Μια ματιά στα rollable smartphone και laptop της Lenovo από το MWC 2023

Μετά από μία ακύρωση και δύο αρκετά μέτρια MWC ελέω πανδημίας COVID19, το σημαντικότερο συνέδριο που αφορά τις τηλεπικοινωνίες επέστρεψε δυναμικά φέτος με πληθώρα σημαντικών ανακοινώσεων, ομιλιών και…ματιών προς το μέλλον. 

motorola-rizr-concept.jpg

Ανάμεσα στα concepts που ξεχώρισαν ήταν και οι rollable υλοποιήσεις της Lenovo / motorola, με την εταιρεία να επιδεικνύει το motorola Rizr και ένα πρωτότυπο ThinkBook, τα οποία είχαμε την δυνατότητα να δούμε και να φωτογραφίσουμε από κοντά κατά την διάρκεια της περιήγησης μας στο MWC 2023, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να τα περιεργαστούμε στα χέρια μας.

lenovo-thinkbook-concept-rollable.jpg

Οι εκπρόσωποι της εταιρείες ήταν φειδωλοί στην αποκάλυψη πιο αναλυτικών πληροφοριών για τα δύο concepts, όμως έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι αμφότερα αποτελούν την απόδειξη πως μπορούν να υπάρξουν σχετικά σύντομα στην αγορά συσκευές με rollable (τυλισσόμενες) οθόνες. Για το laptop μπορούμε να πούμε ότι εμφανισιακά δεν φέρει καμία διαφορά από τα κλασικά ThinkBooks της εταιρείας, αλλά όλα αλλάζουν με το γύρισμα ενός διακόπτη στην δεξιά πλευρά του. Ο διακόπτης ενεργοποιεί τον μηχανισμό που επεκτείνει την οθόνη από τις 12.7’’ (αναλογία εικόνας 4:3, ανάλυση 2024 x 1604) στις 15.3’’ (αναλογία 8:9, ανάλυση 2024 x 2368) μέσα σε περίπου 10 δευτερόλεπτα χωρίς να σβήσει κατά την διαδικασία.

lenovo-thinkbook-concept-rollable-1.jpg

Από πλευράς ανθεκτικότητας, η Lenovo αναφέρει πως ο στόχος της είναι να αντέχει το rollable panel της Sharp για 20,000 με 30,000 κινήσεις, αριθμός που μοιάζει μικρός σε σύγκριση με τις 200,000+ αναδιπλώσεις που υπόσχονται οι κατασκευαστές αναδιπλούμενων smartphones, αλλά σαφέστατα η συγκεκριμένη χρήση δεν είναι τόσο συχνή όσο αυτή του smartphone. 

Ούτε λόγος για βάρος, αυτονομία μπαταρίας, τιμή και χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας, επομένως, για την ώρα το αντιμετωπίζουμε ξεκάθαρα ως concept που ίσως κάποτε βρει τον δρόμο του για τα ράφια των καταστημάτων σε άλλες υλοποιήσεις.

motorola-rizr-concept-1.jpg

Σε ό,τι αφορά το motorola Rizr, η λογική πίσω από τον σχεδιασμό είναι να έχεις στην τσέπη και το χέρι σου ένα μικρό smartphone που θα μπορεί να επεκτείνει την οθόνη του αν πραγματικά χρειάζεσαι μεγαλύτερο μέγεθος. Το συγκεκριμένο concept ξεκινά από τις 5’’ (αναλογία 15:9) και φτάνει στις 6.5’’ (αναλογία 22:9) με διπλό πάτημα του power button στην δεξιά πλευρά.

Εντυπωσιακό στο μάτι, αλλά δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο στα κοντά τόσο από τη Lenovo, όσο και από άλλες εταιρείες. Είπαμε, το MWC 2023 και γενικότερα όλες οι μεγάλες εκθέσεις - συνέδρια προσφέρονται για την παρουσίαση μελλοντικών τεχνολογιών.

Loading