Meteor Blaster: Το παιχνίδι που εντοπίζει ενδείξεις γλαυκώματος σε πρώιμο στάδιο

Στις πρώτες δεκαετίες του gaming (ειδικά στα ‘80s και τα ‘90s) κυριαρχούσε η αντίληψη ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια των gamers (και γενικότερα των χρηστών υπολογιστών), αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των γραφικών και των οθονών έχει φέρει τούμπα τα όσα πιστεύαμε κάποτε. 

meteor-blaster-glaucoma-3.jpg

Στην σημερινή εποχή, μάλιστα, δεν είναι λίγα τα video games που χρησιμοποιούνται από τους ερευνητές με σκοπό να εντοπίσουν ενδείξεις προβλημάτων υγείας και μια πρόσφατη απόπειρα έρχεται από το Tohoku University που δημιούργησε ένα video game για να εντοπίζει πρώιμα σημάδια γλαυκώματος στους gamers.

Πρόκειται για το Meteor Blaster, ένα απλό browser-based shooter για smartphones που κατοχυρώθηκε με πατέντα τον προηγούμενο Ιούλιο. Οι gamers μπορούν απλά να κρατήσουν το smartphone σε απόσταση 30 εκατοστών από τα μάτια τους και να παίξουν μόλις 5 λεπτά προκειμένου οι ερευνητές να καταλάβουν αν υπάρχει ένδειξη γλαυκώματος στα μάτια τους. Το gameplay περιλαμβάνει ένα σταθερό κανόνι laser με το οποίο ο gamer πρέπει να χτυπήσει τους εισερχόμενους μετεωρίτες, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να πατήσει το κουμπί CAPTURE μόλις δει λευκές κουκίδες στην οθόνη.

meteor-blaster-glaucoma-2.jpg

Μόλις ολοκληρώσεις το παιχνίδι, το Meteor Blaster σου εμφανίζει μια ανάλυση για την ποιότητα της όρασης σε κάθε μάτι σου. Η οθόνη χωρίζεται σε 16 περιοχές και βλέπεις την βαθμολογία που συγκέντρωσες σε κάθε περιοχή (1 το άριστο, 5 το χείριστο). Σε περίπτωση που δεις πολλά 5αρια, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείς οφθαλμίατρο για να εξεταστείς.

meteor-blaster-glaucoma-1.jpg

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρώτα στάδια του γλαυκώματος εμφανίζονται σε νεαρές ηλικίες, απλά έχουμε συνδέσει την ασθένεια με τα γεράματα διότι τότε έχει ήδη εξελιχθεί σε κάτι αρκετά σοβαρό. Συνήθως σε αυτήν την ηλικία είναι ήδη πολύ αργά για να γίνει σοβαρή θεραπεία, με αποτέλεσμα αρκετοί ηλικιωμένοι να χάνουν μεγάλο μέρος της όρασης τους.

Όσοι θέλετε να το δοκιμάσετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Meteor Blaster από εδώ.

Loading