up_icon
Gaming PlayStation Sony

PlayStation 5: Επίσημη παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών

18 Μαρτίου 2020 Christos Elpidis

PlayStation 5: Επίσημη παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών

Ξεκινά σε λίγα λεπτά η παρουσίαση του PlayStation 5 και έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί παρέα τις εξαγγελίες του Mark Cerny για τη νέα παιχνιδοκονσόλα!

Ο Mark Cerny παρουσιάζει το όραμα της Sony για την επόμενη γενιά της παιχνιδοκονσόλας της, με την οποία θέλει να διατηρήσει το πνεύμα των δημιουργιών της από την πρώτη γενιά προσφέροντας κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα προσέχει τον σχεδιασμό για να κάνει τη ζωή των developers όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Αυτό μεταφράζεται σε απόλυτη πρόσβαση στις δυνατότητες των CPU, GPU και του αποθηκευτικού χώρου με σκοπό να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες για τον τελικό gamer.

ps5-power.jpg

PlayStation 5 - Hardware

Εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζουμε ότι το PlayStation 5 διαθέτει έναν νεό custom made επεξεργαστή AMD Zen 2 με οκτώ πυρήνες και 16 threads που μπορούν να χρονιστούν σε συχνότητα έως 3.5GHz ο καθένας. Ο Cerny τόνισε ότι μπαίνει “κόφτης” σε αυτές τις συχνότητες ανάλογα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, αλλά τα 3.5GHz είναι η τυπική ταχύτητα που υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο επεξεργαστής γραφικών είναι επίσης custom-made AMD RDNA 2 με 36 πυρήνες χρονισμένους σε συχνότητα 2.23GHz (και πάλι με “κόφτη), με αποτέλεσμα η συνολική απόδοση να φτάνει τα 10.28teraflops. Τα 2.23GHz είναι το όριο και ταυτόχρονα η τυπική ταχύτητα λειτουργίας, επομένως, μπορεί να πέσει σε χαμηλότερο επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού. Η Sony σημειώνει ότι ο custom-made επεξεργαστής γραφικών περιλαμβάνει πολύ περισσότερα transistor στον ίδιο χώρο (62% περισσότερα από το PS4) με αποτέλεσμα οι 36 πυρήνες του PS5 να αντιστοιχούν τελικά σε 58 πυρήνες του PS4, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν σε διπλάσια συχνότητα.

Ο κ. Cerny τόνισε ιδιαίτερα τη δυνατότητα του PS5 να λειτουργεί σε μεταβαλλομένες συχνότητες, δίνοντας τη χαρακτηριστική ονομασία “boost” και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την έννοια που γνωρίζουμε από τις CPUs και GPUs. Η μέγιστη απόδοση του PS5 δεν συνδέεται άμεσα με τη θερμοκρασία στο περιβάλλον και εγγυώνται ότι η κάθε κονσόλα θα προσφέρει την ίδια απόδοση κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το boost λειτουργεί περίπου με αυτόν τον τρόπο. Η λειτουργία του PS5 βασίζεται σε μια σταθερή παροχή ισχύος που συνδέεται άμεσα με τα θερμικά όρια που θέτει το σύστημα ψύξης. Αντί να λειτουργεί με σταθερές τις συχνότητες των CPU και GPU, κρατά σταθερή μια δεδομένη ισχύ και διαφοροποιεί τις συχνότητες των πυρήνων ανάλογα με το φορτίο που καλούνται να επεξεργαστούν. Η παρατήρηση αυτών των παραμέτρων γίνεται με τη βοήθεια ενός εσωτερικού monitor που αναλύει το φορτίο της CPU και της GPU, και ρυθμίζει ανάλογα τις συχνότητές τους. Επίσης, χάριν στην τεχνολογία SmartShift της AMD, εάν περισσεύει ισχύς από τις CPU και GPU, τότε διοχετεύεται για την περαιτέρω βελτίωση της ανάλυσης.

Για όσους αναρωτιούνται για το σύστημα ψύξης που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία για όλα τα παραπάνω, ο Cerny δεσμεύτηκε ότι θα πουν περισσότερα αργότερα και υποσχέθηκε ότι θα μας αρέσει αυτό που έχουν ετοιμάσει οι μηχανικοί της εταιρείας.

ps5-ssd-speed.jpg

PlayStation 5 - Επεξεργασία γραφικών

Στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών για την επεξεργασία γραφικών, ο κ. Cerny μίλησε για τη νέα Geometry Engine που θα δώσει στους developers απαράμιλλο έλεγχο στα τρίγωνα και σε άλλα θεμελιώδη στοιχεία, ενώ για την τεχνολογία Ray Tracing έκανε λόγο ότι θα είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που θα δούμε στη νέα γενιά GPUs της AMD για Windows PCs. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι όλη αυτή η ποιότητα δεν θα ζορίζει καθόλου το PS5 και μάλιστα δήλωσε πως έχει δει παιχνίδι του PS5 με ενεργή την τεχνολογία Ray Tracing σε πολύπλοκες animated σκηνές χωρίς κανένα σοβαρό “κόστος” στη λειτουργία της παιχνιδοκονσόλας.

PlayStation 5 - Αποθηκευτικός χώρος SSD

Όπως παραδέχτηκε ο Mark Cerny, μία από τις μεγαλύτερες απαιτήσεις (αν όχι η μεγαλύτερη) των developers σε όλο τον κόσμο ήταν να ενσωματωθεί στο PlayStation 5 αποθηκευτικός χώρος SSD. Η Sony όχι μόνο τους άκουσε, αλλά έχει υπόσχεται θαύματα στον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά στο θέμα της ταχύτητας φόρτωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2GB δεδομένων μπορούν να φορτώσουν μέσα σε μόλις 1/4 του δευτερολέπτου!

Για να το καταφέρει αυτό, η Sony χρησιμοποιεί μια custom-made μνήμη flash που “κουμπώνει” στον SSD χωρητικότητας 825GB μέσω διεπαφής 12 καναλιών, έτσι ώστε η μεταφορά δεδομένων να γίνεται με ταχύτητα 5.5GB το δευτερόλεπτο.

Αν σας φαίνονται λίγα τα 825GB του ενσωματωμένου SSD, το ευχάριστο είναι ότι το PS5 υποστηρίζει τη δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικής μονάδας SSD 1TB ή 2TB με δυνατότητα να τρέχεις τα παιχνίδια απευθείας από αυτές, αλλά προφανώς όχι με τους χρόνους φόρτωσης που είδαμε προηγουμένως.

Η υπόσχεση της Sony είναι ότι τα παιχνίδια θα φορτώνουν 100 φορές πιο γρήγορα από το PS4...

ps5-compatibility.jpg

PlayStation 5 - Ήχος

Αρκετή κουβέντα έγινε και το νέο σύστημα ήχου του PlayStation 5, ένας τομέας που χωλαίνει το PS4, όπως παραδέχτηκε ο Mark Cerny. Η εταιρεία ενσωμάτωσε τη νέα Tempest Engine που σύμφωνα με τον Cerny θα δώσει στον gamer την αίσθηση πως βρίσκεται στη μέση της ντουζιέρας και θα ακούει να πέφτουν ξεχωριστά οι σταγόνες γύρω του. Με αυτό το γλαφυρό παράδειγμα θέλει να τονίσει ότι θα αντιλαμβάνεσαι την κατεύθυνση και την απόσταση οποιασδήποτε κίνησης αντικειμένου στα παιχνίδια, ακόμη και να χρησιμοποιείς ένα απλό ζευγάρι ακουστικών. Προφανώς, η εμπειρία θα είναι σημαντικά αναβαθμισμένη εάν έχεις στη διάθεση σου ένα προηγμένο σύστημα ήχου συνδεδεμένο στην τηλεόραση σου.

Αυτά τα ολίγα για την ώρα. Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα περισσότερες αποκαλύψεις για το PlayStation 5 και επιτέλους να δούμε μια πραγματική εικόνα του!

PlayStation 5 - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

PlayStation 5
CPU 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)
GPU 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)
GPU Architecture Custom RDNA 2
Memory/Interface 16GB GDDR6/256-bit
Memory Bandwidth 448GB/s
Internal Storage Custom 825GB SSD
IO Throughput 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
Expandable Storage NVMe SSD Slot
External Storage USB HDD Support
Optical Drive 4K UHD Blu-ray Drive


Πότε θα κυκλοφορήσει το PlayStation 5

Αν δεν προκύψουν προβλήματα στην παραγωγή λόγω του κορωνοϊού, το PlayStation 5 θα είναι διαθέσιμο στην αγορά κατά το Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2020.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

PS5 Pro: Νέες φήμες για παρουσίαση τον προσεχή Απρίλιο

23 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 2 χρόνια για να καταφέρει η Sony να επιλύσει τα προβλήματα στην παραγωγή και την διανομή του PS5, αλλά οι φήμες για την παρουσίαση ενός PS5 Pro οργιάζουν και πάλι. Σύμφωνα...

Returnal: Ημερομηνία κυκλοφορίας για PC και απαιτήσεις συστήματος

19 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Τον περασμένο μήνα η Sony επιβεβαίωσε την κυκλοφορία του εξαιρετικού Returnal για Windows PC και πλέον έχουμε την ακριβή ημερομηνία του λανσαρίσματος, καθώς και τις απαιτήσεις συστήματος για να απολαύσουμε ένα ...

The Last of Us Part 1 Review: Ουσιαστικό remake - αριστούργημα, αλλά με μια ένσταση

16 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Οι φανατικοί του binge watching και φυσικά οι gamers περίμεναν πως και πως την πρεμιέρα της τηλεοπτικής μεταφοράς του The Last of Us στην υπηρεσία HBO Max για να διαπιστώσουν αν είχαν βάση τα διθυραμβικά ...

The Last of Us: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ξαφρίζουν τα πορτοφόλια των fans

12 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Το "The Last of Us", μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές – η οποία βασίζεται στο ομώνυμο παιχνίδι του PlayStation - θα κυκλοφορήσει τελικά από το HBO στις 15 Ιανουαρίου του 2023. Αντιλαμβανόμενοι πως με την...

Project Leonardo: Το νέο τηλεχειριστήριο του PS5 για ανθρώπους με αναπηρίες

05 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Η Sony παρουσίασε επίσημα στο CES 2023 το Project Leonardo, ένα νέο τηλεχειριστήριο με ιδιαίτερο σχεδιασμό για το PS5 που προορίζεται για ανθρώπους με διάφορες αναπηρίες, έτσι ώστε να έχουν και αυτοί την ...

PS Plus: Πολύ δυνατά τα δωρεάν games για τον Ιανουάριο

28 Δεκεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Sony αποκάλυψε τα δωρεάν games που θα μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι συνδρομητές της υπηρεσίας PS Plus για το μήνα Ιανουάριο. Η χρονιά ξεκινά πολύ δυνατά με τα Star Wars Jedi: Fallen Order, Fallout 76 και ...

The Last of Us Part 1: Η ημερομηνία κυκλοφορίας του remake για PCs

09 Δεκεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Sony ανακοίνωσε στην εκδήλωση The Game Awards 2022 την ημερομηνία κυκλοφορία του The Last of Us Part 1 - Remake για Windows PC, και αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη έκδοση ήθελε αρκετά περισσότερη δουλειά για...

Death Stranding 2: Ανακοινώθηκε επίσημα, δείτε το πρώτο trailer

09 Δεκεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Πληθώρα ανακοινώσεων και αποκαλύψεων στην εκδήλωση The Game Awards 2022 που διεξήχθη τα ξημερώματα και μία από αυτές που ξεχώρισαν ήταν σαφέστατα το Death Stranding 2 της Kojima Productions, το sequel του ...

Ψήφισε τα καλύτερα PlayStation games του 2022

08 Δεκεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η προσοχή της gaming κοινότητας είναι σαφέστατα στραμμένη στην σημερινή εκδήλωση The Game Awards 2022 του Geoff Keighley, όπου αναμένονται οι βραβεύσεις των κορυφαίων games της χρονιάς, αποκαλύψεις για νέους ...

PS Plus: Σπουδαία τα δωρεάν games του Δεκεμβρίου

01 Δεκεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Σπουδαίος μήνας ο Δεκέμβριος για τους συνδρομητές της υπηρεσίας PS Plus, καθώς η Sony προσφέρει δωρεάν 3 εξαιρετικά games (ή μάλλον 5) που θα είναι διαθέσιμα από τις 6 Δεκεμβρίου 2022. Ξεχωρίζει φυσικά το Mass...

Loader
please wait
techgear_icon