up_icon
Gaming PlayStation Sony

PlayStation 5: Επίσημη παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών

18 Μαρτίου 2020 Christos Elpidis

PlayStation 5: Επίσημη παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών

Ξεκινά σε λίγα λεπτά η παρουσίαση του PlayStation 5 και έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί παρέα τις εξαγγελίες του Mark Cerny για τη νέα παιχνιδοκονσόλα!

Ο Mark Cerny παρουσιάζει το όραμα της Sony για την επόμενη γενιά της παιχνιδοκονσόλας της, με την οποία θέλει να διατηρήσει το πνεύμα των δημιουργιών της από την πρώτη γενιά προσφέροντας κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα προσέχει τον σχεδιασμό για να κάνει τη ζωή των developers όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Αυτό μεταφράζεται σε απόλυτη πρόσβαση στις δυνατότητες των CPU, GPU και του αποθηκευτικού χώρου με σκοπό να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες για τον τελικό gamer.

ps5-power.jpg

PlayStation 5 - Hardware

Εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζουμε ότι το PlayStation 5 διαθέτει έναν νεό custom made επεξεργαστή AMD Zen 2 με οκτώ πυρήνες και 16 threads που μπορούν να χρονιστούν σε συχνότητα έως 3.5GHz ο καθένας. Ο Cerny τόνισε ότι μπαίνει “κόφτης” σε αυτές τις συχνότητες ανάλογα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, αλλά τα 3.5GHz είναι η τυπική ταχύτητα που υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο επεξεργαστής γραφικών είναι επίσης custom-made AMD RDNA 2 με 36 πυρήνες χρονισμένους σε συχνότητα 2.23GHz (και πάλι με “κόφτη), με αποτέλεσμα η συνολική απόδοση να φτάνει τα 10.28teraflops. Τα 2.23GHz είναι το όριο και ταυτόχρονα η τυπική ταχύτητα λειτουργίας, επομένως, μπορεί να πέσει σε χαμηλότερο επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού. Η Sony σημειώνει ότι ο custom-made επεξεργαστής γραφικών περιλαμβάνει πολύ περισσότερα transistor στον ίδιο χώρο (62% περισσότερα από το PS4) με αποτέλεσμα οι 36 πυρήνες του PS5 να αντιστοιχούν τελικά σε 58 πυρήνες του PS4, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν σε διπλάσια συχνότητα.

Ο κ. Cerny τόνισε ιδιαίτερα τη δυνατότητα του PS5 να λειτουργεί σε μεταβαλλομένες συχνότητες, δίνοντας τη χαρακτηριστική ονομασία “boost” και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την έννοια που γνωρίζουμε από τις CPUs και GPUs. Η μέγιστη απόδοση του PS5 δεν συνδέεται άμεσα με τη θερμοκρασία στο περιβάλλον και εγγυώνται ότι η κάθε κονσόλα θα προσφέρει την ίδια απόδοση κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το boost λειτουργεί περίπου με αυτόν τον τρόπο. Η λειτουργία του PS5 βασίζεται σε μια σταθερή παροχή ισχύος που συνδέεται άμεσα με τα θερμικά όρια που θέτει το σύστημα ψύξης. Αντί να λειτουργεί με σταθερές τις συχνότητες των CPU και GPU, κρατά σταθερή μια δεδομένη ισχύ και διαφοροποιεί τις συχνότητες των πυρήνων ανάλογα με το φορτίο που καλούνται να επεξεργαστούν. Η παρατήρηση αυτών των παραμέτρων γίνεται με τη βοήθεια ενός εσωτερικού monitor που αναλύει το φορτίο της CPU και της GPU, και ρυθμίζει ανάλογα τις συχνότητές τους. Επίσης, χάριν στην τεχνολογία SmartShift της AMD, εάν περισσεύει ισχύς από τις CPU και GPU, τότε διοχετεύεται για την περαιτέρω βελτίωση της ανάλυσης.

Για όσους αναρωτιούνται για το σύστημα ψύξης που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία για όλα τα παραπάνω, ο Cerny δεσμεύτηκε ότι θα πουν περισσότερα αργότερα και υποσχέθηκε ότι θα μας αρέσει αυτό που έχουν ετοιμάσει οι μηχανικοί της εταιρείας.

ps5-ssd-speed.jpg

PlayStation 5 - Επεξεργασία γραφικών

Στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών για την επεξεργασία γραφικών, ο κ. Cerny μίλησε για τη νέα Geometry Engine που θα δώσει στους developers απαράμιλλο έλεγχο στα τρίγωνα και σε άλλα θεμελιώδη στοιχεία, ενώ για την τεχνολογία Ray Tracing έκανε λόγο ότι θα είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που θα δούμε στη νέα γενιά GPUs της AMD για Windows PCs. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι όλη αυτή η ποιότητα δεν θα ζορίζει καθόλου το PS5 και μάλιστα δήλωσε πως έχει δει παιχνίδι του PS5 με ενεργή την τεχνολογία Ray Tracing σε πολύπλοκες animated σκηνές χωρίς κανένα σοβαρό “κόστος” στη λειτουργία της παιχνιδοκονσόλας.

PlayStation 5 - Αποθηκευτικός χώρος SSD

Όπως παραδέχτηκε ο Mark Cerny, μία από τις μεγαλύτερες απαιτήσεις (αν όχι η μεγαλύτερη) των developers σε όλο τον κόσμο ήταν να ενσωματωθεί στο PlayStation 5 αποθηκευτικός χώρος SSD. Η Sony όχι μόνο τους άκουσε, αλλά έχει υπόσχεται θαύματα στον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά στο θέμα της ταχύτητας φόρτωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2GB δεδομένων μπορούν να φορτώσουν μέσα σε μόλις 1/4 του δευτερολέπτου!

Για να το καταφέρει αυτό, η Sony χρησιμοποιεί μια custom-made μνήμη flash που “κουμπώνει” στον SSD χωρητικότητας 825GB μέσω διεπαφής 12 καναλιών, έτσι ώστε η μεταφορά δεδομένων να γίνεται με ταχύτητα 5.5GB το δευτερόλεπτο.

Αν σας φαίνονται λίγα τα 825GB του ενσωματωμένου SSD, το ευχάριστο είναι ότι το PS5 υποστηρίζει τη δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικής μονάδας SSD 1TB ή 2TB με δυνατότητα να τρέχεις τα παιχνίδια απευθείας από αυτές, αλλά προφανώς όχι με τους χρόνους φόρτωσης που είδαμε προηγουμένως.

Η υπόσχεση της Sony είναι ότι τα παιχνίδια θα φορτώνουν 100 φορές πιο γρήγορα από το PS4...

ps5-compatibility.jpg

PlayStation 5 - Ήχος

Αρκετή κουβέντα έγινε και το νέο σύστημα ήχου του PlayStation 5, ένας τομέας που χωλαίνει το PS4, όπως παραδέχτηκε ο Mark Cerny. Η εταιρεία ενσωμάτωσε τη νέα Tempest Engine που σύμφωνα με τον Cerny θα δώσει στον gamer την αίσθηση πως βρίσκεται στη μέση της ντουζιέρας και θα ακούει να πέφτουν ξεχωριστά οι σταγόνες γύρω του. Με αυτό το γλαφυρό παράδειγμα θέλει να τονίσει ότι θα αντιλαμβάνεσαι την κατεύθυνση και την απόσταση οποιασδήποτε κίνησης αντικειμένου στα παιχνίδια, ακόμη και να χρησιμοποιείς ένα απλό ζευγάρι ακουστικών. Προφανώς, η εμπειρία θα είναι σημαντικά αναβαθμισμένη εάν έχεις στη διάθεση σου ένα προηγμένο σύστημα ήχου συνδεδεμένο στην τηλεόραση σου.

Αυτά τα ολίγα για την ώρα. Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα περισσότερες αποκαλύψεις για το PlayStation 5 και επιτέλους να δούμε μια πραγματική εικόνα του!

PlayStation 5 - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

PlayStation 5
CPU 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)
GPU 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)
GPU Architecture Custom RDNA 2
Memory/Interface 16GB GDDR6/256-bit
Memory Bandwidth 448GB/s
Internal Storage Custom 825GB SSD
IO Throughput 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
Expandable Storage NVMe SSD Slot
External Storage USB HDD Support
Optical Drive 4K UHD Blu-ray Drive


Πότε θα κυκλοφορήσει το PlayStation 5

Αν δεν προκύψουν προβλήματα στην παραγωγή λόγω του κορωνοϊού, το PlayStation 5 θα είναι διαθέσιμο στην αγορά κατά το Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2020.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Sony: Σειρά Horizon Zero Dawn με τη Netflix και God of War με την Amazon!

26 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Η Sony δεν περιμένει μόνο από το PlayStation για να βγάλει κέρδη. Στην πρόσφατη ενημέρωση για τους μετόχους, η εταιρεία αποκάλυψε πως αναμένει κέρδη άνω των $300 εκατ. από τις πωλήσεις των third-party ...

Hogwarts Legacy: Νέο gameplay trailer για τις αποκλειστικότητες του PS5

25 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Μπορεί να μην έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του πολυαναμενόμενου Hogwarts Legacy, αλλά τουλάχιστον έρχεται στη δημοσιότητα νέα υλικό που μας κρατά σε εγρήγορση. Στο νέο gameplay trailer ...

PS Plus: Πρεμιέρα στην Ασία, δείτε όλα τα διαθέσιμα παιχνίδια για κάθε πακέτο

24 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Πρεμιέρα για τη νέα υπηρεσία PS Plus της Sony στην Ασία και από εκεί μαθαίνουμε όλα τα παιχνίδια στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι συνδρομητές των πακέτων PS Plus Extra και PS Plus Premium. Οι λίστες που ...

Νέο PS Plus: Όλα τα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα στο λανσάρισμα και τιμές

16 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Στα τέλη Μαρτίου η Sony είχε ανακοινώσει επίσημα τη νέα υπηρεσία PS Plus, η οποία θα είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας από της 22 Ιουνίου 2022, με σκοπό να ανταγωνιστεί το εξαιρετικό Xbox Game Pass της Microsoft...

PlayStation 5: Πλησιάζει τα 20 εκατ. πωλήσεις

10 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Οι πολύ μεγάλες ελλείψεις σε hardware, λόγω των προβλημάτων στη βιομηχανία των ημιαγωγών, οδήγησαν και την Sony σε μια αρκετά χειρότερη πορεία από αυτήν που υπολόγιζε για το PlayStation 5. Η εταιρεία ανακοίνωσε...

Sony: Σκέφτεται και αυτή να ενσωματώσει διαφημίσεις στα δωρεάν games του PlayStation

29 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Πριν από μερικές ημέρες μια αναφορά της ιστοσελίδας Business Insider αποκάλυπτε πως η Microsoft σκέφτεται να ενσωματώσει διαφημίσεις στα δωρεάν παιχνίδια του Xbox, με τη μορφή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ...

PS Plus: Υποχρεωτικά trials για όλα τα παιχνίδια που κοστίζουν πάνω από €33

28 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της νέας υπηρεσίας PS Plus, η Sony τόνισε πως όσοι επιλέξουν το πακέτο PS Plus Premium θα έχουν πρόσβαση σε demos παιχνιδιών προκειμένου να τα δοκιμάσουν και έπειτα να αποφασίσουν αν...

PS Plus: Με FIFA 22 τα δωρεάν games του Μαΐου

27 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Η Sony επιβεβαίωσε πλήρως τη διαρροή των δωρεάν παιχνιδιών για τους συνδρομητές της υπηρεσίας PS Plus το μήνα Μάιο, ανακοινώνοντας επίσημα ότι από τις 3 Μαΐου 2022 θα μπορούν να αποκτήσουν εντελώς δωρεάν τα ...

Sony: Σύστησε την Preservation Team, λογικά για να «σώσει» τα παλιά games

26 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την διατήρηση των παλαιότερων video games και τη δυνατότητα να τα παίζουμε στις παιχνιδοκονσόλες νέας γενιάς, γι΄ αυτό είδαμε τόσο τη Microsoft, όσο και τις Nintendo ...

Sony: Φέρνει το VRR στο PlayStation 5 αυτήν την εβδομάδα

26 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Από τα τέλη του περασμένου μήνα η Sony είχε προαναγγείλει τον ερχομό του VRR (Variable Refresh Rate) στο PlayStation 5 και από αυτήν την εβδομάδα ξεκινά το λανσάρισμα της λειτουργίας για τους κατόχους της ...

Loader
techgear_icon