Samsung Galaxy A41 Review
Η εποχή των compact smartphones έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την πλειοψηφία των κατασκευαστών και αν εξαιρέσουμε τα clamshell αναδιπλούμενα (βλ. Galaxy Z Flip, Motorola RAZR) και το iPhone SE (2020) είναι μάλλον δύσκολο να βρει κανείς στην αγορά μια συσκευή που να έχει ένα πιο normal μέγεθος. Η Samsung, πάντως, έχει την πολυτέλεια να προσφέρει και αυτή τη λύση χάριν στο διευρυμένο portfolio της σειράς Galaxy A.
Η φετινή compact πρόταση της εταιρείας είναι το Samsung Galaxy A41, ένα smartphone που είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε για αρκετές ημέρες και να σας μεταφέρουμε τα συμπεράσματά μας. Η ονομαστική τιμή του είναι στα €299, αλλά ήδη μπορείτε να το βρείτε σε πολύ χαμηλότερη τιμή χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο.
Προτού ξεκινήσουμε την παραδοσιακή δομή του review, να αναφέρουμε πως η συσκευή που λάβαμε είναι δοκιμαστικό μοντέλο και ήρθε χωρίς το κουτί της. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής 15W, καλώδιο USB Type-C και ενσύρματα ακουστικά.
Κατασκευή - Σχεδιασμός
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φετινά μοντέλα της σειράς Galaxy A, το Samsung Galaxy A41 δεν διαθέτει οθόνη Infinity-O (οπή κεντρικά στην οθόνη), αλλά Infinity-U (σταγόνα κεντρικά στο επάνω bezel). Η εταιρεία επέλεξε να συνδυάσει την περυσινή εμφάνιση στην πρόσοψη με το…φετινό ορθογώνιο camera module στο πίσω μέρος, το οποίο περιλαμβάνει τρεις αισθητήρες και LED flash.
Συνολικά η κατασκευή είναι ένας συνδυασμός γυαλιού με πλαστικό που μπορεί να μοιάζει φτηνό στο μάτι, αλλά στην πραγματικότητα το νιώθεις όμορφο και στιβαρό στο χέρι χάριν στις κυρτές γωνίες του. Το μικρό βάρος (152gr) είναι, πάντως, κάτι…πρωτόγνωρο για τα σημερινά δεδομένα (πλην του iPhone SE 2020), ενώ είναι αρκετά λεπτό (7.9mm) αν και το camera module προεξέχει λίγο παραπάνω.
Οθόνη
Φτάσαμε εν έτει 2020 να χαρακτηρίζουμε ως compact ένα smartphone με οθόνη μεγέθους 6.1’’, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Στο Samsung Galaxy A41, η οθόνη είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του, καθώς περιλαμβάνει Super AMOLED panel ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080, αναλογία 20:9, 431ppi) που εγγυάται κορυφαία απόδοση χρωμάτων, υψηλή αντίθεση, ικανοποιητική φωτεινότητα στους εξωτερικούς χώρους και ευρείες γωνίες θέασης.
Όσοι έχετε τη διάθεση να παίζετε με τα χρώματα, καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν επιλογές στο μενού των ρυθμίσεων για πιο φυσική ή πιο κορεσμένη απόδοση τους. Υπάρχουν, φυσικά, και οι λειτουργίες αποκοπής της μπλε ακτινοβολίας για πιο ξεκούραστη ανάγνωση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το Always On Display με τρία ξεχωριστά modes και η επιλογή φωτισμού των πλευρών όταν υπάρχει εισερχόμενη ειδοποίηση.
Ό,τι υπόσχεται ένα Super AMOLED FHD+ panel, αυτό προσφέρει και το Samsung Galaxy A41 σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Μια εξαιρετική εμπειρία θέασης τόσο στην απλή καθημερινή χρήση, όσο και για την παρακολούθηση περιεχομένου.
Hardware - Απόδοση
Η έκπληξη από τη Samsung είναι το γεγονός ότι άφησε στην άκρη τους δικούς της επεξεργαστές Exynos και προτίμησε να χρησιμοποιήσει το octa-core MediaTek Helio P65 SoC (12nm) που περιλαμβάνει 2 πυρήνες Cortex-A75 υψηλής απόδοσης χρονισμένους στα 2.0GHz και 6 πυρήνες Cortex-A55 στο 1.7GHz, αλλά και επεξεργαστή γραφικών Mali-G52 MC2. Μαζί του βρίσκουμε 4GB μνήμη RAM LPDDR4x και μόλις 64GB αποθηκευτικό χώρο eMMC 5.1 (επέκταση έως 512GB με microSD), στα ίσως πιο απογοητευτικά χαρακτηριστικά της συσκευής.
Είναι γεγονός ότι το Samsung Galaxy A41 δεν πετάει σε επιδόσεις και προορίζεται κυρίως για φυσιολογική χρήση από έναν μέσο, μη - απαιτητικό χρήστη. Όταν λέμε “μη-απαιτητικό” εννοούμε αυτόν που δεν θα βασίσει επάνω στο smartphone του ένα κομμάτι της δουλειάς του (βλ. multitasking), ούτε σκοπεύει να παίζει τα πιο “βαριά” mobile games. Στα κλασικά casual games, στο χάζεμα σε εφαρμογές social media, browsing, YouTube, Spotify κλπ. η συσκευή ανταποκρίνεται άκρως ικανοποιητικά χωρίς κολλήματα και υπερθερμάνσεις του επεξεργαστή. Παρόλα αυτά, αν επιχειρήσεις να τραβήξεις video για αρκετή ώρα ή να μεταπηδάς σχετικά γρήγορα από εφαρμογή σε εφαρμογή, τότε παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις στην απόκριση του περιβάλλοντος χρήσης.
Σχετικά με τις μεθόδους βιομετρικού ξεκλειδώματος, ο in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί γρήγορα και αξιόπιστα, ενώ για την αναγνώριση προσώπου θα πρέπει να υπάρχει καλός φωτισμός για να έχει άμεσο αποτέλεσμα.
Για τα υπόλοιπα να σημειώσω ότι το ακουστικό είναι μια χαρά, αλλά το ηχείο θα μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα δυνατό και τα μπάσα είναι ανύπαρκτα (όπως στα περισσότερα smartphones). Παρόλα αυτά, με τη χρήση ακουστικών το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα διότι υπάρχουν εφέ της τεχνολογίας Dolby Atmos και equaliser για να ρυθμίσεις τον ήχο ανάλογα με τα γούστα σου.
Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, όταν επιλέγεις να κατασκευάσεις ένα λεπτό smartphone αναγκαστικά πρέπει να κάνεις κάποιες εκπτώσεις στα σωθικά του. Είχαμε καιρό να δούμε μπαταρία με χωρητικότητα μικρότερη των 4000mAh, μιας και το Samsung Galaxy A41 διαθέτει 3500mAh. Φαίνονται λίγα, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε αρκετή για σου βγάζει άνετα μια ημέρα φυσιολογικής χρήσης με μία φόρτιση, ίσως και παραπάνω αν είσαι πιο συνετός.
Κάμερες
Ο τρόπος που διάλεξε η Samsung για να διαφοροποιήσει το Galaxy A41 από το Galaxy A51 αφορά ξεκάθαρα το λογισμικό της κάμερας, αφού τα δύο μοντέλα διαθέτουν ακριβώς το ίδιο line-up αισθητήρων, δηλαδή 48MP f/2.0 + 8MP f/2.2 ultrawide 123º + 5MP f/2.4 depth.
Τα αποτελέσματα από τις λήψεις μας ήταν αυτά ακριβώς που περιμέναμε από μια συσκευή αυτής της κατηγορίας. Πολύ καλές επιδόσεις αν φωτογραφίζεις στο φως της ημέρας, μεγάλο εύρος για τοπία (αν και δεν αποφεύγουμε ούτε σε αυτό το barrel effect), συμπαθητικά πορτραίτα με λίγο πιο τεχνητό θόλωμα και σωστή απόδοση των χρωμάτων. Όσο μειώνεται το φως, ο θόρυβος γίνεται εμφανής και ειδικά τη νύχτα η ποιότητα μειώνεται δραματικά. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει ούτε Night mode για να υποβοηθήσεις κάπως τις λήψεις σου, επομένως, αν έχεις το Galaxy A41 στο χέρι σου θα χρειαστεί να παιδευτείς πολύ το βράδυ για να φωτογραφήσεις σωστά. Για τη λήψη video απλά αναφέρουμε πως υποστηρίζει ανάλυση 1080p / 30fps και χρειάζεσαι οπωσδήποτε σταθεροποιητή της συσκευής για να πετύχεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα (δεν υπάρχει οπτικό ή ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης).
Στο κομμάτι των selfies, το notch-σταγόνα κρύβει μέσα του αισθητήρα 25MP f/2.2 που δίνει λύση για να κάνεις το κομμάτι σου στα social media. Πάντως, και σε αυτήν την περίπτωση χωλαίνει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Photo Gallery
Συμπέρασμα
Το Samsung Galaxy A41 προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα, όπως και κάθε άλλη συσκευή της σειράς Galaxy A. Με αυτό το μοντέλο η εταιρεία θέλει να καλύψει το κοινό που αναζητά μια compact συσκευή με πολύ καλή οθόνη. Η κάμερα είναι καλή στο φως της ημέρας, η απόδοση καλή για όσους δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις και η αυτονομία επίσης καλή για να μην κουβαλάς μαζί σου φορτιστή ή powerbank μέσα στην ημέρα. Όποιος επιθυμεί κάτι περισσότερο, τότε θα πρέπει να κοιτάξει στα μεγαλύτερα νούμερα της σειράς που φυσικά κοστίζουν περισσότερο.