ΗΠΑ: Επένδυση $600 εκατ. σε νέου τύπου πυρηνικούς αντιδραστήρες

Μας πήρε τα μυαλά η χθεσινή είδηση για το νέο ρεκόρ του KSTAR που κατάφερε να διατηρήσει θερμοκρασία 100.000.000 °C για 20 δευτερόλεπτα, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από τη δημιουργία πυρηνικών αντιδραστήρων σύντηξης προκειμένου να έχουμε μια εναλλακτική και καθαρή πηγή ενέργειας με σκοπό τη δραματική μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Τουλάχιστον, όμως, σημειώνονται πολύ σημαντικές εξελίξεις στην ανάπτυξη προηγμένων κλασικών πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσης και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν με $600 εκατ. τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για το πρόγραμμα ARDP (Advanced Reactor Demonstration Program) μέσα στα επόμενα 7 χρόνια.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (Department of Energy - DOE) πιστεύει πως μέσα στα επόμενα 10 με 14 χρόνια θα δούμε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα είναι σημαντικά πιο αποδοτικοί, πιο οικονομικοί στη λειτουργία τους και πιο ασφαλείς χάριν στα νέα συστήματα ψύξης που θα τους προστατεύουν από την υπερθέρμανση σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας τους.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται υπό ανάπτυξη οι εξής:

Hermes Reduced-Scale Test Reactor της Kairos Power στην Alameda (California).

Ένας δοκιμαστικός αντιδραστήρας που χρησιμοποιεί ως καύσιμο σωματίδια ουρανίου, άνθρακα και οξυγόνου (Tri-structural ISOtropic - TRISO), τα οποία σχηματίζουν πυρήνες που ενθυλακώνονται μέσα σε τρία στρώματα άνθρακα και ένα κεραμικό για να μη διαφεύγουν τα ραδιενεργά απόβλητα. Αυτοί οι πυρήνες με μέγεθος σπόρου συλλέγονται σε κυλινδρικά pellet ή σφαιρίδια και αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η ψύξη του αντιδραστήρα γίνεται με χαμηλής πίεσης φθοριούχο άλας.

eVinci Microreactor της Westinghouse Electric Company

Ένας μικροαντιδραστήρας όπου το καύσιμο εισέρχεται μέσω οπών στην κατασκευή του. Η ψύξη και η παραγωγή ενέργειας γίνεται μέσω θερμικών σωληνώσεων που περιλαμβάνουν υγρό, το οποίο με τη σειρά του εξαερώνεται για να μειώσει τη θερμοκρασία του μικροαντιδραστήρα (ψύξη), ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει τη θερμότητα (παραγωγή ενέργειας). Η πρώτη επίδειξη του συγκεκριμένου αντιδραστήρα αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2024 με σκοπό να μελετηθούν οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι αυτού του σχεδιασμού.

BWXT Advanced Nuclear Reactor (BANR) της BWXT Advanced Technologies στο Lynchburg (Virginia)

Ένας μικροαντιδραστήρας που μπορεί να μεταφέρεται και χρησιμοποιεί επίσης ως καύσιμο το TRISO που είδαμε παραπάνω για να επιτύχει υψηλότερη συγκέντρωση ουρανίου, ενώ στην κατασκευή του συμπεριλαμβάνεται πλέγμα καρβιδίου του πυριτίου.

Holtec SMR-160 Reactor της Holtec Government Services στο Camden (New Jersey)

Ένας μικρός αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος με αρθρωτή κατασκευή που μπορεί να τροποποιηθεί κατάλληλα στο μέγεθος του ανάλογα με την περίπτωση.

Molten Chloride Reactor Experiment της Southern Company Services, Inc. στο Birmingham (Alabama)

Αντιδραστήρας με ισχύ 1200MW όπου το καύσιμο αναμιγνύεται με το ψυκτικό άλας και η πυρηνική αντίδραση πραγματοποιείται μέσα στο άλας, διατηρώντας το σε τηγμένη κατάσταση. Αυτού του τύπου οι αντιδραστήρες είναι πιο αποδοτικοί διότι μπορούν να λειτουργήσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τους συμβατικούς αντιδραστήρες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Dan Brouillette,

Όλα αυτά τα projects θα επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για την εγχώρια και την παγκόσμια ανάπτυξη προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων μεγαλύτερης ασφάλειας και απόδοσης, αλλά και με πιο προσιτό κόστος κατασκευής και λειτουργίας.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading