Lenovo Yoga Slim 7 και Yoga 7i Review

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε την χαρά να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας από το πιο ιδιαίτερο νέο Yoga laptop της Lenovo, το Yoga 9i, αλλά παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε για αρκετό καιρό και με δύο ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις από την εταιρεία, τα Lenovo Yoga 7i και Lenovo Yoga Slim 7.

Lenovo Yoga Slim 7 (AMD)

Ξεκινώντας από το δεύτερο, η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας ήρθε με επεξεργαστή AMD Ryzen 7 4800U και είναι μάλλον η ιδανική για το συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς του προσφέρει την απαιτούμενη ισχύ και μια πολύ μεγάλη αυτονομία σε μια premium και εξαιρετικά φορητή κατασκευή.

lenovo-yoga-slim-7-techgear-review-7.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Με έναν όμορφο εξολοκλήρου μεταλλικό σχεδιασμό που σου δημιουργεί αυτόματα μια αίσθηση πολυτέλειας στο χέρι, το Lenovo Yoga Slim 7 μοιάζει να βελτιώνει το κλασικό matte φινίρισμα των mid-range laptops της εταιρείας με σκοπό να το περάσει στο επόμενο επίπεδο. Μπορεί να μην χτυπά στο μάτι όπως το γυαλί του Yoga 9i, ωστόσο, γλιτώνεις από τις δαχτυλιές και το νιώθεις σαφέστατα πιο στιβαρό. Το πάχος του είναι μόλις 14.9mm και ζυγίζει 1.4kg, επομένως, είναι ιδανικό για να το μεταφέρεις παντού και να εργάζεσαι με άνεση εκτός γραφείου

Όπως στα περισσότερα μοντέλα Yoga, έτσι και στο Lenovo Yoga Slim 7 η οθόνη μπορεί να περιστραφεί πλήρως με ασφάλεια χάριν στον πολύ εξελιγμένο μεντεσέ για να το στηρίξεις σε διάφορες γωνίες, αλλά στο συγκεκριμένο μοντέλο η χρησιμότητα πηγαίνει καθαρά στο κομμάτι της παρακολούθησης κάποιου video διότι δεν προσφέρεται η επιλογή για panel αφής. Το καπάκι ανοίγει εύκολα ακόμα και με το ένα χέρι, ενώ για τη webcam δεν υπάρχει δυνατότητα απόκρυψης της παρά μόνο με αυτοσχέδιο τρόπο (π.χ. να κολλήσεις κάτι επάνω της).

Η οθόνη 14’’ καταλαμβάνει το συντριπτικό ποσοστό της πρόσοψης με ελάχιστα bezels προς όλες τις πλευρές, από κάτω της βρίσκεται το κλασικό πληκτρολόγιο με οπισθοφωτισμό και 2x ηχεία αντιδιαμετρικά τεχνολογίας Dolby Atmos, ενώ ξεχωρίζει και το μεγάλο touchpad. Σε ό,τι αφορά κουμπιά και υποδοχές, στην αριστερή πλευρά υπάρχουν 2x υποδοχές USB Type-C (μία για φόρτιση), 1x HDMI και audio jack, ενώ στη δεξιά βρίσκουμε το power button με επιλογή για ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, microSD card reader και 2x υποδοχές USB Type-A 3.2 Gen1.

lenovo-yoga-slim-7-techgear-review-8.jpg

Οθόνη

Ενδεχομένως ορισμένοι να ήθελαν υψηλότερη ανάλυση ή έστω την επιλογή για panel αφής, αλλά η Lenovo ήθελε περισσότερο να διασφαλίσει την μεγάλη αυτονομία προσφέροντας μια αξιοπρεπέστατη οθόνη για τον μέσο χρήστη, ειδικά από τη στιγμή που το Yoga Slim 7 δεν απευθύνεται σε gamers ή σε επαγγελματίες γραφίστες.

Συγκεκριμένα, έχει τοποθετηθεί οθόνη 14’’ IPS ανάλυσης FHD με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 60Hz, υποστήριξη τεχνολογίας FreeSync και φωτεινότητα 300nits, ενώ είναι πιστοποιημένη στο πρότυπο Dolby Vision. Η απόδοση των χρωμάτων είναι ικανοποιητική και η ευκρίνεια στο φως της ημέρας αρκετή για να το χρησιμοποιείς άνετα σε εξωτερικούς χώρους, επομένως, δεν σε απογοητεύει σε καμία περίπτωση ειδικά όταν διαπιστώσεις πως η ανάλυση Full HD (1920 x 1080) οδηγεί σε πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για να απολαμβάνεις χρήση μεγαλύτερη από 12 ώρες με μια φόρτιση (θεωρητικά 17 ώρες με ελαφριά χρήση).

Μιας και αναφερθήκαμε στη μπαταρία, να σημειώσουμε ότι το Lenovo Yoga Slim 7 έρχεται με τροφοδοτικό ισχύος 65W USB Type-C που γεμίζει πλήρως τη μπαταρία χωρητικότητας 60Wh μέσα σε περίπου 100 λεπτά.

lenovo-yoga-slim-7-techgear-review-16.jpg

Hardware - Απόδοση

Στην καρδιά του Lenovo Yoga Slim 7 έχει τοποθετηθεί ο ταχύτατος και ιδιαίτερα αποδοτικός octa-core (16 threads) επεξεργαστής AMD Ryzen 7 4800U, ο οποίος σε συνδυασμός με τα 16GB μνήμης RAM και τον επίσης ταχύτατο SSD χωρητικότητας 512GB κάνουν το laptop να πηγαίνει σφαίρα και να ανταπεξέρχεται πλήρως σε όλες τις διεργασίες χωρίς προβλήματα, χωρίς να ανεβαίνει η θερμοκρασία και διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την ενεργειακή κατανάλωση. Προσέξτε, μιλάμε για φυσιολογική χρήση ενός laptop και όχι για π.χ. για compiling, rendering ή gaming με όλες τις ρυθμίσεις στο φουλ.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένα τόσο λεπτό laptop προσφέρει αυτήν την απόδοση να ζορίζεται και χωρίς να “αρπάζει”, καθώς δεν ακούγεται καθόλου παρά μόνον εάν το φτάσεις στα όρια του και δουλέψει η CPU ή η GPU (Radeon Vega 8) στο maximum για πάνω από 5 λεπτά. Σε γενικές γραμμές, το Lenovo Yoga Slim 7 είναι ένα “δροσερό” και αθόρυβο laptop για την καθημερινότητα του μέσου χρήστη.

Στα υπόλοιπα “σωθικά” υπάρχει κεραία WiFi 6 και Bluetooth 5, και αν κάποιος είναι μερακλής μπορεί να ανοίξει το σασί για να προσθέσει έξτρα SSD, όχι όμως ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

lenovo-yoga-slim-7-techgear-review-15.jpg

Από το πληκτρολόγιο και το touchpad δεν έχουμε κάποιο παράπονο, αν και πάντα για τα πληκτρολόγια των laptops χρειάζεται πάντοτε λίγος χρόνος για να τα συνηθίσεις ειδικά αν προέρχεσαι από διαφορετική “σχολή”. Είναι ταχύτατα, ανταποκρίνονται σωστά στα αγγίγματα και η διαχείριση είναι μια ευχάριστη εμπειρία μόλις τα συνηθίσεις.

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ποιότητα των ηχείων, διότι δύσκολα έχεις καλό αποτέλεσμα σε τόσο λεπτές κατασκευές. Σαφέστατα, δεν μπορείς να περιμένεις βαθιά μπάσα και γεμάτο ήχο από δύο ηχεία ισχύος 2W, ωστόσο, ο ήχος είναι καθαρός και μπορείς να παρακολουθήσεις με άνεση videos ή να πραγματοποιήσεις τηλεδιασκέψεις (με τη μέτρια 720p webcam) χωρίς να συνδέσεις ακουστικά.

Συμπέρασμα

Το Lenovo Yoga Slim 7 κατατάσσεται άνετα στις πιο αξιόλογες προτάσεις στην κατηγορία του, με ένα ισχυρό επεξεργαστή, απρόσκοπτη λειτουργία, όμορφη και ελαφριά κατασκευή, αλλά και μεγάλη αυτονομία. Η τιμή του στην Ελλάδα ξεκινά από τα €1199.

lenovo-yoga-7i-techgear-review-4.jpg

Lenovo Yoga 7i

Ένα κλικ πιο κάτω από πλευράς τιμής βρίσκεται το Lenovo Yoga 7i, το οποίο εμφανισιακά δεν φέρει πολύ μεγάλες διαφορές, αν και προφανώς το Slim είναι πιο συμμαζεμένο και ελαφρύ. Η κυριότερη διαφορά στον δικό μας τρόπο χρήσης είχε να κάνει καθαρά στο hardware, αφού το Yoga 7i 14’’ έρχεται με επιλογές για επεξεργαστές Intel Core i5/i7 Tiger Lake 11ης γενιάς και ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών Intel Iris Xe, και συγκαταλέγεται και αυτό στην κατηγορία των laptops για επαγγελματίες που δεν έχουν τρελές απαιτήσεις από τη συσκευή τους.

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Στο Lenovo Yoga 7i συναντάμε και πάλι τον κλασικό σχεδιασμό της εταιρείας με απλές γραμμές και εξολοκλήρου χρήση ειδικά επεξεργασμένου αλουμινίου που κρύβει αρκετά τις δαχτυλιές, ενώ σου δημιουργεί αυτό το αίσθημα ασφάλειας και στιβαρότητας που θέλεις από ένα laptop χωρίς να επηρεάζεται το πάχος (17.7mm) και το βάρος του (περίπου 1.5kg). Εν ολίγοις, είναι ένα σοβαρό laptop που εξυπηρετεί με άνεση την ανάγκη για επιδόσεις και φορητότητα, χάριν και στη μεγάλη αυτονομία του.

lenovo-yoga-7i-techgear-review-1.jpg

Σε αντίθεση, πάντως, με το Yoga Slim 7 και το Yoga 9i, το καπάκι της οθόνης είναι αρκετά πιο “σφιχτό” γι’ αυτό χρειάζεται να απασχολήσεις και τα δύο χέρια σου για να το ανοίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ζορίζεσαι ιδιαίτερα στη διαδικασία. Το σύστημα των μεντεσέδων είναι πολύ ανθεκτικό και φυσικά σου παρέχει τη δυνατότητα να περιστρέψεις την οθόνη με άνεση κατά 360° για να το στηρίξεις σε διάφορες θέσεις και να χρησιμοποιήσεις γραφίδα ή τα χέρια σου για να το διαχειριστείς σαν tablet, αν και στην τελική θέση είναι κάπως δύσχρηστο λόγω του όγκου από τη δίπλωση της οθόνης.

Σχετικά με τις υποδοχές και τη συνδεσιμότητα, στο εσωτερικό υπάρχουν κεραίες WiFi 6 και Bluetooth 5.0, ενώ περιμετρικά βρίσκουμε 2x υποδοχές USB Type-C με υποστήριξη τεχνολογίας Thunderbolt 4 και audio jack στην αριστερή πλευρά, 1x υποδοχή USB Type-A 3.2 και power button στη δεξιά πλευρά. Στο επάνω μέρος της οθόνης έχει τοποθετηθεί η webcam με σύστημα απόκρυψής της και στο κάτω μέρος υπάρχει το κλασικό πληκτρολόγιο της εταιρείας, ένα μεγάλο touchpad και αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων προς τη δεξιά πλευρά.

Οθόνη

Όπως και στο Yoga Slim 7, έτσι και στο Yoga 7i η εταιρεία επέλεξε IPS panel ανάλυσης Full HD (1920 x 1080) με τη διαφορά ότι υποστηρίζει διαχείριση με την αφή, αλλά και γραφίδα για όποιον την επιλέξει. Η ανάλυση Full HD εξοικονομεί ενέργεια με αποτέλεσμα να κερδίζεις σε αυτονομία, άρα για τον επαγγελματία χρήστη είναι μια προτιμότερη επιλογή σε σύγκριση με ένα 4K panel.

Χωρίς να είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο, η οθόνη του Lenovo Yoga 7i αποδίδει ικανοποιητικά τα χρώματα αρκεί να μην είσαι γραφίστας ή φωτογράφος. Προφανώς σαν συσκευή δεν απευθύνεται σε αυτούς τους επαγγελματίες που επιθυμούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τόσο η φωτεινότητα, όσο και η αντίθεση δεν την καθιστούν ιδανική για χρήση σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φως να πέφτει επάνω της. Παρόλα αυτά, μπορείς άνετα να παίξεις παιχνίδια όχι πολύ υψηλών απαιτήσεων και να παρακολουθήσεις ταινίες ή videos με καλή ποιότητα.

lenovo-yoga-7i-techgear-review-15.jpg

Hardware - Απόδοση

Ο συνδυασμός επεξεργαστή Intel Core i7-1165G7 Tiger Lake 11η γενιάς με 16GB μνήμη RAM και 1TB αποθηκευτικό χώρο SSD εγγυώνται εντελώς απροβλημάτιστη λειτουργία σε οτιδήποτε και αν αποφασίσεις να κάνεις με το Lenovo Yoga 7i. Φυσικά, υπάρχουν επιλογές για “ελαφρύτερες” επιλογές (όπως 8GB μνήμη RAM και 256GB SSD) που ρίχνουν και την τιμή στο σημείο εκκίνησης (€1099 στην Ελλάδα).

Στη δική μας περίπτωση τα πάντα λειτούργησαν εξαιρετικά, με ανοιχτές πολλές εφαρμογές και tabs στον Chrome browser, ακόμα και σε μετρίων απαιτήσεων παιχνίδια χάριν στον επεξεργαστή γραφικών Intel Iris Xe. Δεν παρατηρήσαμε κάποια σοβαρή αύξηση στη θερμοκρασία, ούτε θόρυβο, αλλά όπως αναφέρουμε πάντοτε στις δοκιμές των laptops, όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης.

Από τη στιγμή που μιλάμε απλά για ένα επαγγελματικό laptop αυτής της κατηγορίας και όχι για κάποιο workstation διπλάσιας (ή και τριπλάσιας) τιμής, είναι δεδομένο ότι του φέρεσαι με τον ανάλογο τρόπο και δεν έχεις απαιτήσεις για μεγαλύτερα πράγματα από αυτά που σου προσφέρει. Ο μέσος επαγγελματίας θα κάνει άνετα τη δουλειά του χωρίς να σκεφτεί πως κάτι του λείπει.

Ο ήχος είναι ο ίδιος με το Yoga Slim 7, δηλαδή δύο ηχεία ισχύος 2W με υποστήριξη τεχνολογίας Dolby Atmos και τίμια απόδοση για παρακολούθηση video ή τηλεδιάσκεψη, αλλά χωρίς ιδιαίτερο βάθος και μπάσα (λογικό).

lenovo-yoga-slim-7-techgear-review-5.jpg

Για το πληκτρολόγιο και το touchpad ισχύουν όσα αναφέραμε παραπάνω στην περίπτωση του Yoga Slim 7, δηλαδή είναι ταχύτατα στην απόκριση τους και στην καθημερινότητα μόλις τα συνηθίσεις, ενώ ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος ρυθμίζεται πανεύκολα και πλεόν μπορείς να δεις ακριβώς που βρίσκεται, σε αντίθεση με το Yoga 9i που τον “χάνεις” λόγω του γυαλιού.

Τέλος, η μπαταρία του προσφέρει πάνω από 8 ώρες αυτονομία σε πραγματικό σενάριο εργασίας που είναι μια αρκετά καλή απόδοση για 14αρι laptop, ωστόσο, απέχει αρκετά από αυτήν του Yoga Slim 7. Προσέξτε, το 8ωρο αφορά συνεχόμενη εργασία και όχι την περιστασιακή χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανάλογα, λοιπόν, με τον τρόπο που χρησιμοποιείς το laptop και φυσικά από το πόσο ζορίζεις τη CPU και τη GPU, η αυτονομία μπορεί να επηρεαστεί θεαματικά είτε από τη μία, είτε από την άλλη κατεύθυνση.

Συμπέρασμα

Το Lenovo Yoga 7i είναι ένα καλοφτιαγμένο επαγγελματικό laptop με τίμιες επιδόσεις και καλή αυτονομία. Το μεγαλύτερο “πρόβλημα” του εστιάζεται μάλλον στο γεγονός ότι μπορείς να πας σε κάτι πιο ενδιαφέρον (βλ. Yoga Slim 7) με ένα πολύ μικρό οικονομικό άνοιγμα.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading