Νέες καταγγελίες κατά της Facebook

Η εταιρεία του Mark Zuckerberg έρχεται αντιμέτωπη με περαιτέρω αποκαλύψεις. Ο πρωταρχικός στόχος του κοινωνικού δικτύου ήταν να συνδέει τους ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει εάν ο Διευθύνων Σύμβουλος της πιο διάσημης κοινωνικής πλατφόρμας στον κόσμο έχει ξεχάσει τον λόγο πίσω από την ίδρυση του Facebook. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο ιδρυτής θα πρέπει να αντιμετωπίσει ξανά σοβαρές κατηγορίες, όπως συνέβη με την υπόθεση της Cambridge Analytica. Η ProfitLevel ανέλυσε ζητήματα γύρω από το Facebook σε σχέση με την αξία της εταιρείας.

Η Wall Street Journal προχώρησε σε μια σειρά από καταγγελίες που βασίζονται σε πληροφορίες από εσωτερικές πηγές της εταιρείας. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν σοβαρά προβλήματα στα οποία το Facebook έχει αντιταχθεί. Σύμφωνα με την καταγγελία, το κοινωνικό δίκτυο εφάρμοζε διαφορετικούς κανόνες για τον έλεγχο της επικοινωνίας διασημοτήτων, πολιτικών και άλλων διάσημων προσωπικοτήτων από αυτούς που ισχύουν για τους απλούς χρήστες.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο ισχυρισμός ότι το Facebook αγνόησε ουσιαστικά πληροφορίες για ναρκωτικά και εμπορία ανθρώπων. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα έγγραφα, οι υπάλληλοι της εταιρείας επεσήμαιναν τακτικά ανθρώπους και πληροφορίες που σχετίζονταν με καρτέλ ναρκωτικών και εμπορία ανθρώπων, αλλά η απάντηση της εταιρείας φέρεται να ήταν «αδύναμη».

Η Sophie Zhang, πρώην data scientist στην εταιρεία, έφερε τις τελευταίες πληροφορίες στην υπόθεση. Πρόσφατα μίλησε σε επιτροπή νομοθετών στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις υποψίες γιατί, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, το Facebook επέτρεψε σε αυταρχικές κυβερνήσεις να χειραγωγούν τον πολιτικό λόγο. Η Zhang δήλωσε ότι το Facebook είναι μια εταιρεία της οποίας ο επίσημος στόχος είναι να βγάλει χρήματα και επικεντρώνεται περισσότερο στην προστασία της.

Αν και η διαγραφή ψεύτικων λογαριασμών αποτελεί μέρος της πολιτικής του Facebook, υπήρξαν παραβιάσεις κατά τη διαγραφή ψεύτικων λογαριασμών. Το Facebook γνώριζε την παραβίαση. Η Zang δήλωσε ότι απολύθηκε από το Facebook επειδή προτιμούσε την αφαίρεση ψεύτικων λογαριασμών ως αστικό της καθήκον έναντι των εντολών της διοίκησης.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αγωγή από τους ίδιους τους μετόχους της. Μια ομάδα μετόχων δήλωσε ότι το Facebook παρείχε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει ένα σκάνδαλο γνωστό ως υπόθεση Cambridge Analytica. Μετά από έρευνα ενός έτους για την υπόθεση της Cambridge Analytica, το Facebook στις ΗΠΑ χρειάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ρεκόρ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για «εξαπάτηση» χρηστών κρατώντας τα προσωπικά τους στοιχεία απόρρητα. Η εταιρεία παραβίασε το διάταγμα συναίνεσης του 2012, κοινοποιώντας πληροφορίες που ανήκαν σε 87 εκατομμύρια χρήστες με την πλέον ανενεργή βρετανική εταιρεία πολιτικών συμβούλων, Cambridge Analytica. Λόγω του σκανδάλου, οι μετοχές του Facebook μειώθηκαν έως και 40% το 2018.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι το Facebook γνώριζε ότι η πλατφόρμα Instagram ήταν τοξική για τους εφήβους. Η πλατφόρμα φαίνεται να μοιράζεται μόνο αυτό που ταιριάζει στο κοινό. Μια έρευνα που διεξήχθη από το ίδιο το Facebook διαπίστωσε ότι το Instagram δεν είναι ένα κατάλληλο μέρος, ειδικά για εφήβους, και επιδεινώνει την εικόνα τους για τον εαυτό τους. Παραδόξως, ο «γίγαντας» του Zuckerberg δεν δημοσίευσε τη μελέτη.

Η αξία των μετοχών της εταιρείας μοιάζει με roller coaster. Στην περίπτωση του Instagram είδαμε επιτέλους τη δημοσίευση πληροφοριών. Τα έξι εσωτερικά έγγραφα που συνοψίζουν την έρευνα που διέρρευσε δημοσιεύτηκαν πλήρως στις 29 Σεπτεμβρίου. Το έγγραφο αποκάλυψε ότι το Facebook γνώριζε πόσο επιβλαβές θα μπορούσε να είναι το Instagram. Ο τεχνολογικός γίγαντας γνώριζε επίσης πιθανές λύσεις για τη μείωση αυτής της ζημιάς. Η έρευνα του Facebook υποδηλώνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανονισμούς και να βρίσκουν λύσεις για την προστασία της ψυχικής υγείας των χρηστών του.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading