Παγκόσμια εκστρατεία malware στοχεύει οργανισμούς και στην Ελλάδα

Η τελευταία έκθεση της Kaspersky αποκάλυψε ότι μια συνεχιζόμενη κακόβουλη εκστρατεία «πολλαπλών κακόβουλων προγραμμάτων» έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 επιθέσεις που στοχεύουν κυρίως παγκόσμιους οργανισμούς. Η εκστρατεία χρησιμοποιεί backdoors, keyloggers και miners. Κάνοντας χρήση νέων κακόβουλων σεναρίων που έχουν σχεδιαστεί για να απενεργοποιούν τις λειτουργίες ασφαλείας και να διευκολύνουν τις λήψεις κακόβουλου λογισμικού, στόχος της εκστρατείας είναι η οικονομική εκμετάλλευση.

Με αφορμή μια έκθεση του FBI σχετικά με τις επιθέσεις – οι οποίες μολύνουν τις οργανισμούς-θύματα με miners για να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για εξόρυξη, keyloggers για να κλέψουν δεδομένα και backdoors για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα – οι ειδικοί της Kaspersky παρακολουθούν την εκστρατεία και ανακάλυψαν ότι βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη.

Στοχεύοντας κυρίως οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, αγροτικών οργανισμών και εταιρειών χονδρικού και λιανικού εμπορίου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, η τηλεμετρία της Kaspersky έχει εντοπίσει περισσότερες από 10.000 επιθέσεις που έχουν επηρεάσει περισσότερους από 200 χρήστες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στόχευαν κυρίως θύματα στη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία και τη Ρουμανία, ενώ περιστασιακές επιθέσεις εντοπίστηκαν επίσης στις ΗΠΑ, την Ινδία, το Μαρόκο και την Ελλάδα.

Η Kaspersky έχει επίσης αποκαλύψει νέα κακόβουλα σενάρια που φαίνεται να διεισδύουν σε συστήματα εκμεταλλευόμενα ευπάθειες σε διακομιστές και χώρους εργασίας. Μόλις εισχωρήσουν, τα σενάρια προσπαθούν να χειραγωγήσουν το Windows Defender, να αποκτήσουν δικαιώματα διαχειριστή και να διαταράξουν τη λειτουργικότητα διαφόρων προϊόντων προστασίας από ιούς.

Μετά από αυτό, τα σενάρια προσπαθούν στη συνέχεια να κατεβάσουν ένα backdoor, keylogger και miner από έναν ιστότοπο εκτός σύνδεσης. Το miner αξιοποιεί τους πόρους του συστήματος για τη δημιουργία διαφόρων κρυπτονομισμάτων όπως το Monero (XMR). Εν τω μεταξύ, το keylogger καταγράφει ολόκληρη την ακολουθία των πληκτρολογήσεων που κάνει ο χρήστης στα κουμπιά πληκτρολογίου και ποντικιού, ενώ το backdoor δημιουργεί επικοινωνία με έναν διακομιστή εντολών και ελέγχου (C2) για τη λήψη και μετάδοση δεδομένων. Αυτό επιτρέπει στον εισβολέα να αποκτήσει απομακρυσμένο έλεγχο του συστήματος που έχει παραβιαστεί.

«Αυτή η εκστρατεία πολλαπλών κακόβουλων προγραμμάτων εξελίσσεται ραγδαία με την προσθήκη νέων τροποποιήσεων. Το κίνητρο των επιτιθέμενων φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην επιδίωξη οικονομικού κέρδους με κάθε δυνατό μέσο. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η πώληση κλεμμένων διαπιστευτηρίων σύνδεσης στο dark web ή η εκτέλεση προηγμένων σεναρίων χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του backdoor», δήλωσε ο Vasily Kolesnikov, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky. «Τα προϊόντα μας, όπως το Kaspersky Endpoint Security, μπορούν να ανιχνεύσουν τις απόπειρες μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν με τις νέες τροποποιήσεις, χάρη στις εκτεταμένες προστατευτικές δυνατότητές τους».

Για να αποφύγετε τις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, μπορείτε να εφαρμόσετε τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

  • Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τη διείσδυση εισβολέων στο δίκτυό σας εκμεταλλευόμενοι ευπάθειες.
  • Εγκαταστήστε ενημερώσεις κώδικα για νέες ευπάθειες το συντομότερο δυνατό. Μετά τη λήψη τους, οι φορείς απειλής δεν μπορούν πλέον να κάνουν κατάχρηση της ευπάθειας.
  • Εκτελέστε τακτικό έλεγχο ασφάλειας της υποδομής πληροφορικής ενός οργανισμού για να αποκαλύψετε κενά και ευάλωτα συστήματα.
  • Επιλέξτε μια αποδεδειγμένη λύση ασφάλειας τερματικού σημείου, όπως το Kaspersky Endpoint Security for Business, η οποία είναι εξοπλισμένη με δυνατότητες ανίχνευσης και ελέγχου ανωμαλιών βάσει συμπεριφοράς για αποτελεσματική προστασία από γνωστές και άγνωστες απειλές. Η λύση διαθέτει εφαρμογή και έλεγχο ιστού για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εκκίνησης των cryptominers. Η ανάλυση συμπεριφοράς βοηθά στον γρήγορο εντοπισμό κακόβουλης δραστηριότητας, ενώ το Vulnerability and Patch Manager προστατεύει από cryptominers που εκμεταλλεύονται ευπάθειες.
  • Δεδομένου ότι τα κλεμμένα διαπιστευτήρια ενδέχεται να διατεθούν προς πώληση στο dark web, χρησιμοποιήστε το Kaspersky Digital Footprint Intelligence για να παρακολουθείτε τους σκιώδεις πόρους και να εντοπίζετε έγκαιρα τις σχετικές απειλές.
Loading