Πρώην στέλεχος της ByteDance αναφέρει ότι το ΚΚ Κίνας είχε πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok

Το TikTok εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, όπως και άλλων χωρών, διότι εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και την εθνική ασφάλεια, και σίγουρα οι τελευταίες αποκαλύψεις πρώην ηγετικού στελέχους της «μαμάς» ByteDance δεν βοηθούν ιδιαίτερα το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, ο Yintao Yu ισχυρίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του San Francisco πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok που αποθηκευόταν σε data center στις ΗΠΑ την περίοδο 2017-2018, και ταυτόχρονα πιστεύει πως το TikTok αποτέλεσε πολύ χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας για την κυβέρνηση της Κίνας.

Ο Yu εργαζόταν ως επικεφαλής του τμήματος Engineering της ByteDance στις ΗΠΑ και δήλωσε πως το ΚΚ Κίνας είχε στήσει ξεχωριστή ομάδα που εργαζόταν μέσα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Πεκίνο και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη προώθηση των κομμουνιστικών αξιών μέσω του TikTok.

Η αγωγή που εξετάζεται από το δικαστήριο κάνει λόγο για προώθηση εθνικιστικού περιεχομένου που βοήθησε την ByteDance να αυξήσει την ροή χρηστών στις ιστοσελίδες και παράλληλα να ενισχύσει τις προσπάθειες του ΚΚ Κίνας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το τελευταίο είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ από μια «κερκόπορτα» στον πηγαίο κώδικα του TikTok.

Συνεχίζοντας, ο Yu ανέφερε ότι η ByteDance γνώριζε τις δραστηριότητες της κυβέρνησης της Κίνας αλλά δεν έκλεισε την «κερκόπορτα» από την διεθνή έκδοση του TikTok διότι φοβόταν κυρώσεις που ίσως οδηγούσαν σε απαγόρευση των εφαρμογών της από τη χώρα.

Η αντίδραση της ByteDance στην κατάθεση του Yu ήταν η αναμενόμενη. Η εταιρεία αρνείται όλα τα σενάρια που τη θέλουν να μοιράζεται δεδομένα των χρηστών με το ΚΚ Κίνας και θεωρεί πλήρως αβάσιμες τις δηλώσεις του πρώην στελέχους της.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την απόφαση που θα πάρουν τα δικαστήρια στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται η έκβαση της υπόθεσης να επηρεάσει συνολικά τη λειτουργία του TikTok σε παγκόσμιο επίπεδο.

[via]

Loading