Ρωσία: Νέες κυρώσεις κατά Facebook, Google, Telegram και Twitter

Στο στόχαστρο της Ρωσίας βρίσκονται ξανά οι Facebook, Google, Telegram και Twitter, καθώς υπέβαλλε νέες κατηγορίες εναντίον των τεχνολογικών εταιρειών με την πρόφαση ότι απέτυχαν να περιορίσουν την παρουσία παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες τους. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι μπορεί να αποτρέψει τις εξωτερικές παρεμβάσεις σε εσωτερικά ζητήματα, ελέγχοντας και περιορίζοντας την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα σχετικά με τον περιορισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τεχνολογικών εταιρειών τους τελευταίους μήνες ενώ αναφέρεται ότι σκοπεύει να αυξήσει τα πρόστιμα για τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των συμφερόντων της.

Αρχικά, η Twitter είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την «επιβράδυνση» των υπηρεσιών της στη Ρωσία ως αντίποινα για την απροθυμία της εταιρείας να διαγράψει απαγορευμένες πληροφορίες. Στην ίδια γραμμή βρέθηκε και το Telegram που αντιμετωπίζει κατηγορίες και πρόστιμο έως και 16 εκατομμύρια ρούβλια.

Παράλληλα, ο οργανισμός που ήταν υπεύθυνος για τη ρύθμιση των επικοινωνιών της Ρωσίας απείλησε την Google με κυρώσεις, εάν η εταιρεία δεν καταργήσει όλο το περιεχόμενο που είχε επισημανθεί ως παράνομο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google έχει κληθεί να καταβάλλει ένα πρόστιμο των 12 εκατομμυρίων ρούβλια (166.210 $) για διοικητικές υποθέσεις στο Δικαστήριο Tagansky της Μόσχας, επειδή δεν διαγράφηκε υλικό. Μάλιστα, σε τρεις από αυτές τις υποθέσεις πρωταγωνιστεί η πλατφόρμα του Youtube. Η προκειμένη κύρωση αφορούσε περιεχόμενο που καλούσε παιδιά στη Ρωσία να συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις τον Ιανουάριο υπέρ του Alexei Navalny.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Peskov, προεδρικός γραμματέας Τύπου στη Ρωσία προειδοποίησε ότι πολλοί ρωσικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ιστότοπου του Κρεμλίνου, έχουν βρεθεί επανειλημμένως στόχοι κυβερνοεπιθέσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Roskomnadzor, οι αναφερόμενες κυρώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόστιμο έως και 10% των ετήσιων εσόδων των εταιρειών. Η Roskomnadzor ανέφερε ότι δεν προτίθεται να μειώσει την ταχύτητα των ιστότοπων και υπηρεσιών της Google ή του Facebook, όπως έκανε με το Twitter. Ωστόσο, εξέδωσε προειδοποίηση ότι ενδέχεται να καταφύγει σε ακόμη πιο δραστικές ενέργειες στο μέλλον, εάν κριθεί απαραίτητο.

Επί του παρόντος, οι Facebook, Google και Telegram έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν σχετικά με τις κατηγορίες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading