Los Angeles: Η αστυνομία ξεκίνησε να συλλέγει προφίλ πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα

Το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες (LAPD) δίνει εντολή στους αστυνομικούς να συλλέγουν πληροφορίες λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης και διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όταν έχουν υποψίες για άτομα που συναντούν στο πεδίο δράσης, σύμφωνα με έγγραφα από το Brennan Center of Justice της Νομικής Σχολής της Νέας Υόρκης.

Το Brennan Center of Justice διαπίστωσε ότι «το LAPD αναθέτει στους αξιωματικούς του να συλλέγουν ευρέως πληροφορίες από λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκείνων που συναντούν προσωπικά, χρησιμοποιώντας μια αίτηση συμπλήρωσης προσωπικών στοιχείων (FI). Το LAPD αντιστάθηκε αρχικά στην παροχή των εν λόγω εγγράφων, αλλά εν τέλει διέθεσε πάνω από 6.000 σελίδες, αφού το Brennan Center of Justice μήνυσε το τμήμα.

Ένα υπόμνημα από τον τότε επικεφαλής του LAPD, Charlie Beck έλεγε:

Όταν συμπληρώνεται το έγγραφο FI, οι αξιωματικοί πρέπει να ζητούν πληροφορίες από τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των email ενός ατόμου και να τις συμπεριλαμβάνουν στο πλαίσιο «Πρόσθετες Πληροφορίες».

Η Mary Pat Dwyer, δικηγόρος του Brennan Center of Justice υποστηρίζει σχετικά με την τακτική του LAPD:

Προφανώς, τίποτα δεν απαγορεύει στους αξιωματικούς να συμπληρώνουν έγγραφα FI για κάθε αλληλεπίδραση που πραγματοποιούν κατά την περιπολία. Η ανασκόπηση των πληροφοριών μας για τα έγγραφα FI σε 40 άλλες πόλεις δεν αποκάλυψε κανένα άλλο παρόμοιο στοιχείο. Τα δικαστήρια διαπίστωσαν ότι η αναφορά εθελοντικών πληροφοριών δεν παραβιάζει την Τέταρτη Τροπολογία και οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να μην απαντήσουν. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες, οι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται την ελευθερία να απομακρυνθούν χωρίς να απαντήσουν. Μπορεί να μην γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ή μπορεί να ελπίζουν ότι θα τελειώσει γρήγορα η συνάντηση παρέχοντας πληροφορίες για να διασφαλίσουν ότι δεν θα κλιμακωθεί η κατάσταση.

Το Brennan Center for Justice αναζητά επίσης αρχεία αστυνομικών τμημάτων από τον Ιανουάριο του 2020 από τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, τη Βαλτιμόρη και την Ουάσινγκτον, αλλά ακόμα εξακολουθεί να αγωνίζεται για να πάρει τις πληροφορίες.

Η διαδικασία όπου ένας αστυνομικός μπορεί να ζητήσει στοιχεία από έναν πολίτη που συναντά στο πεδίο ορίζεται ως «η σύντομη κράτηση ενός ατόμου, είτε με τα πόδια είτε σε όχημα, με βάση εύλογες υποψίες, με σκοπό τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ατόμου και την επίλυση των υποψιών του αξιωματικού σχετικά με εγκληματική δραστηριότητα».

Τα έγγραφα που συμπληρώνονται διευκολύνουν την παρακολούθηση μεγάλης κλίμακας τόσο των ατόμων που ερωτώνται, όσο και των φίλων, της οικογένειας και των συνεργατών τους. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τα έγγραφα εισάγονται στο Palantir, ένα σύστημα μέσω του οποίου το LAPD συγκεντρώνει δεδομένα από ένα ευρύ φάσμα πηγών για να αυξήσει τις δυνατότητες παρακολούθησης και ανάλυσης.

Δεν είναι σαφές πόσες πληροφορίες από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν συλλέξει οι αξιωματικοί του LAPD ή σε τι πράξεις προβαίνουν όταν οι άνθρωποι αρνούνται να δώσουν τις λεπτομέρειες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading