Οι ΗΠΑ επιβάλλουν περιορισμούς στην εξαγωγή Τεχνητής Νοημοσύνης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει νέους περιορισμούς στην τεχνολογία που εξάγει η χώρα και αυτή τη φορά βάζει στο στόχαστρο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 τέθηκε σε εφαρμογή το ECRA (Export Control Reform Act), δηλαδή ο έλεγχος των “αναδυόμενων” τεχνολογιών που θεωρούνται κρίσιμες για την προστασία της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters, το ECRA ψηφίστηκε το 2018 και αμέσως προκάλεσε την αντίδραση αρκετών εταιρειών τεχνολογίας που θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί σημαντικά η έρευνα και ανάπτυξη του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι ΗΠΑ θεωρείται ότι είναι η πρώτη δύναμη στο AI, αλλά η Κίνα προελαύνει και πιθανότατα θα καταφέρει να τις ξεπεράσει πολύ σύντομα, επομένως, η κυβέρνηση Trump προσπαθεί ουσιαστικά να καθυστερήσει όσο μπορεί το αναπόφευκτο.

Η αλήθεια είναι ότι σε πρώτη φάση οι περιορισμοί στην εξαγωγή τεχνολογίας AI καλύπτουν μόνο λογισμικό που χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για τον εντοπισμό “σημείων ενδιαφέροντος” σε γεωχωρικές εικόνες (π.χ. σπίτια και αυτοκίνητα), αλλά οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι σύντομοα θα επεκταθεί σε περισσότερους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι γεωχωρικές εικόνες που προέρχονται από δορυφορικές λήψεις δεν είναι κάτι αμελητέο και ασήμαντο. Η ανάλυση που μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη ξεδιαλέγοντας σημεία ενδιαφέροντος μέσα από μεγάλο όγκο δεδομένων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους περιβαλλοντολόγους (π.χ. να υπολογίσουν προς τα που θα κινηθεί μια φωτιά), τους οικονομικούς-εμπορικούς αναλυτές (π.χ. υπολογισμός της βέλτισης πορείας των μεταγωγικών πλοίων) και φυσικά τον στρατό.

[via]

Loading