Realme 7 Pro Review

Αφού έδειξε τα δόντια της στη μεσαία κατηγορία με τα Realme 6 και Realme 6 Pro, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινέζικη εταιρεία επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο μετά από σχεδόν 6 μήνες με τα Realme 7 και Realme 7 Pro, δύο ακόμη value-for-money smartphones που έρχονται να προσφέρουν στον χρήστη πολλά περισσότερα απ’ όσα υποδηλώνει ενδεχομένως η τιμή τους.

Αυτή την περίοδο δοκιμάζουμε και τα δύο νέα μοντέλα και σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το ελαφρώς ανώτερο Realme 7 Pro που κυκλοφορεί στη χώρα μας στην έκδοση 8GB + 128GB σε τιμή €329.

realme-7-pro-techgear-review-2.jpg

Τι περιλαμβάνει το κουτί

Προκειμένου να προσελκύσει τους καταναλωτές, η Realme φρόντισε να συμπεριλάβει στο κουτί του Realme 7 Pro τον πανίσχυρο φορτιστή 65W που προσφέρει ανεπανάληπτη ταχύτητα στη φόρτιση του, σε αντίθεση με τα μεγάλα ονόματα που ναι μεν υποστηρίζουν υψηλές ταχύτητες φόρτισης, αλλά απαιτούν από τον χρήστη να πληρώσει ξεχωριστά για να απολαύσει αυτήν τη δυνατότητα.

Στο κουτί, λοιπόν, του Realme 7 Pro συμπεριλαμβάνεται ο φορτιστής SuperDart 65W, πλαστική διάφανη προστατευτική θήκη, καλώδιοα USB Type-C και το ειδικό εργαλείο για αφαίρεση της υποδοχής SIM. Ακόμη, η εταιρεία έχει τοποθετήσει εξαρχής προστατευτική μεμβράνη στην οθόνη.

realme-7-pro-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Σε αντίθεση με τον gradient σχεδιασμό στο πίσω μέρος του Realme 6 Pro, το Realme 7 Pro διαθέτει δύο ξεχωριστά ανόμοια τμήματα (ένα φωτεινό και ένα πιο σκούρο) με το μικρότερο από τα δύο να καλύπτει την αριστερή πλευρά όπου και βρίσκεται το ορθογώνιο camera module. Οι διαθέσιμες αποχρώσεις είναι οι Mirror Silver και Mirror Blue και γενικά από πλευράς σχεδιασμού μην περιμένετε κάτι που δεν έχετε ξαναδει.

Το σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό με matte φινίρισμα για να μην αφήνει σημάδια και δαχτυλιές, είναι στιβαρό στο κράτημα και όμορφο στο μάτι, ενώ στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί επικάλυψη Gorilla Glass 3+ για μειωμένο κόστος (σε σύγκριση με το Gorilla Glass 5 του Realme 6 Pro). Δεν αναφέρεται κάποια πιστοποίηση για προστασία από νερό και σκόνη, επομένως, χρειάζεται προσοχή στην καθημερινή χρήση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του είναι μικρότερο από το Realme 6 Pro και με σχετικά μικρό βάρος (182gr).

Στην πρόσοψη παρατηρούμε μικρά bezels και μια μικρότερη οπή επάνω αριστερά για την εμπρόσθια selfie κάμερα, η οποία περιλαμβάνει έναν αισθητήρα αντί για δύο του Realme 6 Pro. Στην ένωση της οθόνης με το επάνω μέρος υπάρχει το ένα από τα δύο ηχεία, στη δεξιά πλευρά το power button με μια λεπτή κίτρινη τσαχπινιά, στην αριστερή πλευρά τα volume buttons και η υποδοχή για κάρτες nanoSIM και microSD, ενώ στην κάτω πλευρά βρίσκουμε υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, υποδοχή USB Type-C και το δεύτερο ηχείο. Στο πίσω μέρος υπάρχει το σχετικά μικρό ορθογώνιο camera module με τέσσερις αισθητήρες και LED flash.

realme-7-pro-techgear-review-1.jpg

Οθόνη

Παραδόξως, η Realme αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τους υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης εικόνας, αλλά επέλεξε Super AMOLED panel αντί LCD με μέγεθος 6.4’’ και ανάλυση FHD+ (2400 x 1080). Από τη μία, λοιπόν, χάνουμε τη “βουτυρένια” αίσθηση των 90Hz, από την άλλη κερδίζουμε σε πιο ζωντανά χρώματα, υψηλότερη φωτεινότητα σε εξωτερικούς χώρους, υψηλότερη αντίθεση, ευρύτερες γωνίες θέασης, λειτουργία Always-On και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη αντί για την ενσωμάτωση του στο πλαϊνό power button.

Όσοι έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τις οθόνες με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz ή 120Hz θα καταλάβουν τη διαφορά στα 60Hz με την πρώτη επαφή, αλλά όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για καιρό τέτοιες οθόνες, δεν θα έχουν κανένα παράπονο από το Realme 7 Pro. Θα θέλαμε σίγουρα τα 90Hz, αλλά δεν γίνεται να τα έχεις όλα σε αυτήν την τιμή και η Realme αποφάσισε να επενδύσει σε ένα καλύτερο panel αντί για τον νέο trend. Η εμπειρία χρήσης, πάντως, είναι ικανοποιητική στην παρακολούθηση videos, στην απόδοση του dark mode, στην πλοήγηση και στο gaming.

realme-7-pro-techgear-review-7.jpg

Hardware - Απόδοση

Ακόμα μία έκπληξη σε αυτόν τον τομέα από τη Realme. Η εταιρεία τοποθέτησε τον ίδιο επεξεργαστή με το Realme 6 Pro, δηλαδή το octa-core Qualcomm Snapdragon 720G SoC, και σε συνδυασμό με τα 8GB μνήμης RAM LPDDDR4x και τον αποθηκευτικό χώρο 128GB UFS 2.1, η συσκευή αποδίδει άψογα για τις διεργασίες του μέσου χρήστη.

Σίγουρα ο αποθηκευτικός χώρος τεχνολογίας UFS 2.1 δεν είναι ό,τι πιο γρήγορο έχουμε δει στη βιομηχανία, αλλά μη ξεχνάμε πως σε αυτήν την κατηγορία δεν μπορείς να έχεις τα προνόμια των premium smartphones. Σε περίπτωση που δεν φτάνει ο χώρος των 128GB, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης με κάρτα microSD έως 256GB, οπότε μπορείς να καλύψεις άνετα τις ανάγκες σου με μικρό κόστος.

Σε πραγματικές συνθήκες δεν αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα με καμιά 10αρια ανοιχτές εφαρμογές και η απόδοση στα games βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο βέβαια.

Σχετικά με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, η ρύθμιση του γίνεται μεν πανεύκολα, ωστόσο, απαιτείται ακρίβεια στην τοποθέτηση του δακτύλου προκειμένου να γίνει η αναγνώριση άμεσα. Θα θέλαμε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα, μιας και το ξεκλείδωμα του smartphone είναι μια ενέργεια που εκτελείς δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να σου ζητά το δακτυλικό αποτύπωμα για να εισέρχεσαι σε συγκεκριμένες εφαρμογές για μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως και η δυνατότητα να φαίνεται σταθερά το εικονίδιο του αποτυπώματος στην οθόνη όταν είναι κλειστή.

Δυνατότητα βιομετρικού ξεκλειδώματος προσφέρεται και με αναγνώριση προσώπου από την εμπρόσθια κάμερα, φυσικά υποστηριζόμενη αποκλειστικά από το λογισμικό του Realme 7 Pro. Όταν ο φωτισμός του χώρου είναι καλός λειτουργεί πολύ καλά, ενώ υπάρχει και η επιλογή να αυξάνεται η φωτεινότητα της οθόνης αυτόματα για να τα καταφέρνεις και στο σκοτάδι (φωτίζει το πρόσωπο σου). Επιπλέον, μπορείς να επιλέξεις αν θα ξεκλειδώνεις απλά τη συσκευή ή αν θα μεταφέρεσαι αυτόματα σε κάποια ανοικτή εφαρμογή, όπως και η επιλογή να αποτρέπει το ξεκλείδωμα εάν έχεις κλειστά τα μάτια για να μην το χρησιμοποιεί κάποιος επάνω σου π.χ. όταν κοιμάσαι.

Στον τομέα του ήχου, το Realme 7 Pro διαθέτει δύο ηχεία stereo με υποστήριξη τεχνολογίας Dolby Atmos, κάτι που δεν συναντάς συχνά σε συσκευές αυτής της κατηγορίας. Ο ήχος είναι αρκετά δυνατός και σε αρκετά καλή ποιότητα ακόμη και στις υψηλές εντάσεις, με καλή ισορροπία μεταξύ των δύο ηχείων όταν παρακολουθείς κάποιο video και στο gaming. Για την αναπαραγωγή μουσικής σαφέστατα δεν μπορείς να περιμένεις την ποιότητα που προσφέρουν τα ακουστικά και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχει υποδοχή 3.5mm για όσους δεν διαθέτουν ασύρματες λύσεις.

realme-7-pro-techgear-review-8.jpg

Αυτονομία - Φόρτιση

Το σημαντικότερο σημείο αναφοράς του Realme 7 Pro δεν είναι άλλο από τον φορτιστή SuperDart ισχύος 65W που συμπεριλαμβάνεται στο κουτί του. Ξεκινώντς από την αυτονομία, να αναφέρουμε ότι η μπαταρία χωρητικότητας 4500mAh προσφέρει τουλάχιστον 1μιση ημέρα με μία φόρτιση σε φυσιολογική χρήση του smartphone, ειδικά εάν έχεις μόνιμα ενεργοποιημένο το καθολικό dark mode του περιβάλλοντος χρήσης Realme UI. Η επιλογή panel 60Hz βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει βελτιστοποιήσεις στη διαχείριση των εφαρμογών και του συστήματος που μεταφράζονται σε πολύ καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά συγκριτικά με τους ανταγωνιστές του. Σημειώστε, πάντως, ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας Always On έχει μια ελαφριά επίπτωση στην αυτονομία, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο σοβαρό.

Σε περίπτωση, πάντως, που χρειαστεί να φορτίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκεί είναι όλα τα λεφτά. Ο φορτιστής SuperDart 65W γεμίζει τη μπαταρία του Realme 7 Pro από 0-100% σε λιγότερο από 45 λεπτά, αλλά αν καίγεσαι για κάτι γρήγορο μέσα σε 15 λεπτά έχεις φτάσει στο 50%!

realme-7-pro-techgear-review-5.jpg

Κάμερες

Με την κλασική συνταγή των τεσσάρων αισθητήρων αποφάσισε να πορευτεί η Realme και στην περίπτωση του Realme 7 Pro, ενώ συγκριτικά με το Realme 6 Pro έχει αλλάξει απλά τον κύριο αισθητήρα (Sony IMX682 Exmor RS αντί του Samsung GW1). Συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος έχουμε 64MP f/1.8 + 8MP f/2.3 ultrawide 119º + 2MP f/2.4 depth + 2MP f/2.4 macro, άρα, μην περιμένετε σοβαρές επιδόσεις σε zoom αφού δεν υπάρχει τηλεφακός.

Στην απόδοση γίναμε για μια ακόμη φορά μάρτυρες της ίδιας κατάστασης που χαρακτηρίζει συνολικά την κατηγορία των €250-350, δηλαδή πολύ καλές λήψεις υπό προϋποθέσεις. Ίσως έχετε βαρεθεί να το διαβάζετε, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στην πλειοψηφία των smartphones και μοιάζει να έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα σε ό,τι αφορά τη mobile Φωτογραφία, με εξαίρεση κάποια gimmicks στην premium κατηγορία.

Με το Realme 7 Pro καταφέραμε να βγάλουμε πολύ καλές φωτογραφίες και videos στο φως της μέρας, με υψηλή καθαρότητα, πλούσια χρώματα και λεπτομέρειες, σωστή αντίθεση και δυναμικό εύρος, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει άμεσα όσο μειώνεται το διαθέσιμο φως. Ειδικά όταν χρησιμοποιείς τον υπερευγώνιο φακό, η λεπτομέρεια πάει περίπατο ακόμη και στο Night mode.

Η υποβοήθηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ικανοποιητική κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά τα αποτελέσματα είναι αρκετά “ψεύτικα” στον μειωμένο φωτισμό. Το ψηφιακό zoom μοιάζει καθαρό μόνο όταν κοιτάς τη λήψη στο smartphone, διότι όταν ανοίγεις τη φωτογραφία στον υπολογιστή έρχεσαι αντιμέτωπος με τη σκληρή αλήθεια και το Night mode απαιτεί πολύ σταθερό χέρι ή τη χρήση τριπόδου για να αποδώσει έστω ικανοποιητικά μια δύσκολη λήψη. Αυτό που μας έκανε ξεκάθαρα δυσάρεστη εντύπωση είναι η απόδοση στις λήψεις macro, καθώς δεν υπάρχει αυτόματη εστίαση και πρέπει να μαντέψεις αν βρίσκεσαι στη σωστή απόσταση των περίπου 4cm για να πετύχεις μια καλή λήψη.

Στην εμπρόσθια κάμερα έχουμε αισθητήρα 32MP f/2.5 που αποδίδει πολύ καλά για selfies και τηλεδιασκέψεις, ενώ υποστηρίζει λήψη Full HD video στα 30fps με σταθεροποίηση της εικόνας, μια τίμια δηλαδή απόδοση για να ανεβάζεις videos σε κοινωνικά δίκτυα. Μιας και είπαμε για videos, η κύρια πίσω κάμερα υποστηρίζει λήψη σε ανάλυση 4K στα 30fps και Full HD στα 30fps με τον υπερευρυγώνιο φακό. Η ποιότητα είναι αρκετά καλή και πάλι χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Δεν γνωρίζουμε αν θα μπορούσε η Realme να κάνει κάτι καλύτερο στον τομέα της κάμερας, αλλά στην τελική αυτό μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την τιμή και είμαστε εντάξει με αυτό.

Λογισμικό

Έχουμε μιλήσει και στα προηγούμενα reviews συσκευών της Realme για το περιβάλλον χρήσης Realme UI, το οποίο είναι αρκετά καθαρό και ταχύτατο, με πολλές επιλογές παραμετροποίησης, καθολικό dark mode και κάποιες ιδιαίτερες λειτουργίες “δανεικές” από άλλα συστήματα που είναι καλοδεχούμενες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι ότι θυμίζει stock Android και δεν κουράζει τον χρήστη με περιττές λειτουργίες, ωστόσο, όποιος έχει τη διάθεση μπορεί να ασχοληθεί με τις beta εκδόσεις νέων λειτουργιών που εμφανίζονται στο realme laboratory από τις ρυθμίσεις της συσκευής. Σημειώστε, πάντως, ότι το Realme 7 Pro τρέχει έκδοση βασισμένη στο Android 10 και όχι στο πιο πρόσφατο Android 11.

Επίλογος

Είναι ξεκάθαρο ότι η Realme επιχειρεί να κινηθεί άκρως επιθετικά στην αγορά λανσάροντας πληθώρα συσκευών με σχετικά προσιτές τιμές, προκειμένου να αφήσει το στίγμα της στην πιο ανταγωνιστική κατηγορία των smartphones. Αυτή η πολιτική, όμως, μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν καταφέρει να κρατήσει σταθερά μια εξελικτική πορεία για τις συσκευές της. Είναι γεγονός ότι περιμέναμε καλύτερα πράγματα σε κάποιους τομείς (βλ. κάμερα, οθόνη) στο Realme 7 Pro, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μια πολύ καλή και οικονομική πρόταση για τον μέσο χρήστη.

Realme 7 Pro

  • Οθόνη 6.4’’ Super AMOLED FHD+ (2400 x 1080, 20:9, Always-On) με επικάλυψη Gorilla Glass 3+
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 720G
  • Μνήμη RAM 8GB LPDDR4x
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB UFS 2.1 (επέκταση με microSD έως 256GB)
  • Κάμερα
    • 64MP f/1.8 PDAF (4K/30fps)
    • 8MP f/2.3 ultrawide 119º (FHD/30fps)
    • 2MP f/2.4 macro
    • 2MP f/2.4 depth
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.5 (FHD/30fps)
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM
  • Ηχεία stereo (Dolby Atmos)
  • WiFi 5, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, 4G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 10 με Realme UI
  • Μπαταρία 4500mAh με φορτιστή SuperDart 65W
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm headphone jack
  • Διαστάσεις 160.9 x 74.3 x 8.7mm
  • Βάρος 182gr
  • SAR 0.73 W/kg (head) / 0.52 W/kg (body)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Photo Gallery

Loading