Age of Empires III: Definitive Edition Review

Οι φίλοι των real time strategy games και ειδικότερα της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς Age of Empires σίγουρα περιμένετε με μεγαλύτερη αγωνία το νέο επεισόδιο, αν και η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα ξεκάθαρη ημερομηνία κυκλοφορίας. Τουλάχιστον, όμως, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να παίξουμε τις Definitive Editions των προηγούμενων τριών επεισοδίων, οι οποίες έχουν επανακατασκευαστεί ριζικά για να προσελκύσουν τόσο τους παλιούς φίλους της σειράς, όσο και νέους gamers.

age-of-empires-iii-definitive-edition-techgear-review-2.jpg

Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το Age of Empires III: Definitive Edition, το οποίο παίζουμε φυσικά με όλες τις ρυθμίσεις στο full με τη βοήθεια του πανίσχυρου Lenovo Legion. Το έργο της ανακαίνισης ανέλαβε η Tantalus Media, ιδιαίτερα γνωστή για τα Rime και Stellaris, και το ευχάριστο είναι ότι δεν περιορίστηκε απλά στη βελτίωση των γραφικών. Οι gamers θα βρουν όλο το original game μαζί με δύο νέες campaigns (Incas και Swedes), επανηχογραφημένο soundtrack και φωνές, ανακατασκευασμένες υποθέσεις πιο πιστές στις αληθινές ιστορίες, ανανεωμένο multiplayer και σύστημα gameplay, καθώς και νέα modes για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου ξεφεύγοντας από το βασικό Campaign.

age-of-empires-iii-definitive-edition-techgear-review-7.jpg

Το Age of Empires III είχε πρωτοκυκλοφορήσει το μακρινό 2005 για να προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στην κατηγορία. Αντί, λοιπόν, να σε πετά απλά σε έναν χάρτη και να ξεκινάς το χτίσιμο και την εξερεύνηση με σκοπό να εδραιώσεις και να επεκτείνεις την αυτοκρατορία σου, εδώ υπάρχουν διάφορα modes για να διαλέξεις. Στο επίκεντρο, βέβαια, βρίσκονται τα Campaigns όπου αναλαμβάνεις να παίξεις την ιστορία ενός κεντρικού χαρακτήρα και να φέρεις εις πέρας την αποστολή του, σε μια χρονική περίοδο που εκτείνεται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Για παράδειγμα, μπορείς να παίξεις την Πολιορκία της Οσάκα στην Ιαπωνία ή την υπεράσπιση της Μάλτας από την επέλαση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο πλευρό των Ιπποτών του νησιού.

age-of-empires-iii-definitive-edition-techgear-review-6.jpg

Κάθε campaign μπορεί να διαφέρει μεν στη βασική του υπόθεση, παρόλα αυτά, η μηχανική και η φιλοσοφία παραμένει η ίδια σε όλα. Ως επί το πλείστον, το Age of Empires III: Definitive Edition σε βάζει να μαζεύεις πόρους (ξυλεία, χρυσό κλπ.), να κατασκευάζεις και να αναβαθμίζεις τα κτίρια σου, και φυσικά να δημιουργήσεις έναν ισχυρό στρατό που θα σε βοηθήσει να κερδίσεις τους αντιπάλους. Οι αποστολές στα campaigns μπορεί να είναι από την πλήρη εξουδετέρωση του αντιπάλου μέχρι την κατασκευή συγκεκριμένου κτιρίου. Το κάθε campaign χωρίζεται σε διάφορα Acts γι’ αυτό να είστε έτοιμοι για πολλές ώρες “καψίματος” σε κάθε ένα από αυτά.

age-of-empires-iii-definitive-edition-techgear-review-16.jpg

Καλό θα είναι προτού αρχίσετε το βασικό story να εκπαιδευτείτε με το Art of War mode που περιλαμβάνει μερικές αποστολές για να κατανοήσετε καλύτερα τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, ενώ στο Historical Battles σας δίνετε η ευκαιρία να παίξετε ιστορικές μάχες. Ακόμα και οι πιο έμπειροι παίκτες θα χρειαστεί να τσεκάρουν πρώτα αυτές τις αποστολές διότι έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές στο περιβάλλον χρήσης και το gameplay που όσο να ‘ναι, φέρνουν κάτι διαφορετικό στη συνολική στρατηγική. Είναι θετικό, πάντως, ότι έχουν ενσωματωθεί αρκετά tutorials βήμα προς βήμα που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους νέους gamers. Όποιος θέλει απλά έναν χάρτη για να εξολοθρεύσει τον αντίπαλο, μπορεί να δοκιμάσει το Skirmish mode.

age-of-empires-iii-definitive-edition-techgear-review-18.jpg

Μιας και αναφερθήκαμε στο gameplay, είναι σίγουρα κάπως παράξενο το γεγονός ότι για να χτίσεις κτίρια πρέπει να πατήσεις επάνω σε κάποιον settler χαρακτήρα και όχι στο κεντρικό κτίριο της πόλης σου. Οι βελτιώσεις στο AI των μονάδων που διαχειρίζεσαι δεν έχουν φτάσει σε βαθμό να γνωρίζουν πραγματικά πιο είναι το βέλτιστο σενάριο όταν έχεις την προσοχή σου στραμμένη κάπου αλλού στον χάρτη και με εξαίρεση την ανταπάντηση στους κινδύνους που ενδεχομένως θα συναντήσουν από εχθρικές μονάδες, δεν υπάρχει η “εξυπνάδα” π.χ. να μην κινηθούν αυτοβούλως κοντά στα τείχη της αντίπαλης πόλης. Υπάρχει αρκετή πολυπλοκότητα σε οτιδήποτε αφορά τη δημιουργία νέων κτιρίων και μονάδων, πράγμα ταυτόχρονα καλό και κακό, αφού ναι μεν έχεις πολλές επιλογές, από την άλλη αρκετές φορές δεν θα γνωρίζεις τι είναι πραγματικά προτιμότερο να κάνεις.

age-of-empires-iii-definitive-edition-techgear-review.jpg


Σημειώστε, επίσης, ότι έχει προστεθεί η επιλογή της διπλωματίας για να ολοκληρώνεις τις αποστολές σου αποφεύγοντας, όσο το δυνατόν, τις μάχες, ενώ η Home City (για τη λήψη έξτρα βοήθειας από τη μητρόπολη του κάθε πολιτισμού) έρχεται με ξεκλειδωμένες όλες τις κάρτες και μπορείς να την αναβαθμίσεις σταδιακά. Σε περίπτωση, πάντως, που θέλετε να παίξετε με το παλιό UI, κυρίως οι παλιοί εξοικειωμένοι gamers, υπάρχει η επιλογή από την εταιρεία.

Με το multiplayer δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα, αλλά μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει spectator mode για όσους θέλουν να περάσουν την ώρα τους χαζεύοντας μάχες άλλων παικτών online. Δεν λείπει, επίσης, το ειδικό mode για όσους έχουν τη διάθεση να δημιουργήσουν τον δικό τους χάρτη από την αρχή.

age-of-empires-iii-definitive-edition-techgear-review-15.jpg

Σε ό,τι αφορά τα γραφικά, η δουλειά της Tantalus Media είναι εντυπωσιακή με την προϋπόθεση ότι συγκρίνουμε το Age of Empires III: Definitive Edition με το original και όχι με σύγχρονα 4X RTS games. Η εταιρεία έμεινε πιστή στη φιλοσοφία του πρωτότυπου, αλλά κατάφερε να αποδώσει με τρομερή λεπτομέρεια οτιδήποτε μπορείς να δεις στο παιχνίδι. Αν αναλογιστούμε τα…εκατομμύρια στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Age of Empires (από τις μονάδες, τα κτίρια, τα φυτά, τα ζώα, φωτιές, καπνοί, νερό, πλοία κλπ.) είναι πραγματικά απίστευτο ότι τα κατάφεραν χωρίς να παρεκκλίνουν καθόλου. Όταν θα βρεθείτε σε κάποια μεγάλη μάχη ή ναυμαχία, κάντε τον κόπο να ζοομάρετε όσο πιο κοντά γίνεται για να παρατηρήσετε με τα ίδια σας τα μάτια τη συγκλονιστική λεπτομέρεια σε κάθε τι.

age-of-empires-iii-definitive-edition-techgear-review-4.jpg

Συνοψίζοντας, το Age of Empires III: Definitive Edition είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι της σειράς για να μπει κανείς στον κόσμο των RTS games, περιλαμβάνει πάρα πολύ περιεχόμενο για να περάσεις μαζί του ώρες και ώρες παιχνιδιού, είναι αρκετά δύσκολο αλλά σε βοηθά να καταλάβεις τι γίνεται, και φυσικά διαθέτει πανέμορφα γραφικά και soundtrack για μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Το “πρόβλημα” γενικότερα με τα RTS παιχνίδια είναι ότι δεν μπορούν εύκολα να προσελκύσουν κοινό που δεν έχει επαφή με αυτό το στυλ. Καμιά φορά φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε τις Definitive Editions της σειράς Age of Empires ως “προσωρινές λύσεις” μέχρι να βγει το καινούργιο επεισόδιο, παρόλα αυτά, προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους νέους gamers να το δοκιμάσουν για να γνωρίσουν έναν διαφορετικό κόσμο πέρα από τα FPS και τα action RPG.

Το Age of Empires III: Definitive Edition είναι διαθέσιμο για Windows PC σε τιμή €19.99.

Age of Empires III: Definitive Edition - [Steam Link]

Age of Empires III: Definitive Edition - [Microsoft Store Link]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading