Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της Microsoft λειτουργεί πλέον καλά για κάθε χρώμα δέρματος

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της Microsoft μόλις ανέβηκε επίπεδο. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη της θα μπορεί πλέον να αναγνωρίσει επιτυχώς άτομα με πιο σκούρο χρώμα δέρματος.

Μέχρι πρότινος, το API της είχε ποσοστό επιτυχίας αναγνώρισης προσώπου έως και 99% μεταξύ λευκών. Η ίδια τεχνολογία όμως φαίνεται πως τα έκανε θάλασσα όταν επρόκειτο για ανθρώπους με πιο σκούρο τόνο δέρματος. Συγκεκριμένα, το ποσοστό επιτυχίας στους σκουρόχρωμους άντρες ήταν κοντά στο 80% ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη χαμηλότερο στο 65%.

Με την αναβάθμιση της τεχνολογίας, το ποσοστό σφαλμάτων μειώθηκε αισθητά. Για να είμαστε ακριβείς, η πιθανότητα σφάλματος μειώθηκε μεταξύ σκουρόχρωμων ανθρώπων κατά 20 φορές και 9 φορές ανάμεσα στις γυναίκες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Hanna Wallach, ερευνήτρια της εταιρείας :

“Εάν μαθαίνουμε στις μηχανές να μιμούνται τις επιλογές που γίνονται σε μια προκατειλημμένη κοινωνία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ίδια αυτή κοινωνία, είναι φυσικό και επακόλουθο για τις μηχανές να ανταποκριθούν με προκατειλημμένο τρόπο.”

Με άλλα λόγια, αυτό που προσπάθησε και έκανε επιτυχώς η Microsoft είναι να τροφοδοτήσει το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης με εικόνες από όλες τις φυλές, και όχι μόνο (γένος, βάρος, ηλικία, στυλ κ.α.), δημιουργώντας ένα λιγότερο ρατσιστικό και προκατειλημμένο μηχάνημα. Μένει να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει η τεχνολογία αυτή στους τομείς της κοινωνίας.

[Microsoft]

Loading