Νέα έρευνα υπόσχεται λύση στο burn-in των οθονών OLED

Η τεχνολογία OLED χρησιμοποιείται πλέον σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτικών προϊόντων, όπως smartphones, τηλεοράσεις και monitors, με τα panels να ξεχωρίζουν για  την ευκρίνεια και την χρωματική απόδοση τους. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από φαινόμενα burn-in, ακόμα και μόλις λίγα χρόνια μετά την αγορά τους (π.χ. στις τηλεοράσεις).

Μια νέα μελέτη, όμως, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge υποστηρίζει ότι υπάρχει μια λύση που μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στο φαινόμενο burn-in και αυτή δεν είναι άλλη από την παροχή καλύτερου ελέγχου για τις διόδους που εκπέμπουν μπλε φως στο εσωτερικό του panel.

Με βάση όλες τις έρευνες που αναδεικνύει το έγγραφο, ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το burn-in των OLED και ίσως να εξαλειφθεί εντελώς είναι να επιτεθεί κανείς στην πηγή. Αυτή η πηγή, λοιπόν, είναι οι δίοδοι εκπομπής μπλε φωτός που βρίσκονται μέσα στα OLED panels. Το burn-in είναι αποτέλεσμα του ασταθούς και αναποτελεσματικού φωτός από τις διόδους εκπομπής μπλε φωτός της οθόνης OLED, και αν εξασφαλίσουμε έναν καλύτερο τρόπο για τον έλεγχό τους, θα μειωθεί το burn-in, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Πέρα από την εξάλειψη του burn-in από την εξίσωση, οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η νέα μέθοδος ενθυλάκωσης των πομπών φωτός σε μονωτικούς ιμάντες αλκυλενίου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να γίνει η διαδικασία κατασκευής των OLED πιο αποτελεσματική.

*Η κεντρική εικόνα ανήκει στον Michael Maasen on Unsplash

[via]

Loading