Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια αποστολή σε μακρινούς πλανήτες είναι και αυτό της σίτισης. Στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχουμε δει διάφορες ιδέες, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με επιτυχία, ενώ πριν από μερικά χρόνια είχαμε γίνει μάρτυρες των προσπαθειών της NASA να καλλιεργήσει λαχανικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Αυτή τη φορά, όμως, έχουμε μια πιο τολμηρή λύση από το Penn State University, οι ερευνητές του οποίου αναπτύσσουν μια μέθοδο επεξεργασίας των περιττωμάτων των αστροναυτών που επιτρέπει την μετατροπή τους σε υγιεινή (πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπος) τροφή για τον άνθρωπο. Ήδη κάτι παρόμοιο γίνεται με τα ούρα των αστροναυτών, τα οποία φιλτράρονται και μετατρέπονται σε πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Christopher House,

"Οραματιστήκαμε και δοκιμάσαμε ένα σύστημα που επεξεργάζεται τα περιττώματα των αστροναυτών με συγκεκριμένα μικρόβια για την παραγωγή βιομάζας που μπορεί να καταναλωθεί άμεσα ή έμμεσα. Το τελικό προϊόν θυμίζει αρκετά το Vegemite (διαδεδομένος μεζές στην Αυστραλία)"

Τα μικρόβια αναλαμβάνουν να διαχωρίσουν τα περιττώματα και καθώς προχωρούν την δουλειά τους, παράγουν μεθάνιο. Το άεριο αυτό χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την ανάπτυξη ενός διαφορετικού τύπου μικροβίου με ονομασία Methylococcus capsulatus, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σήμερα σαν ζωοτροφή.

Διαβάστε επίσης: Ο Bill Gates πίνει νερό που πριν από 5 λεπτά ήταν ανθρώπινα λύματα! [Video]

Το σύστημα με τα μικρόβια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς στις δοκιμές τους παρατήρησαν ότι τα μικρόβια επεξεργάστηκαν περισσότερα από τα μισά περιττώματα μέσα σε 13 ώρες. Με περαιτέρω έρευνες και δοκιμές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πετύχουν πολύ καλύτερους χρόνους και ενδεχομένως να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε κάποια από τις μελλοντικές αποστολές της NASA.

Το "φάε σκ...." αποκτά διαφορετικό νόημα πλέον...

 

[via]

Advertisements