Opera: Φέρνει το Gemini AI της Google στον ομώνυμο browser της

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Opera ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Google, συγκεκριμένα με τον τομέα Google Cloud, για να αξιοποιήσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης Gemini της τελευταίας ως μέρος του browser AI Aria της Opera. Το Aria της Opera χρησιμοποιεί πολλαπλά LLM αντί για ένα μόνο και έχει πλέον πρόσβαση στα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για το Gemini.

Ο Per Wetterdal, EVP Partnerships της Opera, δήλωσε τα εξής:

Οι εταιρείες μας συνεργάζονται για περισσότερα από 20 χρόνια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση της σουίτας υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης του προγράμματος περιήγησης.

Η Eva Fors, διευθύνουσα σύμβουλος της Google Cloud Nordic Region, σχολίασε τη συνεργασία, λέγοντας:

Η Google Cloud είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαδικτυακής τεχνολογίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναβαθμίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας με την Opera, ενισχύοντας την καινοτομία της AI στον χώρο των φυλλομετρητών. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της AI θα είναι ανοιχτό, γι' αυτό και παρέχουμε πρόσβαση στις καλύτερες υποδομές, προϊόντα AI της Google, πλατφόρμες και μοντέλα θεμελίωσης, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους οργανισμούς να χαράξουν την πορεία τους με την παραγωγική AI.

Οι κύριες λειτουργίες που διαφημίζονται ως τροφοδοτούμενες από το Google Cloud είναι τόσο η παραγωγή εικόνας όσο και η φωνητική έξοδος. Αυτές, που περιλαμβάνονται στο τελευταίο AI Feature Drop για το Opera One Developer, χρησιμοποιούν το μοντέλο Imagen 2 του Vertex AI και οι απαντήσεις μπορούν να διαβαστούν με τρόπο που μοιάζει με συνομιλία χάρη στο μοντέλο μετατροπής κειμένου σε ήχο της Google.

Η Opera έχει προσθέσει πρόσφατα πολυάριθμες λειτουργίες AI στο πρόγραμμα περιήγησής της, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιτρέπει τη λήψη και τη χρήση LLMs που εκτελούνται τοπικά σε υπολογιστές, επιτρέποντας την πρόσβαση σε πάνω από 150 μοντέλα από περισσότερες από 50 οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του Llama της Meta και του Gemma της Google.

Αυτό είναι το βασικό σημείο διαφοροποίησης της Opera από άλλα προγράμματα περιήγησης που επιδιώκει, από την κυκλοφορία του Opera One τον Ιούνιο του 2023, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη ανανέωση του αρχικού Opera web browser, συμπεριλαμβανομένου ενός αρθρωτού σχεδιασμού, των Tab Islands για την ομαδοποίηση των ανοικτών καρτελών και την πρώτη εισαγωγή του προαναφερθέντος Aria AI.

[Opera]

Loading