Νέο φιλμ για τζάμια αυτοκαθαρίζεται και θα μας γλιτώσει από τον κλιματισμό!

Οι πολλές γυάλινες επιφάνειες μπορούν να φωτίσουν ένα δωμάτιο, αλλά αφήνουν επίσης να εισέλθει υπερβολική θερμότητα καθώς και τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων. Ένα νέο μεταϋλικό δεν είναι μόνο πιο διαφανές στο φως, αλλά προσθέτει προστασία της ιδιωτικότητας, δροσίζει το εσωτερικό του δωματίου και καθαρίζεται αυτόματα.

Γνωστό ως πολυμερικό πολυφωτονικό πολυλειτουργικό μεταϋλικό (PMMM), το δημιούργημα της ομάδας έχει τη μορφή ενός λεπτού φιλμ που μπορεί να κολληθεί πάνω σε ένα κανονικό τζάμι. Παίρνει τις ιδιαίτερες ιδιότητες του από τη μικροσκοπική δομή της επιφάνειάς του, η οποία είναι χαραγμένη με ένα μοτίβο από πυραμίδες πλάτους μόλις 10 μικρομέτρων η καθεμία.

Αυτές οι μίνι πυραμίδες διασκορπίζουν το 73% του φωτός που πέφτει πάνω τους, γεγονός που προσδίδει στο υλικό αυτή την παγωμένη όψη. Αλλά παρά το γεγονός αυτό, είναι εκπληκτικά πιο διαφανές στο φως από το κανονικό γυαλί, 95% διαπερατότητα σε σύγκριση με το συνηθισμένο 91% των περισσότερων γυαλιών. Η ομάδα λέει ότι αυτό κάνει τον φωτισμό πιο άνετο όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα φυτά.

«Όταν το υλικό χρησιμοποιείται σε στέγες και τοίχους, επιτρέπει φωτεινούς αλλά χωρίς θάμβωση και με προστασία της ιδιωτικής ζωής εσωτερικούς χώρους για εργασία και διαβίωση», δήλωσε ο Gan Huang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Στα θερμοκήπια, η υψηλή διαπερατότητα του φωτός θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις, επειδή η απόδοση της φωτοσύνθεσης εκτιμάται ότι είναι 9% υψηλότερη από ό,τι σε θερμοκήπια με γυάλινες οροφές».

Το πιο ωραίο τρικ του PMMM είναι η ικανότητά του να εκπέμπει θερμότητα απευθείας στο εξωτερικό περιβάλλον, δροσίζοντας έτσι ένα δωμάτιο. Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά πρόκειται για ένα καλά μελετημένο φαινόμενο που ονομάζεται ψύξη με ακτινοβολία και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα της Γης είναι διαφανής στα υπέρυθρα μήκη κύματος. Χρησιμοποιώντας το Σύμπαν ως μια κολοσσιαία δεξαμενή θερμότητας, οι δοκιμές έδειξαν ότι το υλικό κράτησε ένα δωμάτιο 6 °C πιο δροσερό από τον αέρα του περιβάλλοντος.

Για να τα απογειώσει όλα αυτά, το φιλμ είναι αυτοκαθαριζόμενο. Η επιφάνεια γεμάτη μικροσκοπικές πυραμίδες διατηρεί ένα στρώμα αέρα κάτω από κάθε σταγόνα νερού, έτσι ώστε να κυλήσει αμέσως, παίρνοντας μαζί της κάθε σκόνη ή βρωμιά. Τεχνικά, αυτό την καθιστά υπερυδρόφοβη, με γωνία επαφής 152 μοίρες.

«Το υλικό μπορεί ταυτόχρονα να βελτιστοποιήσει τη χρήση του ηλιακού φωτός σε εσωτερικούς χώρους, να παρέχει παθητική ψύξη και να μειώσει την εξάρτηση από τον κλιματισμό», δήλωσε ο Huang. «Η λύση είναι επεκτάσιμη και μπορεί να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στα σχέδια για την κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον κτιρίων και την αστική ανάπτυξη».

Πραγματικά εντυπωσιακό!

[via]

Loading