Meta: Λανσάρει το LLaMA και ετοιμάζει AI περσόνες για Facebook, Instagram κλπ.

Ενδιαφέρουσες οι εξαγγελίες από πλευράς Mark Zuckerberg μέσα στο χαλαρό τριήμερο για την χώρα μας, με τον CEO της Meta να επιλέξει τον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook προκειμένου να ανακοινώσει το δικό τους αντίστοιχο εργαλείο τύπου ChatGPT και γενικότερα AI λύσεις για όλες τις υπηρεσίες τους.

Ξεκινώντας από το πρώτο, ο Zuckerberg έκανε λόγο για λανσάρισμα του LLaMA, ένα υπερσύγχρονο γλωσσικό μοντέλο που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτοί που εργάζονται στον τομέα της Έρευνας για να ενισχύσουν σημαντικά την δουλειά τους. Στην ανακοίνωση τονίζει ότι τα LLMs (Large Language Models) έχουν αποδειχθεί πολύ καλά στην παραγωγή κειμένου, στις συζητήσεις, στις γραπτές περιλήψεις και στην παροχή μαθηματικών και επιστημονικών λύσεων. Δεν αναφέρει, όμως, με ποιον τρόπο θα δίνεται η πρόσβαση στο LLaMA και αν θα είναι ανοικτό για όλο τον κόσμο όπως το ChatGPT.

Η δεύτερη σύντομη ανάρτηση του Zuckerberg στο Facebook αποκαλύπτει πως η Meta προχωρά σε συνενώσεις διαφόρων εκ των ομάδων της που εργάζονται επάνω στην ανάπτυξη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης σε κορυφαίο επίπεδο, με σκοπό να εκτοξεύσουν τις προσπάθειες της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα. Στο κοντινό μέλλον θα εστιάσουν στην ανάπτυξη AI εργαλείων δημιουργίας και έκφρασης, αλλά μακροπρόθεσμα ο στόχος είναι να αναπτύξουν AI περσόνες που θα μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες με διάφορους τρόπους στις υπηρεσίες της (π.χ. Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp κλπ.) είτε πρόκειται για κείμενο, είτε για εικόνα και video.

Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα τόσο για το LLaMA, όσο και για τα υπόλοιπα AI εργαλεία, αλλά ο Zuckerberg είναι πολύ αισιόδοξος για τις προσπάθειες της Meta. Στην παρούσα φάση, πάντως, και με τον τρόπο που έγιναν οι εξαγγελίες, μοιάζει περισσότερο με δήλωση «είμαστε κι εμείς εδώ»…

Loading