Project Silica: Το απίστευτα ανθεκτικό και compact μέσο αποθήκευσης της Microsoft

Η ανάγκη αρχειοθέτησης των…πεπραγμένων της Ανθρωπότητας με ασφάλεια και ανθεκτικότητα για τις επόμενες γενιές, οδήγησε τη Microsoft στη δημιουργία ενός νέου μέσου αποθήκευσης που θα μπορέσει να εκπληρώσει και τους δύο στόχους. Πρόκειται για το Project Silica, ένα μικρό κομμάτι γυαλί χαλαζία σε μέγεθος σουβέρ (7.5 x 7.5 x 0.2cm), στο οποίο κατάφερε να αποθηκεύσει ολόκληρο το original Superman: The Movie (1976) της Warner Bros.

Η εγχάραξη έγινε με τη χρήση ταχύτατου laser και τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης. Το laser κωδικοποιεί τα δεδομένα δημιουργώντας οπές και παραμορφώσεις σε τρισδιάστατα στρώματα κλίμακας νανομέτρων μέσα στο γυαλι, το οποίο σε αυτή τη φάση μπορεί να χωρέσει έως 100 τέτοια στρώματα (γνωστά και ως voxels). Η ανάγνωση αυτών των δεδομένων γίνεται με πολωμένο φως που διαπερνά το γυαλί, αποκωδικοποιεί την πληροφορία και την αποδίδει με τη βοήθεια αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

Η επιλογή της ταινίας Superman έγινε ως υπόδειξη της ανθεκτικότητας του Project Silica. Όπως ο Superman είναι άτρωτος, έτσι και το Project Silica αντέχει σε βρασμό, γρατζουνιές, απομαγνητισμό, μικροκύματα, ακραίες θερμοκρασίες κλπ. χωρίς να υπάρχει καμία απώλεια των δεδομένων που έχουν εγχαρακτεί στα εσωτερικά voxels.

Αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα πρωτότυπα Project Silica μπορού να χωρέσουν περίπου 80GB πληροφορίας, επομένως, δεν μιλάμε για κάτι συγκλονιστικά μεγάλο, αλλά η εταιρεία θα συνεχίσει την έρευνα της για να δημιουργήσει αντίστοιχες λύσεις πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας. Εάν όλα πάνε καλά, το Project Silica θα αποτελέσει μια κορυφαία λύση για τη διάσωση του αρχείου όχι μόνο των μεγάλων κινηματογραφικών studios, αλλά και βιβλιοθηκών, ραδιοφωνικών σταθμών, βιομηχανιών, στρατού κλπ.

[via]

Loading