Νέα θεωρία αμφισβητεί την ύπαρξη σκοτεινής ύλης και την ηλικία του Σύμπαντος

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το Σύμπαν αποτελείται κατά τεράστιο ποσοστό από την περίφημη σκοτεινή ύλη. Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν ότι τα τρέχοντα μοντέλα μας για το Σύμπαν είναι λανθασμένα σχετικά με το πόσο παλιό είναι και αν υπάρχει ή όχι τελικά αυτή η σκοτεινή ύλη.

Η θεωρία άρχισε να κερδίζει έδαφος πέρυσι, όταν ο Φυσικός Rajendra Gupta δημοσίευσε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία η αποδεκτή σήμερα ηλικία του Σύμπαντος είναι απλώς ένα τέχνασμα του φωτός. Αντίθετα, το Σύμπαν είναι πολύ παλαιότερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε στη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη ως λύση για να το κατανοήσουμε.

Αντί να βασίζεται στη "μαγεία" της σκοτεινής ύλης ή της σκοτεινής ενέργειας, ο Gupta προτιμά να κοιτάξει το Σύμπαν χωρίς να χρησιμοποιήσει αυτό τον πρίσμα. "Στην καθιερωμένη Κοσμολογία, η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος λέγεται ότι προκαλείται από τη σκοτεινή ενέργεια, αλλά στην πραγματικότητα οφείλεται στις εξασθενημένες δυνάμεις της Φύσης καθώς διαστέλλεται, και όχι στη σκοτεινή ενέργεια".

Ο Gupta δεν είναι ο μόνος που αμφισβητεί την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, καθώς έχουν δημοσιευθεί αρκετές εργασίες που αμφισβητούν την ύπαρξή της. Ωστόσο, η νέα έρευνα του Gupta μπορεί να είναι η πρώτη που την εξαλείφει εντελώς από την εξίσωση της Κοσμολογίας. Η αφαίρεση της ανάγκης για σκοτεινή ύλη από την εξίσωση, λέει ο Gupta, μας ανοίγει νέες πόρτες για να εξερευνήσουμε τις θεμελιώδεις ιδιότητες του Σύμπαντος μας.

Η ηλικία του Σύμπαντος είναι επίσης ένα θέμα που συζητείται εδώ και πολύ καιρό στην επιστημονική κοινότητα. Την περασμένη χρόνια ήρθε στη δημοσιότητα η αρχική έρευνα του Gupta, ο οποίος δήλωσε ότι το Σύμπαν είναι διπλάσιο σε ηλικία από ό,τι είχε προσδιοριστεί προηγουμένως, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι το Σύμπαν είναι στην πραγματικότητα πολύ νεότερο.

Για να μπορέσει, βέβαια, ο Gupta να βρει υποστηρικτές και άλλους επιστήμονες σε αυτή την κρίση ύπαρξης της σκοτεινής ύλης, θα πρέπει να τους πείσει ότι το μοντέλο του εξηγεί καλύτερα τις περιπλοκές του Σύμπαντος από ό,τι το σημερινό, το οποίο βασίζεται στη σκοτεινή ύλη ως ωστική δύναμη της διαστολής. Το να μπορέσει κανείς να εξηγήσει τη σκοτεινή ύλη θα έκανε τη Φυσική ελαφρώς ευκολότερη από ορισμένες απόψεις. Όμως, δεν είναι μια τελική λύση, καθώς θα πρέπει ακόμα να αποδειχθεί ότι η ηλικία του Σύμπαντος συμφωνεί με αυτό που προβλέπει ο Gupta.

*Η κεντρική εικόνα ανήκει στον Cerqueira on Unsplash

[via]

Loading