Project Natick: Επιτυχημένη η διετής δοκιμή για το υποβρύχιο data center της Microsoft

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που η Microsoft έθεσε σε λειτουργία το Project Natick, δηλαδή το υποβρύχιο data center που βυθίστηκε κοντά στην ακτή των νήσων Orkney στην Σκωτία, και η εταιρεία ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές του ανασύροντας το στην επιφάνεια για να ελέγξει την κατάσταση του.

Το Project Natick περιλαμβάνει μέσα του 864 servers και διαθέτει αποθηκευμένα 27.6 PB δεδομένων (petabytes). Στόχος των δοκιμών ήταν να αποδείξει η Microsoft πως μπορεί σχεδόν άμεσα να στήσει νέα data centers κάτω από τη θάλασσα (το συγκεκριμένο τοποθετήθηκε σε βάθος περίπου 35 μέτρων), τα οποία θα είναι πολύ πιο αποδοτικά, πιο αξιόπιστα και πιο οικονομικά σε κατανάλωση ενέργειας από τις επίγειες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, το Project Natick εμφάνισε μόλις το 1/8 των κλασικών βλαβών ενός επίγειου data center, επομένως, είναι δραματικά μεγαλύτερη η αξιοπιστία του παρά το γεγονός ότι σε περίπτωση βλάβης δεν είναι εφικτή η παρέμβαση για την επιδιόρθωση του.

Στα επίγεια data centers παρουσιάζονται συχνά προβλήματα λόγω των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δηλαδή παράγοντες που δεν εμφανίζουν σημαντικές μεταβολές σε ένα υποβρύχιο data center. Με την επιτυχημένη και σχετικά εύκολη ανάκτηση του Project Natick, ανοίγει ο δρόμος για να δούμε ολοένα και περισσότερα υποβρύχια data centers μέσα στα επόμενα χρόνια.

Photo Gallery

Loading