Νέος ανιχνευτής ψεύδους βάσει των κινήσεων των ματιών του ομιλητή

Ερευνητές του University of Buffalo ανέπτυξαν ένα νέο ανιχνευτή ψεύδους που κρίνει αν ο ομιλητής ψεύδεται ή όχι βάσει των κινήσεων των ματιών του.

Από το σύνολο των 40 βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων, το σύστημα κατόρθωσε να εντοπίσει σωστά το 82.5% των περιπτώσεων όπου οι υποψήφιοι ψεύδονταν. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει μεγαλύτερη ακρίβεια τόσο από τους επαγγελματίες ανακριτές όσο και από τον πολύγραφο, η ακρίβεια των οποίων υπολογίζεται περίπου στο 65%.

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα κάνει χρήση μιας στατιστικής μεθόδου που προσδιορίζει πώς ο άνθρωπος κινεί τα μάτια του σε δύο διαφορετικές καταστάσεις: κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης συζήτησης και σε μια ερώτηση που τον βάζει σε σκέψεις για το αν θα απαντήσει με ειλικρίνεια ή όχι.

Το σύστημα θεωρεί ότι ο ομιλητής ψεύδεται σε περίπτωση που αλλάξει η κίνηση των ματιών του στα παραπάνω δύο σενάρια. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία δεν είναι 100% ακριβής, γιατί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων -οι λεγόμενοι άριστοι ψεύτες- έχει την ικανότητα να διατηρεί τη φυσιολογική κίνηση των ματιών του ακόμα και όταν ψεύδεται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων συστημάτων που θα εξετάζουν τη γλώσσα του σώματος και την οπτική επαφή. Κάτι τέτοιο θυμίζει το σενάριο της επιτυχημένης σειράς ‘Lie to Me’ όπου ο πρωταγωνιστής ανιχνεύει πότε οι ύποπτοι που εξετάζει ψεύδονται βάσει των εκφράσεων του προσώπου και των κινήσεων του σώματός τους.

[πηγή tgdaily]

This entry was posted in Featured, Misc, Technology. Bookmark the permalink.

Comments are closed.