iSIM: Η νέα τεχνολογία της Qualcomm ενσωματώνει την κάρτα SIM στον επεξεργαστή

Ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές στρέφονται στην λύση της eSIM για τα smartphones τους, αλλά ομολογουμένως η τεχνολογία δεν είχε περπατήσει και τόσο πολύ μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Η Apple πήρε τη μεγάλη απόφαση να κυκλοφορήσει το iPhone 14 χωρίς υποδοχή για φυσικές κάρτες SIM, όμως για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε οριστικά από αυτές θα πρέπει να καλυφθεί και η τεράστια πλειοψηφία των χρηστών παγκοσμίως που επιλέγουν entry-level και mid-range συσκευές.

Η λύση πιθανότατα θα έρθει από την Qualcomm, η οποία πειραματίζεται με την τεχνολογία iSIM εδώ και αρκετό καιρό σε συνεργασία με τις Vodafone και Thales. Στο πλαίσιο του MWC 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε την πρώτη πιστοποίηση παγκοσμίως για εμπορική χρήση της iSIM στην πλατφόρμα Snapdragon 8 Gen2 και θέτει ως στόχο την χρήση της σε περισσότερες από 300 εκατομμύρια συσκευές μέχρι το 2027.

qualcomm-isim.jpg

Για όσους δεν γνωρίζουν, η iSIM είναι η τεχνολογία που υπόσχεται την λειτουργικότητα των κλασικών καρτών SIM και eSIM ενσωματωμένη στον κύριο επεξεργαστή της συσκευής, δηλαδή τα SoCs. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα εξοικονομήσουν χώρο μέσα στο smartphone που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν για άλλους σκοπούς (π.χ. συστήματα ψύξης), ενώ ταυτόχρονα μειώνουν και το κόστος κατασκευής, μιας και η πλειοψηφία των eSIMs απαιτούν ξεχωριστό chipset για να δουλέψουν.

Στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας iSIM συμπεριλαμβάνεται η σημαντικά χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση σε σύγκριση με τις eSIM, αλλά και η μεγαλύτερη προστασία του χρήστη καθότι είναι αρκετά πιο δύσκολη η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες εάν έρχονται ενσωματωμένες στο hardware των συσκευών.

Δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες iSIM συσκευές, ωστόσο, φανταζόμαστε πως δεν θα αργήσουν οι πρώτες ανακοινώσεις.

[Qualcomm]

Loading