up_icon
Displays Philips Reviews

Philips 349P7FUBEB: Μια UltraWide κυρτή οθόνη 34'' για τον επαγγελματία που θέλει και το gaming

08 Απριλίου 2019 Christos Elpidis

Philips 349P7FUBEB: Μια UltraWide κυρτή οθόνη 34'' για τον επαγγελματία που θέλει και το gaming

Για δύο εβδομάδες είχαμε στη διάθεση μας τη Philips 349P7FUBEB (κάτι πρέπει να κάνουν γενικά οι εταιρείες με τις ονομασίες τους) με σκοπό να δοκιμάσουμε μια μεγάλη κυρτή οθόνη (καμπύλη 1800r) ώστε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά και γενικότερα για τις UltraWide curved οθόνες.

Η Philips 349P7FUBEB έρχεται με VA panel 34’’ ανάλυσης WQHD (3440 x 1440, αναλογία 21:9), με οπισθοφωτισμό W-LED, φωτεινότητα 300 cd/m² (Lux), αντίθεση 3000:1, χρόνο απόκρισης 4ms, ρυθμό ανανέωσης εικόνας 100Hz, υποστήριξη 117.3% της χρωματικής γκάμας sRGB, matte επίστρωση, τεχνολογία Flicker Free και 2 ενσωματωμένα ηχεία 5W.

Επειδή αρκετός κόσμος μπερδεύεται μεταξύ των διαφορών των IPS, TN και VA panels, ας δούμε πρώτα μερικά πράγματα για αυτά.

Τα IPS panels (In-Plane Switching) χρησιμοποιούνται σε πληθώρα monitors και smartphones. Το κύριο πλεονέκτημα τους είναι η εξαιρετική εικόνα, τόσο στην αναπαραγωγή χρωμάτων, όσο και στην αντίθεση, ενώ προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα στη γωνία θέασης. Στα μειονεκτήματα καταγράφονται οι περιορισμοί στον χρόνο απόκρισης (έως 4ms) και στον ρυθμό ανανέωσης εικόνας, καθώς όσο ανεβαίνει το νούμερο αυξάνεται αρκετά και η τιμή τους.

Τα TN panels (Twisted Nematic) προσφέρουν κορυφαία απόδοση με υποστήριξη των υψηλότερων ρυθμών ανανεώσης εικόνας και τον μικρότερο χρόνο απόκρισης σε πολύ καλύτερες τιμές. Για παράδειγμα, μια οθόνη με TN panel 144Hz είναι αρκετά φθηνότερη από μια IPS αντίστοιχου ρυθμού ανανέωσης, ενώ είναι οι μοναδικές που φτάνουν στα 240Hz. Παρόλα αυτά, δεν προσφέρουν τόσο καλή ποιότητα εικόνας, με πιο “ξεπλυμένα” χρώματα και σαφέστατα χειρότερη απόδοση στις γωνίες θέασης. Επομένως, δεν απευθύνονται στον χρήστη που θέλει πρώτιστα καλύτερη εικόνα αντί για απόδοση. Σημειώστε, επίσης, ότι τα TN panels δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία HDR (High Dynamic Range).

Για να περάσουμε σε αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο στην προκειμένη περίπτωση της Philips 349P7FUBEB, τα VA panels (Vertical Alignment) ουσιαστικά “κάθονται” κάπου στη μέση των άλλων δύο τύπων. Προσφέρουν συγκρίσιμες επιδόσεις στην αναπαραγωγή των χρωμάτων και τις γωνίες θέασης με τα IPS panels, μάλιστα τις ξεπερνούν στον τομέα της αντίθεσης, ενώ τα ακριβότερα μοντέλα με VA panel μπορούν να φτάσουν στον χρόνο απόκρισης 1ms και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 144Hz των TN panels. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στα VA panels παρατηρείται συχνά το φαινόμενο του ghosting (εξακολουθείς φευγαλέα να βλέπεις μια εικόνα ενώ έχει φύγει από την οθόνη, κάτι σημαντικό για τους gamers), ενώ δεν είναι ό,τι καλύτερο για όσους θέλουν απόλυτα μαύρα (γενικό πρόβλημα των LCDs) και ισόποση κατανομή του οπισθοφωτισμού στην οθόνη (φαινόμενα backlight bleeding και clouding).

Πάμε τώρα στο θέμα μας.

Στο κουτί συμπεριλαμβάνονται η οθόνη, ο βραχίονας στήριξης, η βάση τοποθέτησης και αρκετά καλώδια (USB Type-C σε USB Type-C, USB Type-C σε USB Type-A, HDMI, DisplayPort, audio και power). Ο όγκος και το βάρος της απαιτούν δύο άτομα για τη συναρμολόγηση της, μια διαδικασία που είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα απλή. Τοποθετείς την οθόνη επάνω σε κάποιο τραπέζι (με προσοχή και επάνω σε κάτι μαλακό για να μη φθαρεί) και στη συνέχεια κουμπώνεις πανεύκολα το βραχίονα στήριξης στο πίσω μέρος, ενώ η βάση “κλειδώνει” στον βραχίονα με τη βοήθεια ενός μικρού εργαλείου που θα βρείτε επάνω της.

Σχεδιασμός

Η Philips 349P7FUBEB έρχεται σε μαύρο χρώμα και γι’ αυτό εκ πρώτης όψεως μοιάζει σαν να μην έχει περιθώρια. Όταν την ανοίγεις, όμως, μπορείς να τα διακρίνεις ξεκάθαρα στις πλευρές και στο κάτω μέρος. Κεντρικά εκεί διακρίνεται το logo της Philips σε πλεξιγκλάς, το οποίο φωτίζεται όταν είναι ανοιχτή η οθόνη και μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση του φωτισμού από τις ρυθμίσεις της. Από τον βραχίονα μπορείς να μετακινήσεις την οθόνη κατακόρυφα μέχρι και ύψος περίπου 20cm. Μπορείς, επίσης, να την περιστρέφεις έως 170° αριστερά ή δεξιά και να την προσαρμόζεις σε γωνία από -5° έως +20°.

Στο πίσω μέρος δεν υπάρχουν και πολλά να δεις πλην των αναμενόμενων. Ένα κουμπί-joystick για να πρόσβαση στο μενού των ρυθμίσεων και διαχείριση, καθώς και πληθώρα υποδοχών: 3x USB 3.0 (ή μία Quick Charge), 1x audio in, 1x 3.5mm, 1x power, 1x USB Type-C, 1x DP, 1x HDMI. Επίσης, η βάση διαθέτει 6 μικρά λαστιχένια μέρη που διασφαλίζουν ότι δεν μετακινείται εύκολα από την επιφάνεια του γραφείου και μια “τρύπα” για να συμμαζεύεις τα καλώδια.

Απόδοση - Λειτουργικότητα

Εξαρχής αντιλαμβάνεσαι ότι μια τόσο μεγάλη οθόνη (σχεδόν 1 μέτρο σε μήκος) θα σου παρέχει αρκετό χώρο για να μεγιστοποιήσεις την παραγωγικότητα σου, αλλά και να “βυθιστείς” στο video game ή στο video-ταινία-σειρά που παρακολουθείς. Σε αυτό συμβάλει ιδιαίτερα η καμπυλότητα της, αλλά και οι πολύ χρήσιμες λειτουργίες που έχει ενσωματώσει η Philips.

Η πρόσβαση σε όλα αυτά γίνεται με το κουμπί - joystick στην πίσω δεξιά πλευρά της Philips 349P7FUBEB. Με ένα κλικ προς τα αριστερά σου ανοίγει το μενού των προκαθορισμένων ρυθμίσεων για κάθε διαφορετικού τύπου χρήση (ανάγνωση, office, game, movie, photo) αλλά και για ενεργοποίηση του economy mode και το LowBlue mode για αποκοπή της μπλε ακτινοβολίας έτσι ώστε να προστατεύεις περισσότερο τα μάτια σου. Με πάτημα προς τα κάτω επιλέγεις την πηγή του ήχου (audio in, HDMI, DisplayPort ή USB), ενώ με πάτημα προς τα δεξιά σου εμφανίζεται το κυρίως μενού των ρυθμίσεων για επιλογή εισόδου σήματος, την περαιτέρω χειροκίνητη παραμετροποίηση της εικόνας (φωτεινότητα, αντίθεση κλπ.), την ενεργοποίηση των PiP και PbP modes (Picture-in-Picture και Picture-by-Picture), του ήχου (π.χ. ένταση), των χρωμάτων, της γλώσσας (υποστηρίζονται και τα Ελληνικά) και της θέσης - εμφάνισης γενικότερα του μενού. Πατώντας προς τα μέσα του κουμπί - joystick η οθόνη μπαίνει σε Sleep mode, ενώ πατώντας προς τα πάνω εμφανίζεται το quick μενού για τις λειτουργίες PiP και PbP.

Εδώ να αναφέρουμε ότι δυστυχώς η ρύθμιση της έντασης του ήχου για τα 2 ενσωματωμένα ηχεία 5W γίνεται αποκλειστικά από αυτό το μενού, καθότι δεν υπάρχουν ξεχωριστά volume buttons, αλλά ο ήχος τους είναι ιδιαίτερα καλός.

PiP mode: Συνδέοντας μια δεύτερη πηγή εικόνας (π.χ. μια παιχνιδοκονσόλα), μπορείς να ενεργοποιήσεις το PiP mode για να σου εμφανιστεί η εικόνα από αυτήν την πηγή μέσα στην κύρια εικόνα της οθόνης. Αυτό γίνεται σε ξεχωριστό παράθυρο που “αιωρείται” σε όποια γωνία επιλέξεις εσύ από το μενού των ρυθμίσεων, αλλά το μέγεθος του παραθύρου φτάνει μέχρι ένα σχετικά μικρό σημείο. Αφότου ενεργοποιηθεί και η δεύτερη πηγή εικόνας, μπορείς πολύ εύκολα να αντιστρέψεις τις δύο εικόνες για να βλέπεις αντίστροφα την κύρια και τη δευτερεύουσα. Αυτό μπορεί να το βρουν πολύ χρήσιμο οι gamers που θέλουν π.χ. ταυτόχρονα να παρακολουθούν τα social media σε ένα μικρό παράθυρο που δεν “κόβει” το game τους.

PbP mode: Σε αυτή την περίπτωση βλέπεις στην οθόνη τις δύο πηγές εικόνας σε παράθυρα ίδιου μεγέθους, αλλά όχι σε άμεσο διαχωρισμό ολόκληρης της οθόνης στα δύο.

Στη δική μας χρήση δεν παρέστη η ανάγκη για τέτοιου είδους mutlitasking, αλλά στις δοκιμές μας ήταν άμεση και άψογη η ανταπόκριση στις δύο πηγές εικόνας (σύνδεση με PS4).

Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά της Philips 349P7FUBEB είναι η υποδοχή USB Type-C για docking που σου λύνει τα χέρια από πολλές πλευρές, με κορυφαίο, ίσως, ότι μπορείς να συνδέσεις laptop για να τροφοδοτείται απευθείας από αυτό (αν φυσικά προσφέρει το laptop αυτή τη δυνατότητα) γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ακαταστασία και την ταλαιπωρία των πολλών καλωδίων.

Στο κομμάτι της εργασίας είναι προφανές ότι αποκτάς μπόλικο χώρο για να έχεις ανοικτά πολλά παράθυρα σε ικανοποιητικό μέγεθος, ώστε να αποφεύγεις το πήγαινε-έλα από εφαρμογή σε εφαρμογή. Η απόδοση των χρωμάτων είναι ικανοποιητική, αλλά είναι αλήθεια ότι παρατηρήσαμε να υπάρχει διαφορά στο ίδιο χρώμα από την επάνω στην κάτω πλευρά (δηλαδή σαν gradient) σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι πάντοτε. Μπορεί να χρειαζόταν κάποια περαιτέρω ρύθμιση και να λυνόταν το πρόβλημα, ωστόσο, από τη στιγμή που δεν ήταν κάτι σταθερό το αφήσαμε να περάσει έτσι.

Στο κομμάτι του gaming η απόδοση ήταν αξιοπρεπέστατη, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μια οθόνη που έχει κατασκευαστεί ειδικά για αυτόν τον τομέα. Ένας casual gamer θα μείνει μια χαρά ευχαριστημένος από την εμπειρία gaming και πρακτικά καλύπτει και αυτήν την ανάγκη για τον χρήστη που θέλει μια οθόνη πρώτιστα για τη δουλειά του, αλλά να μην βγάζει τα μάτια του εάν θέλει να παίξει ένα παιχνίδι.

Συμπέρασμα

Η Philips 349P7FUBEB σου προσφέρει αυτό που υπόσχεται. Άπλετο χώρο για να εργαστείς, μια καθηλωτική εμπειρία όταν παρακολουθείς videos και μια ικανοποιητική απόδοση για τα video games. Είναι από τις πιο αξιόλογες επιλογές σε αυτήν την κατηγορία UltraWide curved οθονών, με ενδιαφέρουσες λειτουργίες, χρήσιμες τεχνολογίες, πληθώρα υποδοχών και κερασάκι στην τούρτα το USB Type-C docking. Με τιμή κοντά στα €800 προφανώς δεν προορίζεται για τον καθένα, αλλά κυρίως στους επαγγελματίες χρήστες που βάζουν και μια δόση gaming στη ζωή τους.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Samsung Odyssey Ark: Η πρώτη κυρτή οθόνη gaming 55'' διαθέσιμη παγκοσμίως

17 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Η Samsung ανακοίνωσε την παγκόσμια κυκλοφορία του Odyssey Ark, της πρώτης κυρτής οθόνης gaming 55 ιντσών και βαθμό καμπυλότητας 1000R στον κόσμο, εισάγοντας μια εντελώς καινούργια μορφή τεχνολογίας στην ...

AOC V5 Series: Νέες οικιακές οθόνες για κάθε ανάγκη από €269

27 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Η εξειδικευμένη στις οθόνες AOC, ανακοινώνει τις νέες οθόνες της σειράς V5, ιδανικές για οικιακούς χρήστες ή μαθητές που θέλουν να αναβαθμίσουν την οθόνη του οικιακού τους γραφείου με στιλ: Τα μοντέλα της ...

AOC GAMING U28G2XU2: Το 4Κ gaming γίνεται ακόμα πιο προσιτό

12 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Η AGON by AOC– μια από τις κορυφαίες μάρκες οθονών gaming και αξεσουάρ πληροφορικής στον κόσμο – παρουσιάζει την AOC GAMING U28G2XU2, μια νέα οθόνη 28”, διάδοχο της U28G2XU. Χάρη στον απίστευτα γρήγορο ρυθμό ...

Philips 34E1C5600HE: Νέο μοντέλο ιδανικό για τηλεργασία

29 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Ένα νέο μοντέλο έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο της Philips Monitors – ένα μοντέλο που πληροί όλα τις νέες προδιαγραφές για βίντεο κλήσεις: η Philips 34E1C5600HE. Αυτό το μοντέλο της Philips ...

INZONE: Το νέο brand για οθόνες και gaming περιφερειακά της Sony

29 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η Sony ανακοίνωσε την INZONE – ένα νέο brand gaming περιφερειακών για PC gamers, που οξύνει τις αισθήσεις τους και μεγιστοποιεί τις ικανότητές τους. Οι οθόνες INZONE διαθέτουν απίστευτη, υψηλής ανάλυσης ...

Samsung ViewFinity S8: Η νέα σειρά οθονών για επαγγελματίες χρήστες

21 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η Samsung ανακοίνωσε σήμερα την παγκόσμια κυκλοφορία της ViewFinity S8 (S80PB), της οθόνης υψηλής ανάλυσης που δημιουργήθηκε ειδικά για τους δημιουργικούς επαγγελματίες, όπως δημιουργούς περιεχομένου, γραφίστες...

AOC AGON PRO AG344UXM: Η νέα ultrawide Mini LED οθόνη 34'' για απαιτητικούς gamers

16 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η AGON by AOC παρουσιάζει την AGON PRO AG344UXM, μια υπερευρεία οθόνη 34” με εκπληκτικά χαρακτηριστικά: οπίσθιο φωτισμό MiniLED με 1152 διαβαθμίσεις της έντασης για να επιτύχετε εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο ...

HP Z Series: Τα νέα πανίσχυρα laptops και οθόνες της εταιρείας

14 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η HP Inc. ανακοίνωσε τα νέα mobile workstations ZBook, HP ZBook Studio G9 και HP ZBook Fury G9, δύο νέες οθόνες Z, το νέο docking station Thunderbolt G4 καθώς και εργαλεία που βοηθούν στην επιτάχυνση της ...

Philips 5000 Series: Δύο νέες οθόνες για εργασία και gaming

09 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Μεταξύ των πιο πρόσφατων και των διαχρονικών μοντέλων της Philips, η σειρά 5000 καλωσορίζει δύο νέα προϊόντα που έρχονται να υποστηρίξουν όλους τους χρήστες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και κατά τον ...

Samsung Odyssey Neo G8: Το πρώτο 4K gaming monitor στον κόσμο με panel 240Hz

06 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η Samsung ανακοίνωσε την παγκόσμια διαθεσιμότητα της σειράς gaming monitors για το 2022, Odyssey G85NB, G75NB και G40B, ενισχύοντας την ηγετική θέση του μοντέλου στην αγορά, για παροχή ακόμη πιο καθηλωτικής και...

Loader
techgear_icon