το τελευταίο μήνυμα που διάβασες (βολικό σε ομαδικές συνομιλίες) και πλέον θα μπορείς να απαντάς σε κάποιο μήνυμα σέρνοντας το δάκτυλο προς τα δεξιά. Εάν κάποιος συνομιλητής μοιράζεται την τοποθεσία του θα βλέπεις τις κινήσεις του σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα ηχητικά μηνύματα μεταγράφονται αυτόματα σε κείμενο αν δεν μπορείς να τα ακούσεις τη δεδομένη στιγμή.

ios-17-messages-check-in.jpg

Μια νέα λειτουργία για την εφαρμογή Messages είναι και το Check In. Χάριν σε αυτό θα μπορείς να ενημερώνεις άμεσα την οικογένεια ή τους φίλους σου ότι έφτασες στον προορισμό σου (π.χ. στο σπίτι μετά από ένα ταξίδι). Σε περίπτωση που καθυστερείς σημαντικά, οι άλλοι χρήστες της συνομιλίας θα μπορούν να βλέπουν χρήσιμες πληροφορίες όπως την τοποθεσία σου, το επίπεδο της μπαταρίας στην συσκευή σου και την κατάσταση του σήματος. Όλες οι πληροφορίες είναι προστατευμένες από end-to-end κρυπτογράφηση.

AirDrop και NameDrop: Το σύστημα διαμοιρασμού AirDrop ενισχύεται με μια συμπληρωματική λειτουργία που ονομάζεται NameDrop. Ουσιαστικά μπορείς να μοιράζεσαι την καρτέλα με τις πληροφορίες για κάποια επαφή σου (π.χ. τηλέφωνο, διεύθυνση κλπ.) απλά πλησιάζοντας το iPhone σου δίπλα στο iPhone ή το Apple Watch του άλλου χρήστη. Με τον ίδιο τρόπο για μπορείς να μοιράζεσαι περιεχόμενο ή να ξεκινάς SharePlay για να ακούς μουσική, να βλέπεις μια ταινία ή να παίζεις ένα παιχνίδι με κάποιον άλλο χρήστη iPhone σε κοντινή απόσταση.

Autocorrect και Dictation: Η Apple ενισχύει το σύστημα αυτόματης διόρθωσης των κειμένων με ένα νέο γλωσσικό μοντέλο που μαντεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια την λέξη ή/και την πρόταση που επιθυμεί να γράψει ο χρήστης. Το ίδιο και για το σύστημα υπαγόρευσης (Dictation) που βασίζεται επίσης σε νέο μοντέλο αναγνώρισης ομιλίας για μεγαλύτερη ακρίβεια.

ios-17-standby.jpg

StandBy: Μια νέα λειτουργία για τα iPhone με iOS 17, το StandBy θα τα μετατρέπει σε οθόνες για την προβολή χρήσιμων πληροφοριών που θα μπορείς να βλέπεις από απόσταση. Για παράδειγμα, θα μπορείς να τοποθετήσεις το iPhone σε οριζόντια θέση δίπλα στο κρεβάτι σου για να λειτουργεί σαν ρολόι- ξυπνητήρι ή ακόμα και για να βλέπεις περιεχόμενο από διάφορα widgets όπως καιρός, ημερολόγιο, φωτογραφίες κλπ.

ios-17-journal.jpg

Journal: Η νέα εφαρμογή που προστίθεται στο iOS 17 είναι το Journal, το προσωπικό ημερολόγιο του χρήστη που θα τον παρακινεί να κρατά σημειώσεις με βάση προσωποποιημένες προτάσεις βγαλμένες από τις δραστηριότητες του (π.χ. φωτογραφίες, τοποθεσίες, προπονήσεις κλπ.). Όλες οι πληροφορίες είναι απόλυτα προσωπικές και προστατευμένες από end-to-end κρυπτογράφηση και η εφαρμογή Journal είναι κλειδωμένη για να έχει πρόσβαση μόνο ο κάτοχος του iPhone.

Safari: Ο web browser του iOS 17 ενισχύει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών, αποκλείοντας ολοκληρωτικά κάθε είδους tracker στο Private Browsing mode, το οποίο μάλιστα θα είναι κλειδωμένο όταν αφήνει ο χρήστης στην άκρη τη συσκευή του για να μην έχει κανείς άλλος πρόσβαση στις καρτέλες του.

iCloud Keychain: Ακόμα πιο εύκολος και ασφαλής διαμοιρασμός των passwords και των passkeys με άλλες έμπιστες επαφές του χρήστη, πάντοτε με καθολική προστασία από end-to-end κρυπτογράφηση.

ios-17-health.jpg

Health: Η εφαρμογή για την Υγεία και την Ευεξία του χρήστη αποκτά περισσότερες λειτουργίες που αφορούν την Ψυχική Υγεία. Ο χρήστης μπορεί να καταγράφει καθημερινά την ψυχική διάθεση του και τα συναισθήματα του, ούτως ώστε να παρατηρεί μοτίβα που ενδεχομένως επηρεάζουν την καθημερινότητα του. Προστίθεται, επίσης, η επιλογή Screen Distance που παρακινεί τον χρήστη να κρατά σε μεγαλύτερη απόσταση το iPhone από τα μάτια του για να μειώνει την κούραση των ματιών του.

ios-17-maps.jpg

Maps: Προστίθεται η δυνατότητα να κατεβάζεις χάρτες για συγκεκριμένες περιοχές και να έχεις πρόσβαση για offline πλοήγηση, βλέποντας κανονικά τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης και σημαντικές τοποθεσίες. Ειδικά για τις ΗΠΑ θα υποστηρίζονται και ενημερώσεις για τον χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

AirTag: Οι πληροφορίες τοποθεσίας και η εξ αποστάσεως διαχείρισης των AirTags θα μπορούν να μοιραστούν με έως 5 χρήστες για να βλέπουν όλοι την πορεία, να παίζουν ήχους και να εκμεταλλεύονται την λειτουργία Precision Finding μέσω του δικτύου Find My.

ios-17-apple-music.jpg

Apple Music: Προσθήκη των Collaborative Playlists στη μουσική υπηρεσία, για να δημιουργείς λίστες παρέα με τους φίλους σου και να έχουν πρόσβαση στο SharePlay όλοι οι επιβάτες ενός οχήματος, ακόμα και αν δεν διαθέτουν συνδρομή στο Apple Music.

AirPods: Η Apple αναβαθμίζει το λογισμικό των AirPods με τα Adaptive Audio, Personalised Volume και Conversation Awareness, τρεις λειτουργίες που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την εμπειρία χρήσης. Το Adaptive Audio μεταβάλλει αυτόματα και ανάλογα με τον περιβαλλοντικό θόρυβο το επίπεδο της ενεργής ακύρωσης θορύβου, το Personalized Volume ρυθμίζει αυτόματα το επίπεδο της έντασης, ενώ το Conversation Awareness αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει η ανάγκη να βγεις από την απομόνωση για να συνομιλήσεις με κάποιον περαστικό.

Home: Οι χρήστες αποκτούν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ιστορικό εώς 30 ημερών των συνδεδεμένων συσκευών στην εφαρμογή Home (π.χ. έξυπνες κλειδαριές, κάμερες, αισθητήρες κλπ.).

Siri: Η πρόσβαση στην ψηφιακή βοηθό Siri γίνεται πλέον χωρίς το «Hey» (απλά λες Siri) και μπορείς να δίνεις πολλαπλές εντολές με μία ενεργοποίηση.

Loading