up_icon
Reviews Laptops Lenovo

Lenovo Yoga 9i Review: Πολυτέλεια και επιδόσεις για τον μέσο χρήστη

16 Νοεμβρίου 2020 Christos Elpidis

Lenovo Yoga 9i Review: Πολυτέλεια και επιδόσεις για τον μέσο χρήστη

Η Lenovo έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην πρώτη θέση των κατασκευαστών laptops παγκοσμίως από τότε που εξαγόρασε το αντίστοιχο τμήμα της IBM (το 2005), ενώ ως επί το πλείστον οι χρήστες την προτιμούν για τις αξιόπιστες και αρκετά οικονομικές προτάσεις που κυκλοφορεί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η εταιρεία δεν καινοτομεί και δεν πειραματίζεται με νέες μορφές που εξελίσσουν το personal computing.

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, η Lenovo έχει αποτινάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό των “φθηνών laptops” και προσφέρει λύσεις για κάθε ανάγκη, προσωπική ή επαγγελματική, αλλά και για κάθε πορτοφόλι. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι βοήθησε τα μέγιστα στην εισαγωγή των λεγόμενων convertible laptops με οθόνες αφής που περιστρέφονται και μετατρέπονται σε tablets, χωρίς να ξεφεύγει στις τιμολογήσεις της.

lenovo-yoga-9i-techgear-review-1.jpg

Η εισαγωγή αυτή νομίζουμε ότι είναι η κατάλληλη προτού περάσουμε στις εντυπώσεις από το Lenovo Yoga 9i, ένα premium laptop που χτυπά στο μάτι από την πρώτη επαφή που έχεις μαζί του με την τρομερή εμφάνιση του. Όπως είπαμε, ξεχνάμε τη “φτήνια” και απολαμβάνουμε μια πολυτελή κατασκευή που συνοδεύεται από εξαιρετικές επιδόσεις και δυνατότητες για τον κάθε επαγγελματία χρήστη.

Το συγκεκριμένο μοντέλo παρουσιάστηκε επίσημα μόλις τον περασμένο Αύγουστο και σε εμάς ήρθε η κορυφαία έκδοση του με οθόνη αφής 14’’ ανάλυσης 4K UHD, επεξεργαστή Intel Core i7 1185G7 Tiger Lake 3GHz, γραφίδα, μαύρο γυαλί στην περιοχή ξεκούρασης των χεριών με το μεγάλο touchpad και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, και το δερμάτινο κάλυμμα για το εξωτερικό καπάκι.

lenovo-yoga-9i-techgear-review-7.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Για το σώμα του Lenovo Yoga 9i έχει χρησιμοποιηθεί εξολοκλήρου ειδικά επεξεργασμένο μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αεροσκαφών, γι’ αυτό η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει το βάρος και το πάχος σε πολύ χαμηλά επίπεδα (1.44kg και 16.5mm στο μέγιστο σημείο). Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον ερωτευτείς από την πρώτη στιγμή στο κομμάτι της εμφάνισης και της κατασκευής, αλλά ταυτόχρονα έρχεσαι αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο εχθρό των σκούρων, γυάλινων επιφανειών: εμφανέστατες οι δαχτυλιές από τα πρώτα δευτερόλεπτα χρήσης.

Στη διαχείριση του το νιώθεις απόλυτα στιβαρό και ανθεκτικό, ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μπορείς να ανοίξεις το καπάκι του με ένα χέρι χωρίς να μετακινηθεί το laptop. Σε αυτό βοηθά το σύστημα των μεντεσέδων που μπορείτε να διακρίνετε στις φωτογραφίες σαν μια μεγάλη ράβδο. Μέσα σε αυτήν κρύβονται δύο από τα ηχεία, ενώ τα άλλα δύο “βλέπουν” προς τα κάτω και υποστηρίζει την τεχνολογία Dolby Atmos. Επίσης, κεντρικά στο επάνω μέρος της οθόνης στο ξεχωριστό χώρισμα από το καπάκι βρίσκεται η HD webcam με τον μηχανισμό TrueBlock για ασφάλεια και ιδιωτικότητα όταν δεν τη χρησιμοποιείς.

lenovo-yoga-9i-techgear-review-14.jpg

Σε ό,τι αφορά το πληκτρολόγιο, υπάρχει οπισθοφωτισμός και τα πλήκτρα είναι σχετικά μεγάλα, αλλά δεν το νιώθεις ιδιαίτερα “γρήγορο” ειδικά αν είσαι και εσύ σαν χρήστης πολύ γρήγορος στην πληκτρολόγηση (καλή ώρα…). Όπως συμβαίνει με όλα τα laptops, το πως θα σου φανεί το πληκτρολόγιο εξαρτάται από τις συνήθειες σου και όσο περνά ο καιρός σίγουρα προσαρμόζεσαι και δεν το σκέφτεσαι ιδιαίτερα.

Τώρα, το γυάλινο κομμάτι κάτω από το πληκτρολόγιο είναι πολύ εντυπωσιακό στην εμφάνιση και την γενικότερη αίσθηση, αλλά ήδη σας είπαμε ότι κρατά δαχτυλιές με πολύ μεγάλη ευκολία. Ένα άλλο αρνητικό που σημειώνουμε είναι η απουσία αυτής της αίσθησης του κλικ όταν χρησιμοποιείς το touchpad, μιας και η Lenovo έχει επιλέξει τη λύση της απτικής ανάδρασης (νιώθεις μια δόνηση στο δάκτυλο ότι ελήφθη η εντολή σου). Σε αυτές τις πρώτες δοκιμές μοιάζει να λειτουργεί κάπως περίεργα, αλλά και πάλι θεωρούμε ότι η εμπειρία εξαρτάται από το τι έχεις συνηθίσει ως χρήστης. Δεν αποκλείεται η Lenovo να κυκλοφορήσει κάποιο update για το λογισμικό που να βελτιώσει την κατάσταση.

lenovo-yoga-9i-techgear-review-11.jpg

Λίγο παραδίπλα βρίσκεται το μικρό κουτάκι για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος ρυθμίζεται πανεύκολα και λειτουργεί με μεγάλη αξιοπιστία, αλλά υπάρχει και εδώ ένα πρόβλημα: στις προϊοντικές φωτογραφίες τόσο ο χώρος του touchpad, όσο και αυτός του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων φαίνεται ότι ξεχωρίζουν εύκολα μέσα στο γυαλί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ανάλογα με τον φωτισμό που υπάρχει στον χώρο, μπορεί να ψάχνεις να βρεις που βρίσκεται το κουτάκι για να βάλεις το δάχτυλο σου ή να μην γνωρίζεις σε ποιο σημείο του touchpad βρίσκεσαι.

Για να ολοκληρώσουμε με το κομμάτι της κατασκευής και του σχεδιασμού, να αναφέρουμε ότι το Lenovo Yoga 9i είναι από τα πρώτα laptops με τεχνολογία Thunderbolt 4. Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε 1 υποδοχή USB Type-A 3.2 (Gen2 10Gbps), 2x υποδοχές USB Type-C όπου μπορείς να συνδέσεις το τροφοδοτικό του (ισχύς 65W) και 1 υποδοχή audio jack. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει μόνο το power button, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η υποδοχή που φιλοξενεί τη γραφίδα. Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχουν αεραγωγοί και η θερμότητα διαχέεται παραδοσιακά από το πίσω μέρος.

Συνοψίζοντας, από πλευράς φορητότητας και ευκολίας στις περιστροφές της οθόνης για να το στηρίξεις όπως σε βολεύει τη δεδομένη στιγμή, το Lenovo Yoga 9i παίρνει άριστα και η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από την εταιρεία μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στον τομέα των convertibles.

lenovo-yoga-9i-techgear-review-23.jpg

Οθόνη

Ας περάσουμε τώρα στην οθόνη. Το Lenovo Yoga 9i που είχαμε στην κατοχή μας διαθέτει IPS panel αφής 14’’ ανάλυσης 4K (3840 x 2160) με αναλογία εικόνας 16:9, αντίθεση 1300:1 και φωτεινότητα 500nits. Η απόδοση των χρωμάτων είναι άκρως ικανοποιητική για τον μέσο χρήστη, ίσως και για ορισμένους επαγγελματίες γραφίστες ή φωτογράφους, καθώς καλύπτει το 90% της χρωματικής γκάμας DCI-P3, ενώ υποστηρίζει την τεχνολογία Dolby Vision και προσφέρει εξαιρετική καθαρότητα ακόμη και όταν την κοιτάζεις υπό γωνία.

Σαφέστατα δεν προσφέρει τα βαθιά μαύρα των OLED οθονών, ωστόσο, η εμπειρία στην καθημερινή χρήση για λόγους εργασίας, αλλά και στην παρακολούθηση ταινιών δεν έχουμε κανένα παράπονο. Παίξαμε και μερικά παιχνίδια, όπως το Age of Empires III Definitive Edition (το review πάντως το κάναμε στο πανίσχυρο Lenovo Legion 7) και η συνολική εμπειρία που έχουμε είναι απόλυτα θετική.

Η απόκριση της στην αφή είναι άμεση, αλλά και η γραφίδα αποδείχτηκε πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν τοποθετείς το Lenovo Yoga 9i σε tent θέση ή σε tablet mode.

lenovo-yoga-9i-techgear-review-26.jpg

Hardware - Απόδοση

Στην καρδιά του Lenovo Yoga 9i βρίσκεται ο επεξεργαστής Intel Core i7 1185G7 Tiger Lake με πυρήνες χρονισμένους σε συχνότητα 3.0GHz, επεξεργαστής γραφικών Intel Iris Xe Graphics G7, 16GB μνήμη RAM LPDDR4x και 1TB αποθηκευτικός χώρος SSD. Με μια απλή ανάγνωση αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ένα πολύ ισχυρό laptop για τον μέσο επαγγελματία με μπόλικη μνήμη RAM για multitasking και αρκετό αποθηκευτικό χώρο.

Στη δική μας καθημερινή χρήση δεν παρατηρήσαμε κάποιο κόλλημα με αρκετές εφαρμογές ανοικτές, όπως Chrome browser με 15+ ανοικτές καρτέλες, Photoshop, Skype, WhatsApp και παράθυρα για πρόσβαση σε διαφορετικούς φακέλους, αλλά σαφέστατα η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα δύο ανεμιστηράκια ακούγονται αρκετά, χωρίς, ωστόσο, να φτάνουμε σε ανυπόφορες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Τα ίδια πάνω κάτω παρατηρήσαμε και σε ορισμένα παιχνίδια, όμως αυτό που κρατάμε είναι η πολύ καλή λειτουργία και η ταχύτατες μεταβάσεις από τη μία ανοιχτή εφαρμογή στην άλλη. Μιας και αναφέραμε το gaming, μην περιμένετε ότι θα πιάσετε τις αποδόσεις των laptops με ξεχωριστή κάρτα γραφικών, παρόλα αυτά, η Intel έχει κάνει άλματα προόδου με την Iris Xe και σίγουρα καλύπτει τις ανάγκες του casual gamer. Στα πολύ θετικά να σημειώσουμε τη σχεδόν άμεση εκκίνηση τόσο από κατάσταση shut down, όσο και από αδράνεια με εξίσου ταχύτατη σύνδεση στο δίκτυο WiFi (υποστήριξη WiFi 6).

lenovo-yoga-9i-techgear-review-17.jpg


Ένας ακόμη τομέας που αξίζει αναφοράς είναι αυτός του ήχου. Το Lenovo Yoga 9i διαθέτει 4x ηχεία μικρής μεν ισχύος (2W το καθένα), αλλά η τεχνολογία Dolby Atmos ενισχύει σημαντικά την ποιότητα που λαμβάνεις με πεντακάθαρες όλες τις συχνότητες. Κάποιοι ίσως θα ήθελαν μεγαλύτερη ένταση, αλλά από τη δική μας εμπειρία θα πούμε ότι δεν αντέχεται αν περάσεις το 80% της κλίμακας.

Εκεί που περιμέναμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα είναι στη συνολική αυτονομία του, αν και η ανάλυση 4K δεν είναι ό,τι πιο φιλικό για τη μπαταρία ενός laptop. Η Lenovo δίνει ένα θεωρητικό ταβάνι 10 ωρών με μία φόρτιση, όμως στην πράξη μετά βίας φτάνεις τις 7 ώρες, ειδικά αν το ζορίσεις με αρκετές ανοικτές εφαρμογές ή αν παρακολουθείς ταινίες.

Επίλογος

Με το Lenovo Yoga 9i η εταιρεία προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία από διάφορες κατηγορίες laptops προκειμένου να καλύψει όσες περισσότερες ανάγκες για τον χρήστη. Πολυτελής κατασκευή, ισχυρό hardware, πολυμορφικότητα, σύγχρονες τεχνολογίες, υποστήριξη γραφίδας και επιδόσεις gaming άνω του μετρίου, αλλά σαφέστατα όταν προσπαθείς να καλύψεις τα πάντα είναι βέβαιο ότι κάπου θα τα καταφέρεις και κάπου όχι. Η συνολική εικόνα που έχουμε είναι κάτι παραπάνω από θετική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση.

Το Lenovo Yoga 9i θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα με τιμή εκκίνησης τα €1999.

Lenovo Yoga 9i 14’’

 • Οθόνη 14’’ IPS UHD (3840 x 2160, 16:9, 500nits, 90% DCI-P3, VESA DisplayHDR400, Dolby Vision)
 • Επεξεργαστής Intel Core i7 1185G7 Tiger Lake 11ης γενιάς
 • Επεξεργαστής γραφικών Intel Iris Xe Graphics G7
 • Μνήμη RAM 16GB LPDDR4X
 • Αποθηκευτικός χώρος 1TB SSD M.2
 • Ήχος 4x 2W (2x twitters + 2x woofers) Dolby Atmos
 • HD webcam
 • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας υπερήχων
 • WiFi 6, Bluetooth 5.1
 • Υποδοχές 1x USB Type-A 3.1, 2x USB Type-C (Thunderbolt 4), 1x audio jack
 • Λειτουργικό σύστημα Windows 10 Pro
 • Μπαταρία 60Wh με τεχνολογία Rapid Charge Express
 • Διαστάσεις 319.5 x 216.7 x 15.3-16.5mm
 • Βάρος 1.44kg


*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

HUAWEI P60 Pro Review: Πολυτέλεια, ομορφιά και η κορυφαία κάμερα στο χέρι σου

18 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Μόνοι μας και όλοι σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι το motto της HUAWEI τα τελευταία χρόνια, η οποία όχι μόνο δεν τα έχει παρατήσει, αλλά εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα σε όλους τους κατασκευαστές smartphones ...

HUAWEI Watch Ultimate Review: Ένα κόσμημα με εξαιρετικές επιδόσεις

27 Απριλίου 2023 Christos Elpidis

Εν έτει 2023 και με μια γεμάτη οκταετία επάνω στην κατασκευή smartwatch, ήταν μάλλον απίθανο να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις από τη HUAWEI, καθώς από την πρώτη στιγμή η εταιρεία έδωσε το στίγμα της και έθεσε ...

SteelSeries Apex Pro Review: Εμφάνιση, λειτουργικότητα και παραμετροποίηση

27 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Οι επιλογές στην κατηγορία των μηχανικών πληκτρολογίων είναι αρκετές, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές συνεχίζουν να επενδύουν σε αυτόν τον τύπο που εξακολουθεί να τραβά το ενδιαφέρον τόσο των απλών χρηστών,...

Xiaomi Vacuum Cleaner G11 Review: Πανίσχυρη και εύχρηστη για κάθε χώρο

27 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης μας με τα τεχνολογικά νέα, η συντριπτική πλειοψηφία των αξιολογήσεων μας αφορά κυρίως τα smartphones, τα tablets, τα laptops, τα ακουστικά, τα περιφερειακά (πληκτρολόγια, ...

POCO X5 Pro Review: Μια καλή value-for-money πρόταση

17 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Από την πρώτη στιγμή που η Xiaomi λάνσαρε το brand POCO στην αγορά, ο σκοπός της ξεκάθαρος: να προσφέρει στους καταναλωτές όσο το δυνατόν περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της high-end κατηγορίας σε όσο το ...

HUAWEI FreeBuds 5i Review: Κορυφαία value-for-money επιλογή για κάθε χρήστη

13 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Η εκτόξευση της HUAWEI προς την κορυφή των κατασκευαστών smartphones διεκόπη βάναυσα από τότε που μπήκε στο μάτι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, άσχετα η η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη να καινοτομεί και να παρουσιάζει ...

vivo X90 Pro Review: Πανίσχυρο με σπουδαίες επιδόσεις στη Φωτογραφία

13 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Έχοντας δείξει τα «δόντια» της στην premium κατηγορία σε όλο τον κόσμο με το περυσινό λανσάρισμα του X80 Pro, η vivo αποδεικνύει και φέτος πως ήρθε για να μείνει στην πιο απαιτητική κατηγορία θέλοντας να μπει ...

Xiaomi 13 Pro Review: Με σταθερά βήματα προς την κορυφή

26 Φεβρουαρίου 2023 Christos Elpidis

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση που διεξάγεται αυτήν την ώρα στη Βαρκελώνη κι στο πλαίσιο της έναρξης του MWC 2023, η εταιρεία προχώρησε στο παγκόσμιο λανσάρισμα της σειράς Xiaomi 13, αλλά και στα αποκαλυπτήρια ...

Samsung Galaxy S23 Ultra Review: Στην εποχή της ωριμότητας

21 Φεβρουαρίου 2023 Christos Elpidis

Διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά τα νέα μοντέλα της σειράς Samsung Galaxy S23 από την περασμένη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, και η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση για την προτίμηση που δείχνει...

Sony INZONE H3/H7/H9 Review: Ακουστικά gaming για κάθε πορτοφόλι

30 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Όταν η Sony προχώρησε στην ανακοίνωση της σειράς ακουστικών INZONE στοχεύοντας στους gamers, είναι γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε την είδηση με σκεπτικισμό διότι είχε ήδη τοποθετηθεί στην αγορά με εξαιρετικές ...

Loader
please wait
techgear_icon