Rock of Ages 3: Make & Break Review

Αν κάποιος έλεγε πριν από μία δεκαετία ότι η ACE Team θα κατάφερνε να σημειώσει τόσο μεγάλη επιτυχία με το Rock of Ages ώστε να φτάσει σε σημείο να το μετατρέψει σε τριλογία, τότε μάλλον τα πονταρίσματα θα έπεφταν προς την αντιθετη κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, αυτή η δημιουργός κατάφερε να προσφέρει μια τρομερά διασκεδαστική εμπειρία tower defense ακριβώς την κατάλληλη περίοδο που άνθισε η κατηγορία στις mobile συσκευές, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια εξέλιξε το gameplay προσθέτωντας νέα στοιχεία που τράβηξαν το ενδιαφέρον των gamers. Άλλωστε, ποιος δεν θέλει να χειρίζεται έναν τεράστιο βράχο που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του;

rock-of-ages-3-techgear-review-2.jpg

Φτάσαμε, λοιπόν, στον περασμένο Ιούλιο για την κυκλοφορία του Rock of Ages 3: Make & Break, το οποίο είναι διαθέσιμο για Windows PC, PS4, Xbox One, Stadia και Nintendo Switch. Εμείς παίζουμε την έκδοση για Windows PC, φυσικά στο πανίσχυρο Lenovo Legion που χρησιμοποιούμε σε κάθε gaming review τον τελευταίο καιρό.

Στο νέο επεισόδιο της σειράς είναι εμφανής η βελτίωση στα γραφικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα, με αυτό το ιδιαίτερο στυλ που θυμίζει κολάζ των Monty Python και στερείται μάλλον επιτηδευμένα της λεπτομέρειας για να τονιστεί ο αλλοπρόσαλλος χαρακτήρας του παιχνιδιού. Σημαντική είναι και η βελτίωση στο gameplay, καθώς μπορείς να ελέγχεις τους ογκόλιθους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και να τοποθετείς τις άμυνες σου με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα όταν υπερασπίζεσαι το κάστρο σου. Ωστόσο, παρά τις αναμενόμενες βελτιώσεις, το Rock of Ages 3: Make & Break δανείζεται υπερβολικά πολλά στοιχεία από το προηγούμενο επεισόδιο και ίσως θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως DLC παρά ως αυτόνομο παιχνίδι.

rock-of-ages-3-techgear-review-1.jpg

Από την αρχική οθόνη του παιχνιδιού μπορείς να επιλέξεις ένα εκ των δύο βασικών modes. Το Make σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις τις δικές σου πίστες, ενώ στο Break παίζεις το βασικό Story mode που περιλαμβάνει διαβαθμισμένης δυσκολίας πίστες σε δύο διαφορετικά στυλ: είτε tower-defense, είτε rolling για να καταστρέψεις τον στόχο αποφεύγοντας τα εμπόδια και τους γκρεμούς και παρασέρνοντας τα πάντα στη διαδρομή σου.

Το Story mode έχει ελληνικό χαρακτήρα, μιας και ξεκινά με τον Οδυσσέα να φτάνει στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου για να ζήσεις μια περιπέτεια από πίστα σε πίστα μέσα από ευτράπελες καταστάσεις, μπόλικο ιδιαίτερο χιούμορ από τους αφηγητές και φοβερή μουσική επένδυση. Στο tutorial σου δίνουν το “τυράκι” της καταστροφής παίζοντας μια κατηφόρα με τον ογκόλιθο σου για να ανοίξεις τη σπηλιά του Πολύφημου και στη συνέχεια παίρνεις μια γεύση από το tower-defense. Σε αυτό τοποθετείς τις παγίδες - άμυνες για να υπερασπιστείς το κάστρο σου από τους βράχους που ξεκινούν να κυλούν κατά κύματα προς το μέρος του μόλις χτυπήσει ο συναγερμός.

rock-of-ages-3-techgear-review-7.jpg

Χωρίς να χάνεται κάτι από το gameplay, η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να δούμε περισσότερα νέα στοιχεία από τους δημιουργούς, αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι επιλογές για τις άμυνες - παγίδες είναι οι ίδιες με το Rock of Ages 2: Bigger and Boulder. Επιπλέον, οι περισσότερες πίστες έχουν κατασκευαστεί με τον editor του Make mode και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει “πρόχειρο”, αν και δεν παύουν να είναι αρκετά φιλοσοφημένες για να δυσκολέψουν τον gamer. Στα boss levels, πάντως, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Στο κομμάτι του rolling, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο έλεγχος των ογκόλιθων είναι πολύ βελτιωμένος και “εκνευριστικός” τόσο - όσο για να σου κρατά το ενδιαφέρον χωρίς να σε απογοητεύει από τη δυσκολία ή την ευκολία με την οποία μπορείς να φτάνεις στον στόχο σου. Οι περισσότεροι ογκόλιθοι προέρχονται από τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ. μπορεί να είναι πιο γρήγορος, αλλά χάνεις πιο εύκολα τον έλεγχο), με τον Humpty Dumpty να χρησιμοποιείται σε ειδικά σχεδιασμένες πίστες (έχεις 3 ζωές και δυνατότητα διπλού άλματος). Να σημειωθεί ότι πλέον δεν μπορείς να αλλάζεις ογκόλιθο ξοδεύοντας χρυσό.

rock-of-ages-3-techgear-review-10.jpg

Σε ό,τι αφορά το Make mode, η αλήθεια είναι ότι ποτέ και σε κανένα παιχνίδι που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα δεν έκατσα να ξοδέψω χρόνο για να φτιάξω δικές μου πίστες (δεν μπορώ καλά καλά να κάνω ευθεία γραμμή με χάρακα…), επομένως, δεν μπορώ να κρίνω τι έχει γίνει σωστά ή λάθος από την εταιρεία. Είναι προφανές, όμως, ότι επέλεξε συνειδητά να φτιάξει τις πίστες του Story mode στον editor του παιχνιδιού για να δείξει στην κοινότητα ότι μπορεί να προκύψει πολύ έξτρα περιεχόμενο στο μέλλον από όσους το ‘χουν.

Όσοι έχουν παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς πιθανότατα θα εντοπίσουν πολλά κοινά στοιχεία στο Rock of Ages 3: Make & Break. Ενδεχομένως κάποιοι να θεωρήσουν ότι η ACE Team ακολούθησε τον εύκολο δρόμο και δεν επένδυσε τόσο σε νέο υλικό για το νέο επεισόδιο, αλλά στράφηκε κυρίως στο κομμάτι των γραφικών και του gameplay. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι είναι πολύ διασκεδαστικό και εξυπακούεται ότι μπορεί να παίξει ο καθένας άσχετα αν είχε πρότερη εμπειρία με τη σειρά.

rock-of-ages-3-techgear-review-12.jpg

Rock of Ages 3: Make & Break - [Steam Link]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!


Loading