Project Loon: Οριστικό τέλος για το φιλόδοξο σχέδιο παροχής Internet με αερόστατα

Κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησε ένας άτυπος αγώνας των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να βρουν τρόπους ώστε να παρέχουν πρόσβαση στο Internet σε απομακρυσμένες περιοχές και γενικότερα σε χώρες με υποτυπώδεις ή μηδαμινές υποδομές δικτύων.

Η Google είχε αποφασίσει να στηρίξει το Project Loon, ένα δίκτυο από αερόστατα που θα αιωρούνται στο ύψος της στρατόσφαιρας για να υποστηρίξουν τις συνδέσεις των χρηστών. Μέσα στα χρόνια που πέρασαν, η εταιρεία πραγματοποίησε αρκετές δοκιμές σε δύσβατες περιοχές και μάλιστα μια περιοχή στην Κένυα καλύπτεται πλήρως από το δίκτυο των αερόστατων, παρόλα αυτά, η “μαμά” Alphabet αποφάσισε να διακόψει οριστικά την ανάπτυξη του project διότι “δεν είναι εμπορικά βιώσιμο”.

Παρά την αρνητική τροπή της ιστορίας, η Alphabet αρνείται να χαρακτηρίσει το Project Loon ως αποτυχημένο, καθώς μέσα από αυτό δοκιμάστηκαν τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλα projects. Για παράδειγμα, το οπτικό ευρυζωνικό δίκτυο 20Gbps+ που πρωτοχρησιμοποιήθηκε για την επικοινωνία μεταξύ των αερόστατων στην στρατόσφαιρα, αποτελεί κεντρικό κομμάτι του Project Taara που προσφέρει πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες Internet στην Υποσαχάρια Αφρική και με χαμηλό κόστος.

Αυτή την περίοδο, η πιο ελπιδοφόρα λύση για την πρόσβαση στο Internet από οπουδήποτε στον κόσμο φαίνεται ότι είναι το Starlink της SpaceX, το οποίο υπόσχεται ταχύτητες 50-150Mbps όταν υλοποιηθεί πλήρως, αν και για την ώρα είναι αρκετά ακριβό.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[Loon]

Loading