Nanotale - Typing Chronicles: Το πανέμορφο video game που σου μαθαίνει να πληκτρολογείς

Οι λάτρεις των adventures της δεκαετίας του ’80 είναι εξοικειωμένοι με το typing gameplay, δηλαδή την πληκτρολόγηση εντελών για να εκτελέσει ο ήρωας (θυμηθείτε τα πρώτα Larry της Sierra) ή ακόμη πιο έντονα στα text adventures. Στο πέρασμα των χρόνων η πληκτρολόγηση έδωσε φυσιολογικά τη θέση της στο mouse, το πληκτρολόγιο και το τηλεχειριστήριο, αλλά υπάρχουν κάποια ρομαντικοί που πιστεύουν ότι χωρά και στη σημερινή εποχή αυτός το τρόπος gameplay.

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι το Nanotale - Typing Chronicles της Fishing Cactus, το οποίο και χαρακτηρίζεται ως ο πνευματικός διάδοχος του Epistory. Πρόκειται για ένα adventure RPG με πανέμορφα γραφικά και μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, όπου αντί να κραδαίνεις σπαθιά, τόξα, τσεκούρια και άλλου είδους όπλα για να τα βγάλεις εις πέρας, καλείσαι να γράφεις όσο πιο γρήγορα μπορείς τις λέξεις που σου εμφανίζονται!

nanotale-techgear-review-5.jpg

Στην υπόθεση αναλαμβάνεις τον ρόλο της Rosalind, μια μαθητευόμενη μάγισσα που της έχει ανατεθεί να συλλέξει δείγματα από τη χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη, αλλά και να ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστήρια του. Στο ταξίδι της μέσα στα πολύχρωμα τοπία θα συναντήσει αρκετά εμπόδια, είτε μιλάμε για μπλοκαρισμένες διαδρομές που ξεκλειδώνουν λύνοντας γρίφους, είτε με εχθρικά πλάσματα που της επιτίθενται. Ανά διαστήματα, μάλιστα, υπάρχουν και κάποιες μεγάλες μάχες όπου δέχεσαι επίθεση κατά κύματα.

Όλες οι ενέργειες, πλην της κίνησης, γίνονται αποκλειστικά και μόνο πληκτρολογώντας τις λέξεις που σου εμφανίζονται επάνω από τα φυτά, τα ζώα και τους εχθρούς που συναντάς. Οι λέξεις αυτές μπορεί να είναι από πολύ απλές μονοσύλλαβες έως αρκετά περίπλοκες που θα σε αγχώσουν ειδικά όταν δέχεσαι επίθεση κατά κύματα από πολλούς εχθρούς. Στην πορεία μέσα στα δάση θα πρέπει να καταλάβεις πως μπορούν να σου φανούν χρήσιμα ορισμένα στοιχεία για να ανοίξεις μονοπάτια, να αποκλείσεις ή να εξοντώσεις εχθρούς, αλλά και να κρύψεις την ηρωίδα. Για παράδειγμα, κάποια φυτά αναφλέγονται καίγοντας τους θάμνους ή/και τους εχθρούς που βρίσκονται δίπλα τους, ενώ άλλα πλημμυρίζουν τον περίγυρο τους για να φυτρώσουν θάμνοι για να κρυφτείς.

nanotale-techgear-review-21.jpg

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία RPG, μη περιμένετε κάποια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα. Με τα level ups αυξάνεται η διαθέσιμη ενέργεια και το mana για να εκτελείς τα spells, τα οποία μαθαίνεις στην πορεία με σκοπό να ενισχύσεις κάποια χτυπήματα με τη βοήθεια του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, μπορείς να γράψεις πρώτα “PUSH” και μετά τη λέξη του φυτού της φωτιάς για να φύγει η φλόγα του προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση (αρκεί να έχεις προς τα εκεί στραμμένη τη Rosalind).

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το Nanotale - Typing Chronicles σε καλεί περισσότερο να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου παρατηρώντας το περιβάλλον, αλλά τα “boss stages” είναι πραγματικά έντονα και αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξασκήσεις τις ικανότητές σου στην πληκτρολόγηση και τις γνώσεις σου στην Αγγλική ορθογραφία. Όμορφα γραφικά, ενδιαφέρον σενάριο και ατμοσφαιρική μουσική συνθέτουν ένα πραγματικά ευχάριστο παιχνίδι, αρκεί να σου αρέσει να πληκτρολογείς.

Το Nanotale - Typing Chronicles βρίσκεται ακόμα σε Early Access Preview στο Steam, διότι οι δημιουργοί του προσθέτουν διαρκώς νέο περιεχόμενο και επιδιορθώνουν διάφορα μικροπροβλήματα.

Nanotale: Typing Chronicles - [Steam Link]

Loading