Project Natick: Ξεκίνησε η λειτουργία του πρωτοποριακού υποθαλάσσιου data center της Microsoft [Video]

Η Microsoft τοποθέτησε ένα πρωτοποριακό κέντρο δεδομένων (data center) σε μορφή υποβρυχίου κάτω από τη θάλασσα κοντά στην ακτή των νήσων Orkney στην Σκωτία. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ με το όνομα Project Natick.

Το πείραμα ερευνά εάν η επεξεργασία δεδομένων κάτω από τη θάλασσα μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση, καθιστώντας την πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, διότι η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού θα μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη του data center. Η διαδικασία θα διαρκέσει για περίπου 100 ημέρες.

Σκοπός του Project Natick, εκτός της εξοικονόμησης ενέργειας, είναι και η βελτίωση της ταχύτητας του Internet, καθώς “σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου ζει δίπλα σε μεγάλες ποσότητες νερού” όπως ανέφερε η Cindy Rose της Microsoft. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι ομαλότερο και γρηγορότερο web browsing, video streaming και gaming.

Αν και το Project Natick βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, στόχος της Microsoft είναι η εφαρμογή του σε όλο τον κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται επίβλεψη του υποβρυχίου data center για έως και 10 χρόνια!

 

[via]

Loading