Samsung Galaxy A21s: Πολύ καλή κάμερα και αυτονομία στην entry-level κατηγορία

Αν μέχρι πριν από 2-3 χρόνια θεωρούσαμε ότι η Samsung πουλά το brand της αρκετά ακριβά στην entry-level κατηγορία, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά μετά την απόφαση της εταιρείας για τον επαναπροσδιορισμό της σειράς Galaxy A. Η Samsung είδε τα τελευταία χρόνια τις αντίπαλες εταιρείες από την Κίνα να σαρώνουν σε πωλήσεις στις χαμηλές κατηγορίες και αναγνώρισε πως έπρεπε να προσφέρει πολλά περισσότερα διατηρώντας το κόστος σε χαμηλό επίπεδο. Αν, λοιπόν, θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τη νέα πολιτική της Samsung με μία φράση, τότε αυτή θα ήταν ότι ξέρει να αφουγκράζεται τα θέλω των καταναλωτών.

Για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα από τις νέες entry-level συσκευές της φετινής σειράς Samsung Galaxy A, ήρθαν στα χέρια μας τα Galaxy A21s και Galaxy A41, δύο από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην οικογένεια που θα απασχολήσουν πολύ κόσμο αυτήν την περίοδο. Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το Galaxy A21s, το οποίο δοκιμάζουμε εδώ και μερικές ημέρες.

Το Samsung Galaxy A21s είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, μία με 3GB RAM και 32GB αποθηκευτικό χώρο που πωλείται επίσημα στα €229 και μία με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικό χώρο στα €249. Αμφότερες μπορείτε να τις βρείτε και σε φθηνότερες τιμές με λίγο ψάξιμο, αλλά θα κρατήσουμε εδώ τις επίσημες τιμές. Έχουμε, επομένως, να κάνουμε με smartphone της κατηγορίας των €250.

Τα βασικά selling points είναι αναμφίβολα η πάρα πολύ καλή τετραπλή κάμερα με κύριο αισθητήρα 48MP f/2.0 στο πίσω μέρος και η μπαταρία 5000mAh που προσφέρει πολύ μεγάλη αυτονομία (σχεδόν 2 ημέρες με μία φόρτιση για φυσιολογική χρήση).

samsung-galaxy-a21s-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Η Samsung επέλεξε μεν πλαστικό υλικό για την κατασκευή του Galaxy A21s, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το λες φτηναδούρα όταν το κρατάς. Αυτό οφείλεται στην τοποθέτηση μεγάλης μπαταρίας που έχει ως αποτέλεσμα να το νιώθεις στιβαρό στο χέρι λόγω του βάρους. Η πρόσοψη είναι επίπεδη με την οθόνη να διαθέτει μικρά bezels και μια οπή επάνω αριστερά για τη φιλοξενία της εμπρόσθιας selfie κάμερας, ενώ το πίσω μέρος είναι ελαφρώς κυρτό και έχει τοποθετηθεί το ορθογώνιο camera module με τους τέσσερις αισθητήρες και το LED flash επάνω αριστερά, αλλά και αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο κέντρο.

Η αριστερή πλευρά διαθέτει μόνο την υποδοχή για τις κάρτες nanoSIM/microSD, η δεξιά τα παραδοσιακά power και volume buttons, και στο κάτω μέρος υπάρχει υποδοχή USB Type-C, υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και το ηχείο. Κρατήστε ότι το πίσω μέρος ιριδίζει όταν αλλάζεις γωνία στο κράτημα, σε μια “τσαχπινιά” με τον φωτισμό.

Συνολικά, ο σχεδιασμός δεν είναι κάτι πρωτοποριακό, αλλά τουλάχιστον το camera module δεν εξέχει ιδιαίτερα από το σώμα και παρά τη μεγάλη οθόνη 6.5’’ είναι αρκετά συμμαζεμένο για να το διαχειρίζεσαι με ένα χέρι (οκ, εξαρτάται πόσο μεγάλα χέρια έχεις).

samsung-galaxy-a21s-techgear-review-2.jpg

Οθόνη

Στη budget κατηγορία δεν περιμέναμε ότι θα δούμε οθόνη Super AMOLED, κάτι απόλυτα λογικό για να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά. Στο Samsung Galaxy A21s υπάρχει οθόνη 6.5’’ PLS ανάλυσης HD+ (1600 x 720), η οποία κάπου κερδίζει και κάπου χάνει. Στα πλεονεκτήματα της θα σημειώσουμε την πολύ καλή φωτεινότητα, την υψηλή αντίθεση και την καλή ορατότητα υπό γωνία, αλλά στα μειονεκτήματα καταγράφουμε τη μέτρια απόδοση των χρωμάτων και την έλλειψη επιλογών διαφορετικών χρωματικών προφίλ.

Το μέγεθος είναι κατάλληλο για να παρακολουθείς videos και για casual gaming, αλλά υπάρχει φυσικά ο περιορισμός στην ανάλυση. Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν επιλογές με Full HD οθόνες, ωστόσο, η Samsung επέλεξε να ενισχύσει περισσότερο άλλους τομείς στο Galaxy A21s.

Απόδοση - Hardware - Μπαταρία

Στην καρδιά του Samsung Galaxy A21s βρίσκεται το Samsung Exynos 850 SoC με octa-core CPU (μέγιστος χρονισμός πυρήνων στα 2GHz) και 3GB μνήμη RAM (στο μοντέλο που δοκιμάσαμε), ένας συνδυασμός που μοιάζει φτωχός αλλά στην πράξη δεν προκάλεσε κανένα θέμα στην απόδοση εάν φυσικά χρησιμοποιείς τη συσκευή σου χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για gaming και multitasking. Μη ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν απευθύνεται στους power users, αλλά σε αυτούς που αναζητούν μια προσιτή επιλογή για μια φυσιολογική χρήση χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Φανταζόμαστε ότι η έκδοση με 4GB RAM θα προσφέρει μια ακόμα πιο ομαλή και γρήγορη εμπειρία χρήσης, με τη διαφορά στη τιμή να είναι ελάχιστη.

Στο κομμάτι του gaming δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με κολλήματα, καθυστερήσεις ή υπερθέρμανση της συσκευής στα casual games (π.χ. Candy Crush Saga, Hitman GO, Basketball Stars), αν και δεν επιχειρήσαμε να παίξουμε πιο απαιτητικά games όπως το Call of Duty: Mobile. Και εδώ οφείλουμε να τονίσουμε πως δεν μπορείς να περιμένεις την ίδια απόδοση σε ένα smartphone των €250 με αυτήν των υψηλότερων κατηγοριών.

Στη γενική διαχείριση εφαρμογών social media, YouTube, browsing κλπ. όλα δουλεύουν ρολόι και καλύπτωνται άριστα οι ανάγκες όσων είναι ιδιαίτερα ενεργοί στο Instagram χάριν στις πολύ καλές κάμερες.

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι αρκετά γρήγορος και λειτουργεί άψογα, η αναγνώριση προσώπου (για όποιον επιλέγει αυτόν τον τρόπο βιομετρικού ξεκλειδώματος είναι ικανοποιητική σε συνθήκες καλού φωτισμού, αλλά μη περιμένετε τις επιδόσεις των premium smartphones που διαθέτουν έξτρα αισθητήρες για τη χαρτογράφηση. Μια παραφωνία, πάντως, υπάρχει στη μετάβαση από τη lockscreen στην αρχική οθόνη, διότι καμιά φορά φαίνεται να καθυστερεί.

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, η μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh και το σύστημα διαχείρισης της ενέργειας εγγυώνται ότι θα βγάλεις τη μέρα με τεράστια άνεση (άλλωστε ποιος δεν φορτίζει το smartphone του το βράδυ), ακόμη και αν το λιώσεις σε παρακολούθηση video.

samsung-galaxy-a21s-techgear-review-5.jpg

Κάμερες

Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Samsung Galaxy A21s είναι ο τομέας της κάμερας. Η εταιρεία έχει τοποθετήσει τέσσερις αισθητήρες στο πίσω μέρος, με κύριο 48MP f/2.0 που συνοδεύεται από 8MP f/2.2 με ευρυγώνιο φακό, 2MP f/2.4 με macro φακό και 2MP f/2.4 για λήψεις πληροφοριών βάθους στα πορτραίτα (Live Focus).

Οι επιλογές στην εφαρμογή της κάμερας δεν είναι πολλές στον αριθμό και αυτό είναι ίσως αρκετά θετικό για τον μέσο χρήστη. Οι λήψεις με τον αισθητήρα 48MP γίνονται ουσιαστικά στα 12MP μέσω της τεχνολογίας pixel binning (τα 48MP είναι διαθέσιμα μόνο στο Pro mode) και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σε συνθήκες μέτριου προς καλού φωτισμού. Τα πορτραίτα με το Live Focus αποτυπώνουν σωστά τις λεπτομέρειες, αν και το θόλωμα του φόντου δεν πλησιάζει την ομαλότητα των πιο ακριβών προτάσεων. Στις λήψεις με τον ευρυγώνιο φακό διευρύνεται σημαντικά, όμως παρατηρείται το κλασικό barrel effect (κύρτωση στις πλευρές) ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει σταθερό στοιχείο στην άκρη. Τέλος, ο macro φακός αποδίδει με μεγάλη καθαρότητα τις πολύ κοντινές λήψεις, όπως μπορείτε να δείτε και στη γκαλερί.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη video, ακόμα και σε συνθήκες καλού φωτισμού είναι απαραίτητη η σταθεροποίηση της συσκευής (δεν υπάρχουν συστήματα OIS ή EIS) με κάποιο τρίποδο ή gimbal για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει και περιορισμός στην ανάλυση (Full HD ή 720p στα 30fps). Δεν θα το λέγαμε ιδανικό, λοιπόν, για να τραβάς video on the fly και σίγουρα το Galaxy A21s δεν προορίζεται για αυτού του είδους τη χρήση.

H εμπρόσθια κάμερα 13MP f/2.0 είναι ό,τι πρέπει για τις selfies και τα mini videos του μέσου χρήστη, αρκεί να υπάρχει καλός φωτισμός στον περιβάλλοντα χώρο. Όπως και στην πίσω κύρια κάμερα, έτσι και στην εμπρόσθια τα αποτελέσματα αρχίζουν να αλλοιώνονται με την έλλειψη φωτός, τόσο στην απόδοση των χρωμάτων όσο και στην αποτύπωση της λεπτομέρειας.

Συμπέρασμα

Είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία της Samsung για το Galaxy A21s. Η εταιρεία θέλει να δώσει καλές λύσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες και όχι να πασαλείψει όλους τους τομείς. Το συγκεκριμένο μοντέλο απευθύνεται στους χρήστες που επιθυμούν μεγάλη οθόνη, καλή κάμερα και μεγάλη αυτονομία σε αυτήν την κατηγορία χρημάτων. Μη ξεχνάμε ότι προτάσσει ως δέλεαρ την αξιοπιστία του brand της, ενώ προσφέρει την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android 10 με το περιβάλλον χρήσης One UI 2.1 και την πλατφόρμα ασφαλείας Samsung Knox.

Samsung Galaxy A21s - Τεχνικές Προδιαγραφές

Galaxy A21s

Οθόνη

6.5 ιντσών HD+ TFT

Infinity-O Οθόνη (720X1600)

Κάμερα

[Κάμερα πίσω όψης]

Κύρια: 48MP, F2.0

Υπερ-ευρυγώνια: 8MP, F2.2

Βάθος: 2MP, F2.4

Macro: 2MP, F2.4

[Κάμερα μπροστινής όψης]

13MP, F2.2

Σώμα

75.3 x 163.7 x 8.9χιλ

AP

Οκταπύρηνο 2.0GHz (Τετραπλός 2.0GHz + Τετραπλός 2.0GHz)

Μνήμη

3GB RAM

32GB Εσωτερική αποθήκευση

4GB RAM

64GB Εσωτερική αποθήκευση

Micro SD θύρα (μέχρι και 512GB)

Μπαταρία

5000mAh (Τυπική τιμή)

15W Ταχεία Φόρτιση

Βιομετρικές Πιστοποιήσεις

Δακτυλικό αποτύπωμα στο πίσω μέρος

Αναγνώριση Προσώπου

Χρώμα

Black

White

Blue

Loading