NASA: Δίνει δωρεάν άδεια χρήσης για τον ιατρικό αναπνευστήρα της

Οι μηχανικοί της NASA ανταποκρίθηκαν ταχύτατα στις εκκλήσεις για την κατασκευή νέων υψηλής πίεσης ιατρικών αναπνευστήρων για την καταπολέμηση της ασθένειας COVID-19. Μέσα σε μόλις 37 ημέρες παρουσίασαν ολοκληρωμένο προϊόν που έλαβε και την έγκριση από την FDA (Food and Drug Administration) στις ΗΠΑ, ενώ τώρα αναζητούν συνεργάτες από την Ιατρική Βιομηχανία για να προχωρήσουν στην κατασκευή, προσφέροντας τους μάλιστα δωρεάν την άδεια χρήσης για όσο διαρκεί η πανδημία.

Η δημιουργία του VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) πραγματοποιήθηκε στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA και δοκιμάστηκε επιτυχώς σε υψηλής πιστότητας προσομοιωτή ασθενούς ανθρώπου στο Icahn School of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Fred Farina, επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας και εταιρικών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Caltech,

Τώρα που έχουμε έτοιμο το σχέδιο, θέλουμε να παραδώσουμε τη σκυτάλη στην ιατρική κοινότητα και στους ασθενείς όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο σχεδιασμός του VITAL προσφέρει ορισμένα καίρια πλεονεκτήματα. Η NASA ισχυρίζεται ότι μπορεί να κατασκευαστεί ταχύτερα και να συντηρηθεί με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς ιατρικούς αναπνευστήρες. Αποτελείται από λιγότερα μέρη, τα οποία είναι διαθέσιμα ήδη στη βιομηχανία, και μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα για χρήση σε νοσοκομεία που στήνονται πρόχειρα σε κρίσιμες περιόδους.

Εκτός από το προφανές όφελος για τους ασθενείς, η ενασχόληση της NASA με την κατασκευή ιατρικών αναπνευστήρων αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για να μην υπάρχουν γκρίνιες σχετικά με την χρηματοδότηση που λαμβάνει από τους φόρους των πολιτών στις ΗΠΑ.


[NASA]

Loading