Η Lenovo έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην πρώτη θέση των κατασκευαστών laptops παγκοσμίως από τότε που εξαγόρασε το αντίστοιχο τμήμα της IBM (το 2005), ενώ ως επί το πλείστον οι χρήστες την προτιμούν για τις αξιόπιστες και αρκετά οικονομικές προτάσεις που κυκλοφορεί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η εταιρεία δεν καινοτομεί και δεν πειραματίζεται με νέες μορφές που εξελίσσουν το personal computing.
Ειδικά την τελευταία δεκαετία, η Lenovo έχει αποτινάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό των “φθηνών laptops” και προσφέρει λύσεις για κάθε ανάγκη, προσωπική ή επαγγελματική, αλλά και για κάθε πορτοφόλι. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι βοήθησε τα μέγιστα στην εισαγωγή των λεγόμενων convertible laptops με οθόνες αφής που περιστρέφονται και μετατρέπονται σε tablets, χωρίς να ξεφεύγει στις τιμολογήσεις της.
Η εισαγωγή αυτή νομίζουμε ότι είναι η κατάλληλη προτού περάσουμε στις εντυπώσεις από το Lenovo Yoga 9i, ένα premium laptop που χτυπά στο μάτι από την πρώτη επαφή που έχεις μαζί του με την τρομερή εμφάνιση του. Όπως είπαμε, ξεχνάμε τη “φτήνια” και απολαμβάνουμε μια πολυτελή κατασκευή που συνοδεύεται από εξαιρετικές επιδόσεις και δυνατότητες για τον κάθε επαγγελματία χρήστη.
Το συγκεκριμένο μοντέλo παρουσιάστηκε επίσημα μόλις τον περασμένο Αύγουστο και σε εμάς ήρθε η κορυφαία έκδοση του με οθόνη αφής 14’’ ανάλυσης 4K UHD, επεξεργαστή Intel Core i7 1185G7 Tiger Lake 3GHz, γραφίδα, μαύρο γυαλί στην περιοχή ξεκούρασης των χεριών με το μεγάλο touchpad και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, και το δερμάτινο κάλυμμα για το εξωτερικό καπάκι.
Κατασκευή - Σχεδιασμός
Για το σώμα του Lenovo Yoga 9i έχει χρησιμοποιηθεί εξολοκλήρου ειδικά επεξεργασμένο μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αεροσκαφών, γι’ αυτό η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει το βάρος και το πάχος σε πολύ χαμηλά επίπεδα (1.44kg και 16.5mm στο μέγιστο σημείο). Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον ερωτευτείς από την πρώτη στιγμή στο κομμάτι της εμφάνισης και της κατασκευής, αλλά ταυτόχρονα έρχεσαι αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο εχθρό των σκούρων, γυάλινων επιφανειών: εμφανέστατες οι δαχτυλιές από τα πρώτα δευτερόλεπτα χρήσης.
Στη διαχείριση του το νιώθεις απόλυτα στιβαρό και ανθεκτικό, ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μπορείς να ανοίξεις το καπάκι του με ένα χέρι χωρίς να μετακινηθεί το laptop. Σε αυτό βοηθά το σύστημα των μεντεσέδων που μπορείτε να διακρίνετε στις φωτογραφίες σαν μια μεγάλη ράβδο. Μέσα σε αυτήν κρύβονται δύο από τα ηχεία, ενώ τα άλλα δύο “βλέπουν” προς τα κάτω και υποστηρίζει την τεχνολογία Dolby Atmos. Επίσης, κεντρικά στο επάνω μέρος της οθόνης στο ξεχωριστό χώρισμα από το καπάκι βρίσκεται η HD webcam με τον μηχανισμό TrueBlock για ασφάλεια και ιδιωτικότητα όταν δεν τη χρησιμοποιείς.
Σε ό,τι αφορά το πληκτρολόγιο, υπάρχει οπισθοφωτισμός και τα πλήκτρα είναι σχετικά μεγάλα, αλλά δεν το νιώθεις ιδιαίτερα “γρήγορο” ειδικά αν είσαι και εσύ σαν χρήστης πολύ γρήγορος στην πληκτρολόγηση (καλή ώρα…). Όπως συμβαίνει με όλα τα laptops, το πως θα σου φανεί το πληκτρολόγιο εξαρτάται από τις συνήθειες σου και όσο περνά ο καιρός σίγουρα προσαρμόζεσαι και δεν το σκέφτεσαι ιδιαίτερα.
Τώρα, το γυάλινο κομμάτι κάτω από το πληκτρολόγιο είναι πολύ εντυπωσιακό στην εμφάνιση και την γενικότερη αίσθηση, αλλά ήδη σας είπαμε ότι κρατά δαχτυλιές με πολύ μεγάλη ευκολία. Ένα άλλο αρνητικό που σημειώνουμε είναι η απουσία αυτής της αίσθησης του κλικ όταν χρησιμοποιείς το touchpad, μιας και η Lenovo έχει επιλέξει τη λύση της απτικής ανάδρασης (νιώθεις μια δόνηση στο δάκτυλο ότι ελήφθη η εντολή σου). Σε αυτές τις πρώτες δοκιμές μοιάζει να λειτουργεί κάπως περίεργα, αλλά και πάλι θεωρούμε ότι η εμπειρία εξαρτάται από το τι έχεις συνηθίσει ως χρήστης. Δεν αποκλείεται η Lenovo να κυκλοφορήσει κάποιο update για το λογισμικό που να βελτιώσει την κατάσταση.
Λίγο παραδίπλα βρίσκεται το μικρό κουτάκι για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος ρυθμίζεται πανεύκολα και λειτουργεί με μεγάλη αξιοπιστία, αλλά υπάρχει και εδώ ένα πρόβλημα: στις προϊοντικές φωτογραφίες τόσο ο χώρος του touchpad, όσο και αυτός του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων φαίνεται ότι ξεχωρίζουν εύκολα μέσα στο γυαλί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ανάλογα με τον φωτισμό που υπάρχει στον χώρο, μπορεί να ψάχνεις να βρεις που βρίσκεται το κουτάκι για να βάλεις το δάχτυλο σου ή να μην γνωρίζεις σε ποιο σημείο του touchpad βρίσκεσαι.
Για να ολοκληρώσουμε με το κομμάτι της κατασκευής και του σχεδιασμού, να αναφέρουμε ότι το Lenovo Yoga 9i είναι από τα πρώτα laptops με τεχνολογία Thunderbolt 4. Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε 1 υποδοχή USB Type-A 3.2 (Gen2 10Gbps), 2x υποδοχές USB Type-C όπου μπορείς να συνδέσεις το τροφοδοτικό του (ισχύς 65W) και 1 υποδοχή audio jack. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει μόνο το power button, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η υποδοχή που φιλοξενεί τη γραφίδα. Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχουν αεραγωγοί και η θερμότητα διαχέεται παραδοσιακά από το πίσω μέρος.
Συνοψίζοντας, από πλευράς φορητότητας και ευκολίας στις περιστροφές της οθόνης για να το στηρίξεις όπως σε βολεύει τη δεδομένη στιγμή, το Lenovo Yoga 9i παίρνει άριστα και η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από την εταιρεία μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στον τομέα των convertibles.
Οθόνη
Ας περάσουμε τώρα στην οθόνη. Το Lenovo Yoga 9i που είχαμε στην κατοχή μας διαθέτει IPS panel αφής 14’’ ανάλυσης 4K (3840 x 2160) με αναλογία εικόνας 16:9, αντίθεση 1300:1 και φωτεινότητα 500nits. Η απόδοση των χρωμάτων είναι άκρως ικανοποιητική για τον μέσο χρήστη, ίσως και για ορισμένους επαγγελματίες γραφίστες ή φωτογράφους, καθώς καλύπτει το 90% της χρωματικής γκάμας DCI-P3, ενώ υποστηρίζει την τεχνολογία Dolby Vision και προσφέρει εξαιρετική καθαρότητα ακόμη και όταν την κοιτάζεις υπό γωνία.
Σαφέστατα δεν προσφέρει τα βαθιά μαύρα των OLED οθονών, ωστόσο, η εμπειρία στην καθημερινή χρήση για λόγους εργασίας, αλλά και στην παρακολούθηση ταινιών δεν έχουμε κανένα παράπονο. Παίξαμε και μερικά παιχνίδια, όπως το Age of Empires III Definitive Edition (το review πάντως το κάναμε στο πανίσχυρο Lenovo Legion 7) και η συνολική εμπειρία που έχουμε είναι απόλυτα θετική.
Η απόκριση της στην αφή είναι άμεση, αλλά και η γραφίδα αποδείχτηκε πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν τοποθετείς το Lenovo Yoga 9i σε tent θέση ή σε tablet mode.
Hardware - Απόδοση
Στην καρδιά του Lenovo Yoga 9i βρίσκεται ο επεξεργαστής Intel Core i7 1185G7 Tiger Lake με πυρήνες χρονισμένους σε συχνότητα 3.0GHz, επεξεργαστής γραφικών Intel Iris Xe Graphics G7, 16GB μνήμη RAM LPDDR4x και 1TB αποθηκευτικός χώρος SSD. Με μια απλή ανάγνωση αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ένα πολύ ισχυρό laptop για τον μέσο επαγγελματία με μπόλικη μνήμη RAM για multitasking και αρκετό αποθηκευτικό χώρο.
Στη δική μας καθημερινή χρήση δεν παρατηρήσαμε κάποιο κόλλημα με αρκετές εφαρμογές ανοικτές, όπως Chrome browser με 15+ ανοικτές καρτέλες, Photoshop, Skype, WhatsApp και παράθυρα για πρόσβαση σε διαφορετικούς φακέλους, αλλά σαφέστατα η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα δύο ανεμιστηράκια ακούγονται αρκετά, χωρίς, ωστόσο, να φτάνουμε σε ανυπόφορες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Τα ίδια πάνω κάτω παρατηρήσαμε και σε ορισμένα παιχνίδια, όμως αυτό που κρατάμε είναι η πολύ καλή λειτουργία και η ταχύτατες μεταβάσεις από τη μία ανοιχτή εφαρμογή στην άλλη. Μιας και αναφέραμε το gaming, μην περιμένετε ότι θα πιάσετε τις αποδόσεις των laptops με ξεχωριστή κάρτα γραφικών, παρόλα αυτά, η Intel έχει κάνει άλματα προόδου με την Iris Xe και σίγουρα καλύπτει τις ανάγκες του casual gamer. Στα πολύ θετικά να σημειώσουμε τη σχεδόν άμεση εκκίνηση τόσο από κατάσταση shut down, όσο και από αδράνεια με εξίσου ταχύτατη σύνδεση στο δίκτυο WiFi (υποστήριξη WiFi 6).
Ένας ακόμη τομέας που αξίζει αναφοράς είναι αυτός του ήχου. Το Lenovo Yoga 9i διαθέτει 4x ηχεία μικρής μεν ισχύος (2W το καθένα), αλλά η τεχνολογία Dolby Atmos ενισχύει σημαντικά την ποιότητα που λαμβάνεις με πεντακάθαρες όλες τις συχνότητες. Κάποιοι ίσως θα ήθελαν μεγαλύτερη ένταση, αλλά από τη δική μας εμπειρία θα πούμε ότι δεν αντέχεται αν περάσεις το 80% της κλίμακας.
Εκεί που περιμέναμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα είναι στη συνολική αυτονομία του, αν και η ανάλυση 4K δεν είναι ό,τι πιο φιλικό για τη μπαταρία ενός laptop. Η Lenovo δίνει ένα θεωρητικό ταβάνι 10 ωρών με μία φόρτιση, όμως στην πράξη μετά βίας φτάνεις τις 7 ώρες, ειδικά αν το ζορίσεις με αρκετές ανοικτές εφαρμογές ή αν παρακολουθείς ταινίες.
Επίλογος
Με το Lenovo Yoga 9i η εταιρεία προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία από διάφορες κατηγορίες laptops προκειμένου να καλύψει όσες περισσότερες ανάγκες για τον χρήστη. Πολυτελής κατασκευή, ισχυρό hardware, πολυμορφικότητα, σύγχρονες τεχνολογίες, υποστήριξη γραφίδας και επιδόσεις gaming άνω του μετρίου, αλλά σαφέστατα όταν προσπαθείς να καλύψεις τα πάντα είναι βέβαιο ότι κάπου θα τα καταφέρεις και κάπου όχι. Η συνολική εικόνα που έχουμε είναι κάτι παραπάνω από θετική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση.
Το Lenovo Yoga 9i θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα με τιμή εκκίνησης τα €1999.
Photo Gallery
Lenovo Yoga 9i 14’’
- Οθόνη 14’’ IPS UHD (3840 x 2160, 16:9, 500nits, 90% DCI-P3, VESA DisplayHDR400, Dolby Vision)
- Επεξεργαστής Intel Core i7 1185G7 Tiger Lake 11ης γενιάς
- Επεξεργαστής γραφικών Intel Iris Xe Graphics G7
- Μνήμη RAM 16GB LPDDR4X
- Αποθηκευτικός χώρος 1TB SSD M.2
- Ήχος 4x 2W (2x twitters + 2x woofers) Dolby Atmos
- HD webcam
- Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας υπερήχων
- WiFi 6, Bluetooth 5.1
- Υποδοχές 1x USB Type-A 3.1, 2x USB Type-C (Thunderbolt 4), 1x audio jack
- Λειτουργικό σύστημα Windows 10 Pro
- Μπαταρία 60Wh με τεχνολογία Rapid Charge Express
- Διαστάσεις 319.5 x 216.7 x 15.3-16.5mm
- Βάρος 1.44kg
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.