Microsoft Fluid Framework: Θα φέρει την επανάσταση στο Office και όχι μόνο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έδειξε η Microsoft στο φετινό online BUILD 2020 ήταν το Fluid, το νέο Office framework που αν λειτουργήσει όπως το περιγράφει η εταιρεία, τότε μέσα στα επόμενα χρόνια η online διαχείριση εγγράφων - παρουσιάσεων - spreadsheets θα περάσει πραγματικά στο επόμενο επίπεδο.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, το Fluid δεν είναι ένας νέος τύπος εγγράφου για τη σουίτα Office. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο σωστά ως μια δομή που αποτελείται από διάφορα κομμάτια (π.χ. πίνακες, λίστες, γραφήματα, κείμενο) στα οποία αλληλεπιδράς ξεχωριστά μέσα από τις κλασικές εφαρμογές της σουίτας Office (Word, Excel, Powerpoint), πάντα με δυνατότητα να συμμετέχουν στην επεξεργασία και άλλοι χρήστες σε πραγματικό χρόνο μέσω cloud.

Αυτά τα κομμάτια που συνθέτουν ένα Fluid δεν μένουν δέσμια σε αυτό, επομένως, μπορείς να τα επεξεργαστείς ξεχωριστά και να τα τοποθετήσεις σε άλλα αρχεία. Για παράδειγμα, εάν έχεις ένα γράφημα ή πίνακα που θες να προσθέσεις σε ένα αρχείο Word, αλλά και σε μια παρουσίαση PowerPoint, τότε δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις δύο διαφορετικά γραφήματα. Τοποθετείς το component που έχεις φτιάξει και στα δύο! Εξίσου πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορείς να επεξεργαστείς αυτά τα components αφότου τα έχεις τοποθετήσει μέσα στο Fluid και οι αλλαγές θα φαίνονται αυτόματα σε όλους τους χρήστες που έχουν πρόσβαση στο αρχείο.

Remote file

Θυμίζει αρκετά τον τρόπο λειτουργίας του Google Drive στον τομέα της real-time συνεργασίας με άλλους χρήστες και της αυτόματης εμφάνισης των αλλαγών στα αρχεία, αλλά η έξτρα πινελιά που δίνει η Microsoft είναι αυτά τα blocks που επεξεργάζεσαι ξεχωριστά και μπορείς να ενσωματώνεις ταυτόχρονα σε αρχεία διαφορετικού τύπου.

Η Microsoft θα ποντάρει και πάλι στο open-source κίνημα ανοίγοντας τον κώδικα του Fluid framework σε οποιονδήποτε θέλει να τον εξελίξει ή να τον εκμεταλλευτεί, κάτι που πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε με ανέκδοτο για την εταιρεία (ας είναι καλά ο Satya Nadella…). Μένει να δούμε πότε θα αρχίσει η πραγματική ενσωμάτωση του, διότι μοιάζει εξαιρετικά χρήσιμο ειδικά για τους επαγγελματίες.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Fluid Framework από εδώ και να ρίξετε μια ματιά στην preview έκδοση με μια επίσκεψη στο fluid.microsoft.com.

Loading