Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης ζητούν από τις Big Tech εταιρείες να πληρώσουν για τις υποδομές των δικτύων

Η Ένωση Παρόχων Τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης (ETNO) ζητά για άλλη μια φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο του video/game streaming) να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την κατασκευή των υποδομών.

Στο αίτημα που υπογράφουν 16 μεγάλοι πάροχοι της Ευρώπης ζητούν από την ΕΕ να υιοθετήσει νέες πολιτικές με προτεραιότητα την βιωσιμότητα του πλανήτη και την βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι δύο στόχοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι διότι η κατασκευή καλύτερων υποδομών θα μειώσει την ανάγκη εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Παράλληλα θεωρούν ότι όλο το βάρος της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης των δικτύων έχει πέσει επάνω τους, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας 5G και των επερχόμενων metaverses θα ζοριστούν ακόμη περισσότερο να ανταπεξέλθουν.

Πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί μεγάλου όγκου δεδομένων θα πρέπει να συμμετέχουν στα έξοδα των Ευρωπαϊκών δικτύων, Επιπλέον, μια δίκαιη οικονομική συμμετοχή θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τους streamers σχετικά με τον αυξημένο όγκο δεδομένων που διακινούνται μέσω των υποδομών μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ETNO ζητά από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να ενισχύσουν οικονομικά την ανάπτυξη των υποδομών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, καθώς παρόμοια επιστολή είχε αποσταλεί πέρυσι το Νοέμβριο και μάλιστα με πολύ πιο έντονο ύφος.

Παρόμοια άποψη για το αίτημα των παρόχων τηλεπικοινωνιών έχει και η GSM Association, η οποία ισχυρίζεται πως το 57% των δεδομένων που διακινούνται οφείλεται στις Alphabet (Google), Meta (Facebook), Netflix, Apple, Amazon και Microsoft. Οι τελευταίες κερδίζουν, επίσης, το 57% της πίτας των εσόδων που παράγονται από αυτά τα δεδομένα. Η GSM Association τονίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας απολαμβάνουν τεράστια περιθώρια κέρδους, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών επωμίζονται το φορτίο των εξόδων και λειτουργούν με πολύ χαμηλότερη κερδοφορία.

Η επιστολή υπογράφεται από τους CEOs των Swisscom, Telekom Austria Group, United Group, Bouygues Telecom, Proximus Group, Telenor Group, Fastweb, Altice Portugal, Orange Group, Deutsche Telekom (σ.σ. ιδιοκτήτρια της COSMOTE), BT Group, Telia, TIM Group, Telefónica, Vodafone Group, και KPN.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κυνηγά διαρκώς τις Big Tech εταιρείες για διάφορα θέματα, τις περισσότερες φορές όχι άδικα.

[ETNO]

Loading