Νέα “κάμερα” του MIT μπορεί να φωτογραφίζει σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι!

stealth_camera

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δει τον αισθητήρα της Canon για λήψεις σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλού φωτισμού, αλλά οι ερευνητές του MIT πηγαίνουν το θέμα ακόμα παραπέρα και πλέον ισχυρίζονται ότι μπορούν να “φωτογραφίσουν” σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι!

Όπως εξηγούν, δεν δημιούργησαν κάποιο νέο αισθητήρα ή κάποιο νέο laser, αλλά ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σχεδόν οποιονδήποτε αισθητήρα φωτονίων σημερινής τεχνολογίας. Ουσιαστικά, κατάφεραν να φωτίσουν το αντικείμενο χρησιμοποιώντας ελάχιστο αριθμό φωτονίων που προέρχονται από ένα laser και συνέθεσαν την τελική εικόνα με τη βοήθεια του αλγορίθμου.

Η διαδικασία είναι απλή. Το laser στέλνει μια δέσμη φωτονίων σε συγκεκριμένη περιοχή του αντικειμένου. Ακόμη και ένα από αυτά αν σκεδαστεί προς τα πίσω, καταγράφεται από τον κατάλληλο αισθητήρα φωτονίων και με τη βοήθεια του αλγορίθμου υπολογίζονται οι πολύ κοντινές περιοχές του. Αυτό επαναλαμβάνεται διαρκώς μέχρι να σχηματιστεί η τελική εικόνα και μάλιστα οι ερευνητές πήραν την εικόνα που ήθελαν χρησιμοποιώντας μόλις το 1/100 των φωτονίων σε σύγκριση με τις σημερινές μεθόδους απεικόνισης.

Προς το παρόν, το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι η απεικόνιση γίνεται σε 1 χρώμα (ανάλογα με το μήκος κύματος του laser), αλλά η τεχνική φαντάζει πολλά υποσχόμενη με προφανείς εφαρμογές στην Ιατρική, τη Βιολογία και τις…κάμερες παρακολούθησης.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Cameras, Technology and tagged . Bookmark the permalink.