Right to Repair: Υπερψηφίστηκε η πρόταση στην ΕΕ, ετοιμάζεται το νομοσχέδιο

Η περίφημη πρόταση Right to Repair (ή Δικαίωμα στην Επισκευή αν θέλετε) υπερψηφίστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα με μόλις 3 ψήφους κατά, όπερ σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τόσο τους κατασκευαστές, όσο και εμάς τους τελικούς καταναλωτές.

Σε γενικές γραμμές το Right to Repair θα υποχρεώσει τους κατασκευαστές να σχεδιάζουν με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα τους έτσι ώστε να αντέχουν περισσότερο και να μπορούν να επισκευαστούν σχετικά εύκολα, αντί να οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά νέων συσκευών. Σημειώνετε ρητά, επίσης, πως θα πρέπει να παρέχουν εύκολη πρόσβαση στους τελικούς χρήστες και στα εξουσιοδοτημένα κέντρα επισκευής με εξαρτήματα και αντίστοιχα εγχειρίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι το 79% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνούν με τις προτάσεις του και το 77% θα προτιμούσε να έχει τη δυνατότητα επισκευής των συσκευών του, αντί να προχωρά σε αντικατάσταση τους.

Εκτός από το θέμα της επισκευής, το προσχέδιο απαιτεί να αυξηθεί χρονικά η επίσημη εγγύηση που δίνουν οι κατασκευαστές (για την ώρα είναι τα 2 χρόνια), γεγονός που θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους καταναλωτές στην επιλογή της επισκευής.

Από τη στιγμή που πέρασε με τόσο ισχυρή πλειοψηφία η πρόταση, το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσει η συγγραφή του τελικού νομοσχεδίου και η επικύρωση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Δεν αποκλείεται ότι οι πρόσφατες κινήσεις των Apple και Samsung για προγράμματα Self Repair να αποτελούν προάγγελο των εξελίξεων στην ΕΕ.

[via]

Loading