NASA: Παρακολουθήστε ζωντανά την προσεδάφιση του InSight στον πλανήτη Άρη

Ιστορικές στιγμές ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε σήμερα, καθώς η NASA θα επιχειρήσει να προσεδαφίσει το διαστημικό σκάφος InSight στον πλανήτη Άρη στις 22:00 ώρα Ελλάδος, μια επιχείρηση που θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ζωντανά μέσα από το video που έχουμε συμπεριλάβει στο τέλος του άρθρου.

Το InSight έχει ταξιδέψει σχεδόν 485 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε μόλις 205 ημέρες από την εκτόξευση του και εάν όλα πάνε καλά, θα είναι το πρώτο probe στην ιστορία που θα προσπαθήσει να σκάψει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Η διαδικασία δεν είναι φυσικά τόσο εύκολη όσο ακούγεται. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA, το InSight θα χρειαστεί να αντέξει το επονομαζόμενο "επτάλεπτο του τρόμου" καθώς θα κατεβαίνει μέσα στην αραιή ατμόσφαιρα του Πλανήτη Άρη. Στη συνέχεια θα ανοίξει τα αλεξίπτωτα του και όταν πλησιάσει αρκετά στην επιφάνεια, θα τεθούν σε λειτουργία οι τουρμπίνες του για να επιβραδυνθεί η κάθοδος και να προσεδαφιστεί ομαλά στην θεωρητικά ομαλή επιφάνεια της Elysium Planitia, μια επίπεδη περιοχή βόρεια του ισημερινού του Άρη.

Σε περίπτωση που παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση την επιχείρηση της NASA, κρατήστε τον ενθουσιασμό σας διότι το ποσοστό επιτυχούς προσεδάφισης υπολογίζεται στο 40%. Το 2016, μάλιστα, το ExoMars Schiaparelli κατέπευσε με ταχύτητα 300km/h στην επιφάνεια του Άρη και προφανώς διαλύθηκε εξαιτίας ενός προβλήματος στο λογισμικό. Επίσης, η αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη (μόλις στο 1% της πυκνότητας αυτής της Γης) δεν βοηθά στην επιβράδυνση του εισερχόμενου διαστημικού σκάφους λόγω απουσίας τριβής.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά με το InSight, το οποίο θα ξοδέψει τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια για τη μελέτη του υπεδάφους, αν και το πρώτο τρίμηνο θα γίνονται απλά οι κατάλληλες ρυθμίσεις στο ρομποτικό χέρι που διαθέτει και έπειτα θα ξεκινήσει το σκάψιμο.

Μη ξεχνάμε ότι περιμένει υλικό και ο Elon Musk για να προετοιμάσει τη μετακόμιση του...

[NASA]

Loading