Princess Elisabeth: Το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί στον κόσμο [Video]

Ο πρώτος από τους 23 υδατοστεγείς θαλάμους - πυλώνες για το νησί Princess Elisabeth, το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί στον κόσμο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το Princess Elisabeth Island θα είναι ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη θάλασσα που θα συνδέει υπεράκτια αιολικά πάρκα με την ηπειρωτική χώρα του Βελγίου και θα χρησιμεύσει επίσης ως κόμβος για μελλοντικές διασυνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία. Ο βελγικός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Elia είναι ο κατασκευαστής του έργου.

Οι υδατοστεγείς θάλαμοι 20.000 τόνων που θα αποτελέσουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ενεργειακού νησιού, κατασκευάζονται στο εργοτάξιο του ομίλου Jan De Nul και της DEME στο Vlissingen της Ολλανδίας. Η κατασκευή ενός τέτοιου θαλάμου διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Η διαδικασία παραγωγής χωρίζεται σε πέντε στάδια των 20 ημερών, ενώ η μετακίνηση τους μεταξύ των διαφόρων εργοταξίων γίνεται με τη χρήση "ραγών, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου έξι ώρες.

Όταν οι θάλαμοι θα είναι έτοιμοι, ένα ημιβυθιζόμενο σκάφος θα τα μεταφέρει πιο κάτω στο λιμάνι, όπου θα αποθηκευτούν προσωρινά στο νερό. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην τελική τους θέση στη Βόρεια Θάλασσα αυτό το καλοκαίρι, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Η νήσος Princess Elisabeth αποτελεί μέρος της ευρύτερης ζώνης Princess Elisabeth Zone, ενός μελλοντικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 3,5 γιγαβάτ (GW) στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 45 χιλιόμετρα από τις βελγικές ακτές. Το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί στον κόσμο θα λαμβάνει ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, η οποία στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης και θα διανέμεται στην ηπειρωτική χώρα του Βελγίου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ενεργειακό νησί θα συνδυάζει τόσο το συνεχές ρεύμα (HVDC) όσο και το εναλλασσόμενο ρεύμα (HVAC).

Η ενεργειακή νησίδα θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026, όταν θα αρχίσει να εγκαθίσταται ο ηλεκτρικός εξοπλισμός. Το νησί Princess Elisabeth αναμένεται να είναι πλήρως συνδεδεμένο με όλα τα αιολικά πάρκα και την ηπειρωτική χώρα μέχρι το 2030.

Loading