NASA: Εντυπωσιακό animation για την μελλοντική αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη

Η προσοχή του κοινού είναι σαφέστατα στραμμένη τις τελευταίες ημέρες στην αποστολή Artemis I που θεωρητικά θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της NASA με επανδρωμένο σκάφος στη Σελήνη το 2025. Ωστόσο, η διαστημική υπηρεσία επιθυμεί να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι δεν έχει εγκαταλείψει το πλάνο της επιστροφής δειγμάτων από τον πλανήτη Άρη με την αποστολή MSR (Mars Sample Return) που είναι προγραμματισμένη για το 2033.

Για του λόγου το αληθές, η NASA δημοσίευσε ένα νέο cinematic video που περιγράφει τα καίρια σημεία της αποστολής MSR και θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη αποστολή που εμπλέκει διάφορα διαστημικά σκάφη.

Η αποστολή MSR είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τρέχουσα αποστολή του Perseverance rover που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη από τον Φεβρουάριο του 2021 για να εξερευνήσει την επιφάνεια του και να συλλέξει δείγματα. Ο στόχος της NASA είναι να παραλάβει αυτά τα δείγματα με την αποστολή MSR και να τα φέρει πίσω στη Γη για περαιτέρω ανάλυση, η οποία ενδεχομένως θα δείξει εάν και πότε υπήρξε ζωή έστω σε μικροβιακό επίπεδο στον κόκκινο πλανήτη. Εάν όντως υπήρξε, τότε ίσως οι ερευνητές καταφέρουν να βρουν στοιχεία για την εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Οι NASA και ESA καταστρώνουν σχέδια για μία από τις πιο φιλόδοξες διαστημικές αποστολές όλων των εποχών: να φέρουν τα πρώτα δείγματα από τον πλανήτη Άρη με ασφάλεια πίσω στη Γη για εκτεταμένη μελέτη.

Η επιστροφή αυτών των δειγμάτων θα μπορούσε να συμβεί σε διάφορα στάδια με την χρήση πολλαπλών διαστημικών σκαφών που θα πρέπει να συντονιστούν και να συγχρονιστούν άψογα. Σε αυτό το μικρό animation video βλέπουμε ορισμένα από τα απαιτούμενα βήματα της αποστολής MSR, από την προσεδάφιση στον Άρη και την ασφάλιση των δειγμάτων μέχρι την εκτόξευση και την μεταφορά τους πίσω στη Γη.


Loading