Η Nvidia αποκαλύπτει τα πρώτα στοιχεία για τους mobile επεξεργαστές Tegra 5 και Tegra 6 (64bit)

gpumap

Τη στιγμή που ακόμα δεν έχουμε δει τους Tegra 4 και Tegra 4i να χρησιμοποιούνται μαζικά σε συσκευές, η Nvidia αποκαλύπτει τα σχέδια της για τις επόμενες γενιές επεξεργαστών Tegra 5 (Logan) και Tegra 6 (Parker) και επεξεργαστές γραφικών Maxwell και Volta.

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της εταιρείας, ο επεξεργαστής γραφικών Maxwell θα προσφέρει ενοποίηση της VRAM μεταξύ GPU και CPU (ο καθένας θα έχει πρόσβαση στη μνήμη του άλλου), ενώ στον Volta θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η διάταξη "stacked DRAM" με τοποθέτηση της μνήμης επάνω στον πυρήνα της GPU προσφέροντας bandwidth 1TB/s, δηλαδή ισοδύναμο με αυτό ενός Blu-ray αλλά στο 1/50 της ταχύτητας!

tegramap

Σε ό,τι αφορά τους mobile επεξεργαστές, ο Tegra 5 (Logan) θα είναι ένα νέο SoC με ενσωματωμένη GPU αρχιτεκτονικής Kepler που υπόσχεται απόδοση συγκρίσιμη με αυτή των PCs και workstations (υποστήριξη Open GL 4.3, CUDA 5, PhysX), ενώ ο Tegra 6 (Parker) θα είναι ο πρώτος 64bit επεξεργαστής της εταιρείας για φορητές συσκευές.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις από πλευράς Nvidia, με τις πρώτες συσκευές που θα χρησιμοποιούν Tegra 5 να αναμένονται μέσα στο επόμενο έτος, ενώ οι 64bit φορητές συσκευές με Tegra 6 θα κάνουν την εμφάνιση τους το 2015.

Πάντως, θα πρέπει να κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών, αφού για την ώρα η πλειοψηφία προτιμά τους επεξεργαστές της Qualcomm.

[via]

Loading