Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός γιορτάζει 15 χρόνια σε τροχιά [Infographic]

iss

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός γιορτάζει την 15η επέτειο του από την εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Proton στις 20 Νοεμβρίου 1998 για να μεταφέρει την πρώτη μονάδα του Σταθμού, Zarya. Τρεις εβδομάδες αγότερα, μεταφέρθηκε και η δεύτερη μονάδα του Σταθμού, Unity, η οποία ενώθηκε με τη Zarya στις 6 Δεκεβρίου.

Ο υπεύθυνος της αποστολής, Bill Bastedo σχολιάζει:

"Ήμουν πολύ αισιόδοξος για την εκτόξευση των δύο μονάδων. Περισσότερο ανησυχούσα για τη σύνδεση του Unity με το Zarya και για το αν θα μπορούσαν να τεθούν σε τροχιά μαζί σαν σύστημα με ασφάλεια μιας και η επόμενη εκτόξευση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες. Όπως αποδείχτηκε, ανησυχούσαμε για το τίποτα μιας και όλα πήγαν άψοξα."

Στις 31 Οκτωβρίου 2000 επιβιβάστηκε στο Σταθμό το πρώτο πλήρωμα (Expedition 1) αποτελούμενο από τον αστροναύτη της NASA, Bill Shepherd, και τους Ρώσους κοσμοναύτες Sergei Krikalev και Yuri Gidzenko. Έκτοτε και για τα επόμενα 13 χρόνια ο Σταθμός είναι συνεχώς κατειλημμένος, αποτελώντας το μοναδικό εργαστήριο με συνεχή ανθρώπινη παρουσία σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Σήμερα, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκεται εξαμελές πλήρωμα της αποστολής Expedition 38, αποτελούμενο από τον Ιάπωνα Koichi Wakata, τους Ρώσους  Oleg Kotov, Mikhail Tyurin και Sergey Ryazanskiy και τους αστροναύτες της NASA Rick Mastracchio και Michael Hopkins.

Ακολουθεί σχετικό Infographic:

iss-infograohic

[via]
Loading