Mafia: Definitive Edition Review

Από την πρώτη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ξαφνικά ο λογαριασμός της σειράς Mafia στο Twitter τον περασμένο Μάιο, ξύπνησαν σε όλους τους gamers οι μνήμες των τριών επεισοδίων και η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε έναν νέο τίτλο από την 2K Games. Τελικά, η εταιρεία δεν μας έκανε τη χάρη, αλλά προχώρησε σχεδόν άμεσα στην κυκλοφορία των Definitive Editions των Mafia 2 και Mafia 3, ενώ κράτησε για τον Αύγουστο αυτό που είχε ίσως μεγαλύτερο νόημα για τους λίγο μεγαλύτερους σε ηλικία: τη Definitive Edition του πρώτου Mafia που είχε κυκλοφορήσει το μακρινό 2002.

Μετά από αρκετές ωρίτσες επάνω του, φυσικά με τη βοήθεια του πανίσχυρου Lenovo Legion που έχουμε στη διάθεση μας, αποδείχτηκε ότι όντως είχαμε δίκιο να περιμένουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον το Mafia Definitive Edition, καθώς η δημιουργός Hangar 13 έκανε τρομερή ανακαίνιση σε επίπεδο γραφικών και gameplay, όσο και στην εισαγωγή νέων πολύ πιο πλούσιων διαλόγων με νέο cast που δίνει κυριολεκτικά παράσταση και την προσθήκη στοιχείων που εμπλουτίζουν συνολικά την εμπειρία του original. Παράλληλα, η εταιρεία “υποχρεώθηκε” να διορθώσει αρκετά από τα στοιχεία που δυσκόλευαν ιδιαίτερα τη ζωή του gamer το 2002, διότι οι νέοι gamers δεν έχουν και τόσο μεγάλη υπομονή…

mafia-definitive-edition-techgear-review-1.jpg

Η υπόθεση του Mafia γίνεται αμέσως αρκετά οικεία στην πλειοψηφία του κοινού που έχει παρακολουθήσει κλασικές “μαφιόζικες” ταινίες (π.χ. Goodfellas, The Godfather). Αναλαμβάνεις τον ρόλο του Tommy Angelo, έναν ταξιτζή της φανταστικής πόλης Lost Heaven που συνδυάζει στοιχεία από τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο της δεκαετίας του ’30. Σε μια ανύποπτη στιγμή, ο Tommy βρίσκεται στο λαθός σημείο της λάθος στιγμή και βοηθά δύο υψηλόβαθμα στελέχη της μαφίας του Don Salieri. Ζούμε στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης και της Μεγάλης Ύφεσης, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την επιβίωση και πολύ σύντομα ο Tommy θα βρεθεί στην “αγκαλιά” της οικογένειας του Salieri για να μετατραπεί σε αξιόλογο στέλεχος της.

mafia-definitive-edition-techgear-review-7.jpg

Όπως αντιλαμβάνεστε, η υπόθεση δεν έχει να προσφέρει κάτι πρωτότυπο, αν και είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν σε βάζει στον ρόλο του ηγέτη. Μια πιο σωστή περιγραφή είναι ότι παίζεις το τσιράκι της οικογένειας που σταδιακά κερδίζει το σεβασμό του μεγάλου αφεντικού, με αποτέλεσμα να συμμετέχει σε πιο απαιτητικές αποστολές. Η όλη ιστορία, πάντως, ξεκινά από το τέλος, καθώς ο Tommy αποφασίζει να μιλήσει σε έναν ντετέκτιβ προδίδοντας τους “φίλους” του με σκοπό να προστατεύσει την οικογένεια του. Ως εδώ για την υπόθεση, για να μην κάνουμε spoilers σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το Mafia.

mafia-definitive-edition-techgear-review-8.jpg

Στο αισθητικό κομμάτι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τη Hangar 13 στην απόδοση της εποχής, με μεγάλη ακρίβεια στα κτίρια, τις γειτονιές, τα ρούχα, τα οχήματα και τις εκφράσεις, ενώ επένδυσε ιδιαίτερα στον τομέα της μουσικής αναθέτωντας στον Jesse Harlin τη σύνθεση του νέου soundtrack και παίρνοντας άδεια χρήσης πολλών κλασικών jazz standards της εποχής που ακούς στο ραδιόφωνο όταν οδηγάς (π.χ. Django Reinhardt, Cab Calloway, Duke Ellington). Ειδικά όσοι παίξετε σε Windows PC, PS4 Pro και Xbox One X θα δείτε όλα τα γραφικά σε ανάλυση 4K HDR, αν και οι χαρακτήρες μοιάζουν περισσότερο χοντροκομμένοι στην πραγματική ροή του παιχνιδιού. Συγκριτικά, πάντως, με το original Mafia μιλάμε για τη μέρα με τη νύχτα.

mafia-definitive-edition-techgear-review-17.jpg

Στον τομέα του gameplay, το Mafia μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ένα open world game, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Υπάρχει μια γραμμική εξέλιξη που σε πηγαίνει από αποστολή σε αποστολή, με μια μικρή ελευθερία για να εντοπίσεις τα διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα (posters, περιοδικά κλπ.). Ξεχάστε δευτερεύουσες αποστολές και βόλτες με τα όμορφα κλασικά αυτοκίνητα της εποχής (αν και υπάρχει Free Ride mode εκτός του βασικού story) και ετοιμαστείτε να ζήσετε μέσα σε ένα σετ κινηματογραφικής ταινίας που μεταπηδά από σκηνή σε σκηνή. Μάλιστα, για τους λάτρεις των νουάρ φιλμ υπάρχει και η δυνατότητα να παίξεις σε ασπρόμαυρο! Μπορεί να μην προσφέρει τις “άπειρες δυνατότητες” των open world games της εποχής μας, αλλά έχει τον τρόπο του να κρατά το ενδιαφέρον του gamer σε υψηλά επίπεδα και μην εκπλαγείτε αν περάσουν πολλές ώρες μαζεμένες χωρίς να το καταλάβετε.

mafia-definitive-edition-techgear-review-9.jpg

Στο σύστημα μάχης έχουν γίνει ορισμένες προσθήκες και συγκεκριμένα το σύστημα κάλυψης (κολλάς σε τοίχους, γωνίες κλπ.) και η δυνατότητα μάχης σώμα με σώμα. Θεωρητικά η τελευταία σου δίνει τη δυνατότητα να αποφύγεις χτυπήματα, αλλά η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι αποστολές σε βάζουν περισσότερο να πατάς γρήγορα τα κουμπιά για να αποτελειώσεις τον αντίπαλο και να δεις σε αργή κίνηση το αποτελείωμα του αντιπάλου. Στις μάχες με χρήση όπλων, έχει γίνει πολύ πιο αληθοφανής η στόχευση, αλλά και η αντίδραση των αντιπάλων που προσπαθούν πραγματικά να σε ανακόψουν με λογικό τρόπο και όχι με προκαθορισμένο μοτίβο κινήσεων (ανάλογα και με το βαθμό δυσκολίας που έχεις επιλέξει). Για παράδειγμα, δεν μπορείς να κρύβεσαι για πάντα αφού πιθανότατα θα σου έρθει κάποια χειροβομβίδα για να σε αναγκάσει να κινηθείς. Στα θετικά και ο λογικός αριθμός αντιπάλων που βρίσκεις σε κάθε αποστολή. Θα θέλαμε λίγο καλύτερη κίνηση του χαρακτήρα μας (και αισθητικά μοιάζει να καμπουριάζει όταν τρέχει), αλλά δεν είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

mafia-definitive-edition-techgear-review-27.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του Mafia αφορά την οδήγηση. Όσοι έχετε παίξει το original θα θυμάστε ότι ειδικά τα πρώτα οχήματα που αποκτάς είναι αρκετά δύσκολα να τα οδηγήσεις, για να μην μιλήσουμε για τη θρυλική αποστολή όπου καλείσαι να κερδίζεις σε έναν αγώνα που μας είχε βγάλει την ψυχή για να την περάσουμε (χωρίς τη μαμουνιά της παράκαμψης). Το αναφέραμε και προηγουμένως, το λέμε και τώρα: άλλες εποχές τότε, άλλες σήμερα. Η Hangar 13 έχει διευκολύνει σημαντικά την κατάσταση και το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη εισαγωγική αποστολή. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν μας άρεσε η νέα πιο εύκολη προσέγγιση, αλλά ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι κερδίσαμε με την πρώτη τον αγώνα racing….

mafia-definitive-edition-techgear-review-30.jpg

Εκτός από τη διευκόλυνση των gamers στην οδήγηση, η εταιρεία έχει προσθέσει στο ρόστερ των οχημάτων μηχανές και μια νέα επιλογή “ram” που σου δίνει μια μικρή ενίσχυση στην επιτάχυνση και λίγο καλύτερο έλεγχο του οχήματος, ούτως ώστε να χτυπήσεις με μεγαλύτερη δύναμη τους αντιπάλους σου. Ακόμη, στις ρυθμίσεις υπάρχει η επιλογή να σου εμφανίζονται σήματα στους δρόμους για να γνωρίζεις πότε θα χρειαστεί να στρίψεις, έτσι ώστε να μην κοιτάς διαρκώς το minimap. Τα οχήματα που οδηγάς στις αποστολές έχουν μια μπάρα ενέργειας, η οποία μειώνεται αν οδηγάς απρόσεκτα και ανάλογα με τη στάθμη της μπορεί να επηρεαστεί ο έλεγχος, η ταχύτητα, η επιτάχυνση κλπ. Για τους πολύ μερακλήδες υπάρχει και simulation mode για όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή οδήγηση.

Από πλευράς συνολικής δυσκολίας, όλα εξαρτώνται από την επιλογή που θα κάνεις στην αρχή. Στο Mafia: Definitive Edition υπάρχουν επιλογές Easy, Medium, Hard και Classic, με το τελευταίο να σου προσφέρει την πιο αληθοφανή εμπειρία και φυσικά τη μεγαλύτερη δυσκολία. Η ενέργεια μειώνεται ταχύτερα και αναπληρώνεται πολύ πιο αργά, τα οχήματα καταστρέφονται πιο εύκολα, η αστυνομία σε κυνηγά ακόμη και αν περάσεις κόκκινο φανάρι, οι αντίπαλοι σκέφτονται ακόμη πιο έξυπνα στις μάχες, ενώ αν κάνεις reload το όπλο σου και υπάρχουν σφαίρες στον γεμιστήρα, τότε τις χάνεις οριστικά…

mafia-definitive-edition-techgear-review-28.jpg

Συνοψίζοντας, το Mafia: Definitive Edition είναι μια ωραία μαφιόζικη ιστορία που σίγουρα θα κρατήσει το ενδιαφέρον του gamer σε υψηλό επίπεδο μέχρι να το τερματίσει. Αν το κρίνουμε ως καινούργιο video game δεν θα λέγαμε ότι μπορεί να συγκριθεί με τα γραφικά και την κίνηση των σύγχρονων παιχνιδιών, ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι η Hangar 13 και η 2K Games είχαν αυτόν τον σκοπό. Οι βελτιώσεις που έγιναν συγκριτικά με το original είναι άκρως εντυπωσιακές και σαφέστατα αξίζει τον χρόνο και τον κόπο σας.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading